URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2019, 15:27

Reorganizări majore la Centrul Oncologic din Oradea: Pacienţii au la dispoziţie de trei ori mai mulţi medici pentru consultaţii, iar chimioterapia va fi făcută la pat, nu pe scaune

Reorganizări majore la Centrul Oncologic din Oradea: Pacienţii au la dispoziţie de trei ori mai mulţi medici pentru consultaţii, iar chimioterapia va fi făcută la pat, nu pe scaune Pacienţii oncologici internaţi în regim de spitalizare de zi, care erau trataţi câte 32 într-o singură sală, vor fi trataţi de acum în condiţii mult mai confortabile, doi într-un salon
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu a anunţat vineri, printr-un comunicat, că începând din această zi Centrul Oncologic din Oradea „este organizat la dispoziţia pacientului”, în beneficiul căruia a fost pusă în practică o restructurare a unităţii.

Servicii şi confort sporite

Potrivit informaţiilor transmise, parterul Corpului C al Centrului Oncologic este destinat exclusiv, din 1 noiembrie, funcţiunilor de Registratură medicală, Registrului de cancer şi cabinetelor medicale de Oncologie, Radioterapie şi Hematologie.

Numărul acestor cabinete medicale (ambulatoriu) a fost triplat, astfel că în loc de două cabinete, la dispoziţia pacienţilor se află de acum şase cabinete, cu program de lucru zilnic între orele 11.00 – 13.00, la care bolnavii îşi pot face programări din timp.

Pe de altă parte, etajul I al Corpului C al Centrului Oncologic este destinat, tot de vineri, şi tot exclusiv, pentru spitalizarea de zi în cele trei specialităţi - Oncologie, Radioterapie şi Hematologie -, cu 17 saloane a câte două paturi şi unul cu un pat, fiecare cu grup sanitar propriu, tot la acest nivel al clădirii funcţionând o sală de tratamente, un punct de recoltare, o sală de consultaţie, cabinete medicale şi sală pentru asistente medicale.

Din cele 35 de paturi, 20 de paturi (adică 10 saloane) sunt pentru Chimioterapie, 10 paturi (5 saloane) sunt pentru Radioterapie, iar 5 paturi (3 saloane) pentru Hematologie.

De la înfiinţarea Centrului Oncologic şi până vineri, pacienţii internaţi în regim de spitalizare de zi erau trataţi câte 32 într-o singură sală, pe scaune asemănătoare celor de la centrul de transfuzii, însă de acum vor avea condiţii mai confortabile şi mai multă intimitate, urmând să stea câte doi într-un salon, întinşi pe paturi, pe durata procedurilor medicale.

La etajul al doilea funcţionează Secţia de Oncologie cu 35 paturi (17 saloane cu câte două paturi şi unul cu un pat, toate cu grup sanitar propriu), la etajul III Secţia de Hematologie, iar la ultimul, al patrulea, Secţia de Radioterapie.

Economie la cheltuieli

Pe de altă parte, tot de vineri, 1 noiembrie, Spitalul Municipal utilizează un nou soft medical, achiziţionat, potrivit datelor comunicate de instituţie, la jumătate din suma cheltuită în ultimii 7 ani pentru programul informatic de evidenţiere şi gestionare a pacienţilor şi serviciilor medicale furnizate acestora.

Punerea în funcţiune a noului soft a creat, însă, şi sincope în activitate. Trecerea la noul soft medical a creat involuntar un disconfort în primirea și înregistrarea pacienților, în primele ore ale dimineții. Din păcate, această procedură de trecere a spitalului public pe noul soft se suprapune nepotrivit pe o disfuncționalitate a softului SIUI al CNAS”, se arată în comunicatul spitalului, a cărui conducere transmite că „asigurăm pacienții și aparținătorii de prioritizarea interesului pentru pacient și de respect față de cheltuirea banului public”.

Contactat de BIHOREANUL pentru a explica ce probleme a creat trecerea la noul soft medical, managerul Dacian Foncea a explicat că a fost vorba despre „probleme de compatibilizare între programul informatic achiziţionat şi baza de date a spitalului”, probleme care au avut ca efect întârzierea unor înregistrări ale procedurilor medicale, precum şi reprogramarea pe luni, 4 noiembrie, a unor proceduri solicitate vineri.

„Vechiul soft, furnizat şi întreţinut de o firmă din Bucureşti, ne costa 36.000 lei pe lună, am organizat mai multe proceduri de achiziţii pentru scăderea acestui cost, iar ultima procedură a fost câştigată de o firmă din Sibiu la 15.000 lei pe lună”, a explicat Foncea de ce a fost înlocuit programul informatic folosit din 2012 până joi, 31 octombrie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON