URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2019, 00:51

Liberalii culeg rezultate din Oradea şi din judeţ. Cât a fost "scorul" la primele secţii unde s-au numărat voturile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La sediul PNL Bihor, responsabilii de campanie pe zonele judeţului, au început să primească telefonic, prin SMS-uri, primele rezultate consemnate de reprezentanţii lor în birourile secţiilor de votare.

Unele din aceste secţii sunt considerate relevante pentru a indica tendinţa către rezultatul final al numărătorii paralele şi cel oficial care va fi anunţat şi de Biroul Electoral Judeţean.

Pe baza primelor asemenea comunicări, liberalii estimează că vor reuşi să se claseze pe primul loc în preferinţele alegătorilor atât în Oradea, cât şi pe întregul judeţ.

Pe primul loc

La secţia de votare nr. 16 din zona Cantemir – Muntele Găina, de pildă, PNL ar avea 43% din voturile valabil exprimate (188), fiind urmaţi de UDMR şi Alianţa 2020 USR-PLUS cu câte 15% (72, respectiv 73 sufragii), apoi de PSD cu circa 9% (40 voturi).

Într-o zonă apropiată din acelaşi cartier, la secţia 40 de pe strada Feldioarei, reprezentanţii PNL au înregistrat 131 voturi pentru propriul partid, PSD are 68 voturi, Alianţa 2020 un număr de 66 voturi, UDMR 45, iar ALDE 9 sufragii.

În celălalt capăt al oraşului, în Rogerius, la secţia de votare 107, PNL a numărat 209 voturi, Alianţa 2020 un număr de 130 voturi, UDMR 88, iar PSD 104. În acelaşi cartier, la secţia 103, PNL a înregistrat 167 voturi, UDMR 78, USR-PLUS 65, PSD 53, Pro România 33, iar ALDE 8 voturi.

Mai spre capătul nordic al oraşului, la secţia de votare 82 din Episcopia Bihor, unde 90% din totalul alegătorilor ar fi etnici maghiari, UDMR conduce cu 242 voturi, urmată de PNL cu 111 voturi, de Alianţa 2020 cu 68 sufragii, de PSD cu 40, Pro România având 11 voturi, ALDE 4, iar PMP 10 voturi.

O treime

Adunate, comparate şi ponderate apoi în funcţie de proporţia electoratului de etnie maghiară, primele rezultate indicate din secţiile de votare îi fac pe liberali să creadă că în Oradea îşi vor înregistra cel puţin o treime din totalul voturilor valabil exprimate.

De altfel, primarul Ilie Bolojan a apreciat că voturile comunităţii de etnici români arată că la fiecare 3 voturi date pentru PNL, Alianţa 2020 are un vot şi jumătate, iar PSD unul.

Cifre şi comparaţii

În condiţiile în care informaţiile din secţiile de votare vin mai târziu decât se aşteptau, iar asta datorită prezenţei neaşteptat de mari faţă de scrutinul european precedent, din 2014, liberalii sunt interesaţi să analizeze rezultatele de acum cu cele de atunci.

O asemenea comparaţie au făcut tocmai cu datele de la secţia de votare 82 din Episcopia, care în 2014 era numerotată ca fiind secţia 81, concluzia lor fiind că au reuşit să strângă de aproape 10 ori mai multe voturi decât în 2014, la o prezenţă dublă.

Concret, în urmă cu 5 ani, în aceeaşi secţie, PNL avea doar 12 voturi, iar PDL (cu care între timp a fuzionat) doar 4 voturi. În 2014, UDMR avea aici 142 voturi, iar PSD (pe atunci în alianţă cu UNPR şi cu PC) adunase 24 voturi. PMP a avut atunci 6 voturi.

În fief-urile PSD

Pe de altă parte, militanţii PNL sunt interesaţi să afle şi câte voturi au luat duminica aceasta în comunele cu primari PSD, formaţiunea pe care o consideră inamicul nr. 1.

Concret, ei s-au bucurat că au surclasat PSD în Sânmartin, în Nojorid şi în Ceica, şi se aşteaptă să fie peste social-democraţi şi în alte comune, precum şi în oraşul Nucet, singurul din judeţ condus de PSD.

Un al treilea criteriu după care se autoevaluează PNL-iştii este comparaţia între obiectivele pe care şi le-au propus ei înşişi în timpul campaniei şi scorurile oferite de alegători. Într-o secţie de votare din Salonta, de pildă, PNL şi-a propus să adune 550 voturi, însă a reuşit să cumuleze 1.300 voturi. Mai mult decât dublu faţă de propriile aşteptări.

În ce priveşte un tablou complet al scrutinului, PNL se aşteaptă să-l aibă abia către orele 3 sau chiar mai târziu, spre dimineaţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON