URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2018, 18:38

Raportul APIA: Numărul exploataţiilor agricole este în scădere, dar creşte suprafaţa acestora

​În Bihor, tot mai puţini fermieri deţin exploataţii tot mai mari. Potrivit evidenţelor APIA, conform cererilor de plată depuse de fermierii bihoreni până la data limită de 15 mai, judeţul numără anul acesta cu 945 de exploataţii mai puţin decât în 2017 în cazul fermelor cu o suprafaţă mai mică de 50 de hectare. Pentru comparaţie, numărul fermelor de peste 50 de hectare a crescut cu 47, de la 857 în 2017 la 904, anul acesta.

Au vândut sau arendat

Potrivit reprezentanţilor APIA scăderea numărului de ferme mici se datorează faptului că mulţi agricultori au renunţat la exploataţii, încredinţând suprafeţele marilor fermieri.

"În urma finalizării campaniei de preluare a cererilor, am constat că numărul de cereri depuse de fermierii mici a scăzut cu 945 faţă de anul trecut. Este vorba de suprafeţe de teren pe care aceştia le-au vândut sau le-au arendat, iar acum se găsesc la fermierii cu peste 50 de hectare", a declarat marţi, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, Florian Pavel, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Şeful Direcţiei Agricole a confirmat evideţele APIA. "Colegii mei au sunat peste 10.200 de restanţieri care nu şi-au depus cereri de plată conform programării. În urma discuţiilor cu aceştia, telefonic şi direct, am constat că aproximativ 250 de fermieri şi-au vândut terenurile în termenul scurs de la ultima sesiune de depuneri şi peste 750 de proprietari l-au arendat altor fermieri. Din cei contactaţi, 116 au spus că nu vor depune anul acesta cereri de plată din motive personale", a declarat Hodişan.

Mai puţini, dar mai puternici

Potrivit directorului APIA, scăderea numărului de fermieri este un lucru pozitiv în contextul în care terenul deţinut de aceştia este preluat, în proprietate sau doar în arendă, de alte exploataţii agricole care se dezvoltă şi devin mai eficiente din punct de vedere economic.

"Scăderea numărului de fermieri este un lucru foarte bun. Dar faptul că avem 36.447 cereri depuse, deci foarte multe exploataţii mici, şi suntem pe locul trei la nivel naţional din acest punct de vedere, nu este de natură să ne bucure", a spus Pavel.

Potrivit acestuia, cele 321.750 de hectare înregistrate oficial la APIA aşează Bihorul abia pe locul 7 în ţară în ceea ce priveşte mărimea suprafeţei agricole, județul fiind devansat de judeţe precum Timiş (527.762 hectare), Constanţa (495.000 hectare) ori Teleorman (419.600 hectare).

Conform evidenţelor APIA, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2017 APIA a aprobat avansuri aferente cererilor unice de plată în valoare de 27,9 milioane euro pentru un număr de 30.730 fermieri din totalul de 36.988 cereri eligibile, iar plata finală au însemnat încă 55,5 milioane euro.

La cele 83,5 milioane euro plătite în total pentru cererile unice de plată se adaugă plăţile făcute pentru măsurile specifice, în valoare de 12,7 milioane euro, suma totală plătită fermierilor bihoreni ridicându-se astfel la 96,2 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON