URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2018, 18:38

Raportul APIA: Numărul exploataţiilor agricole este în scădere, dar creşte suprafaţa acestora

​În Bihor, tot mai puţini fermieri deţin exploataţii tot mai mari. Potrivit evidenţelor APIA, conform cererilor de plată depuse de fermierii bihoreni până la data limită de 15 mai, judeţul numără anul acesta cu 945 de exploataţii mai puţin decât în 2017 în cazul fermelor cu o suprafaţă mai mică de 50 de hectare. Pentru comparaţie, numărul fermelor de peste 50 de hectare a crescut cu 47, de la 857 în 2017 la 904, anul acesta.

Au vândut sau arendat

Potrivit reprezentanţilor APIA scăderea numărului de ferme mici se datorează faptului că mulţi agricultori au renunţat la exploataţii, încredinţând suprafeţele marilor fermieri.

"În urma finalizării campaniei de preluare a cererilor, am constat că numărul de cereri depuse de fermierii mici a scăzut cu 945 faţă de anul trecut. Este vorba de suprafeţe de teren pe care aceştia le-au vândut sau le-au arendat, iar acum se găsesc la fermierii cu peste 50 de hectare", a declarat marţi, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, Florian Pavel, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi şeful Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Şeful Direcţiei Agricole a confirmat evideţele APIA. "Colegii mei au sunat peste 10.200 de restanţieri care nu şi-au depus cereri de plată conform programării. În urma discuţiilor cu aceştia, telefonic şi direct, am constat că aproximativ 250 de fermieri şi-au vândut terenurile în termenul scurs de la ultima sesiune de depuneri şi peste 750 de proprietari l-au arendat altor fermieri. Din cei contactaţi, 116 au spus că nu vor depune anul acesta cereri de plată din motive personale", a declarat Hodişan.

Mai puţini, dar mai puternici

Potrivit directorului APIA, scăderea numărului de fermieri este un lucru pozitiv în contextul în care terenul deţinut de aceştia este preluat, în proprietate sau doar în arendă, de alte exploataţii agricole care se dezvoltă şi devin mai eficiente din punct de vedere economic.

"Scăderea numărului de fermieri este un lucru foarte bun. Dar faptul că avem 36.447 cereri depuse, deci foarte multe exploataţii mici, şi suntem pe locul trei la nivel naţional din acest punct de vedere, nu este de natură să ne bucure", a spus Pavel.

Potrivit acestuia, cele 321.750 de hectare înregistrate oficial la APIA aşează Bihorul abia pe locul 7 în ţară în ceea ce priveşte mărimea suprafeţei agricole, județul fiind devansat de judeţe precum Timiş (527.762 hectare), Constanţa (495.000 hectare) ori Teleorman (419.600 hectare).

Conform evidenţelor APIA, în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2017 APIA a aprobat avansuri aferente cererilor unice de plată în valoare de 27,9 milioane euro pentru un număr de 30.730 fermieri din totalul de 36.988 cereri eligibile, iar plata finală au însemnat încă 55,5 milioane euro.

La cele 83,5 milioane euro plătite în total pentru cererile unice de plată se adaugă plăţile făcute pentru măsurile specifice, în valoare de 12,7 milioane euro, suma totală plătită fermierilor bihoreni ridicându-se astfel la 96,2 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON