URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2011, 14:32

Primăria Oradea a făcut bilanţul după modernizarea a 19 străzi pe bani europeni

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bine şi la termen

Primarul Ilie Bolojan a prezentat, miercuri, pe teren, rezultatele proiectului de refacere a celor 19 străzi pentru care a semnat, în 2009, un contract de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional "Modernizare străzi în vederea fluidizării traficului de acces între zone rezidenţiale şi funcţionale din municipiul Oradea".

O mare parte a celor 19 străzi unde lucrările au început în decembrie 2009 şi au fost finalizate în 15 august, sunt de mare importanţă pentru traficul rutier din întregul oraş (precum Iuliu Maniu, Horea, Decebal) ori pentru cartiere întregi (ca de pildă Cazaban, Splaiul Crişanei, Bumbacului, Morii, Vaporului), lor adăugându-li-se străzi de mai mică importanţă ca Almaşului, Ardealului, Depoului, Vaporului, Gala Galaction, Margaretei, Măslinului, Miron Costin, Sabinelor, Traian Vuia, Ursului şi Viorelelor.

Pe majoritatea acestor străzi au fost înlocuite reţelele de infrastructură subterană (apă, canalizare, telefonie, electricitate etc) şi s-au reasfaltat atât trotuarele, cât şi carosabilul. Lucrările au fost executate de firma Drumuri Orăşeneşti, care a câştigat licitaţia organizată în 2009, şi căruia primarul, prin managerul Vasile Coroiu, a ţinut să-i mulţumească pentru execuţia la timp şi în condiţii foarte bune.

Lucrările au cuprins 9,111 kilometri de străzi, costând 11,135 milioane lei, şi s-au desfăşurat sub trafic, cu excepţia străzii Iuliu Maniu, unde s-a lucrat prin închiderea parţială a străzii, pe tronsoane.

Bonusuri pentru Oradea

Primarul Ilie Bolojan a comunicat jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă desfăşurată atât în sala mare a Primăriei, cât şi pe teren, faptul că Oradea are şanse foarte mari de a primi de două ori mai multe fonduri pentru lucrări similare, dar în cadrul unui alt program. Motivul? Spre deosebire de majoritatea celorlalte reşedinţe de judeţ din Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Maramureş şi Sălaj), municipalitatea orădeană şi-a făcut "temele", având o listă cu noi proiecte pentru modernizarea unor artere rutiere.

"În cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană s-ar putea să primim nu 10, ci 20 de milioane de euro, din care să finanţăm noi proiecte pentru rezolvarea proiectelor de infrastructură", a spus Ilie Bolojan.

Ca exemplu, primarul a afirmat că municipalitatea va beneficia de finanţarea integrală cu fonduri europene a lucrărilor de modernizare a Pieţei Ferdinand, în condiţiile în care, iniţial, la acest proiect Primăria trebuia să asigure o cofinanţare de circa 3 milioane euro.

Pasaje rutiere peste centură

Tot în acest context, Bolojan a vorbit despre pasajele rutiere peste şoseaua de centură pentru care Primăria a realizat proiectele tehnice şi pe care le-a predat Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru a fi cuprinse în programul de lucrări al acesteia.

Bolojan a explicat că este vorba despre două pasaje cu patru benzi care ar urma să ia locul actualelor giraţii din Calea Devei şi din Calea Aradului, ceea ce ar fluidiza semnificativ circulaţia atât pe centură, cât şi pe cele două artere de ieşire din oraş.

Fiecare din cele două pasaje ar urma să coste aproximativ 6 milioane de euro, şi se vor adăuga celui proiectat în zona Metro, pentru care CNADNR va relua licitaţia de execuţie după ce a anulat licitaţia adjudecată de firma UMB Spedition, organizată anul trecut tot de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Si ce merit are pnl-udmr ?!
Cam mare tambalaul pt. cei 2(doi) % investiti de primarie ! Nu se spune cu cat a contribuit primaria, dar asta e adevarul : cu doua procente !!! Felicitari celor din primarie care au reusit sa acceseze fondurile ! O remarca : profesionistii care au facut proiectul au primt premii mai mici decat ciomagarii de la politia locala !!! Si se mai plangea bolovan ca ,,nu-i poate tine'' ! Asa e, cine suporta sa fie pus in aceeasi balanta cu niste asa-zisi ,,politisti'' ?!
Postat 18 August 2011, 20:37 de .
...
@altu: daca e vorba de giratoriul de la iesirea spre felix, bulevardul acela se numeste Calea Devei? Nu tin mite sa fi auzit pana acum denumirea asta pentru artera in cazuza.
Postat 17 August 2011, 16:55 de unu
fwd: UNU
Si ce daca nu-i nevoie de giratie in Pta Devei ... se poate face si fara nevoie publica, raminind nevoia privata a firmei deja cistigatoare si care are pregatit para-indaratul.
Postat 17 August 2011, 16:13 de Doi
Giratia Nufarul
@unu e vb de sensul giratoriu la iesirea din Nufarul, spre Baile Felix.
Postat 17 August 2011, 16:12 de altu
intrebare
Giratia de pe Aradului o stiu bine, intrebarea e: care e giratia din Calea Devei? Ca eu stiu doar de Piata Devei, dar acolo sigur nu e nevoie de pasaje :D.
Postat 17 August 2011, 15:21 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON