URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2017, 18:30

Direcția de Sănătate Publică Bihor: Sfaturi pentru consumatorii de carne de porc, pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care vor să consume carne şi produse derivate din carne de porc sacrificaţi în gospodării sunt sfătuiţi de medicii specialişti în sănătate publică să urmeze câteva reguli simple pentru a nu se îmbolnăvi prin trichineloză, o boală determinată de un vierme microscopic - Trichinella spiralis - care poate ajunge în organismul uman din produsele infestate, provenite în principal de la porc (dar şi de la cal, mistreţ, urs şi nutrie).

Semnele bolii

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boala cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de amploarea infestării şi de rezistenţa organismului.

Principalele semne clinice sunt febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) şi faciale însoţite de conjunctivită (inflamaţie a conjunctivei care se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de corp străin în ochi, secreţie abundentă), dureri musculare si adinamie (scăderea forţei musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Factorii care favorizează îmbolnăvirea la om sunt consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea "în sânge" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic; tăierea clandestină a animalelor.

Reguli de respectat

Pentru a prevei îmbolnăvirea, DSP Bihor recomandă populaţiei să achizitioneze animale de la unităţi avizate sanitar; din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, iar la prepararea cărnii să folosească instrumente curate, pregătirea cărnii în bucăţi optime pentru refrigerat şi pentru gătit, precum şi prelucrarea termică a resturilor (măruntaie, sânge) provenite de la porc/vânat ce urmează să fie hrană pentru animale.

DSP atenţionează că procedeele de sărare, afumare şi uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella.

Evident, persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi prezintă simptomele sus-menţionate li se recomandă să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON