URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2017, 18:30

Direcția de Sănătate Publică Bihor: Sfaturi pentru consumatorii de carne de porc, pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Românii care vor să consume carne şi produse derivate din carne de porc sacrificaţi în gospodării sunt sfătuiţi de medicii specialişti în sănătate publică să urmeze câteva reguli simple pentru a nu se îmbolnăvi prin trichineloză, o boală determinată de un vierme microscopic - Trichinella spiralis - care poate ajunge în organismul uman din produsele infestate, provenite în principal de la porc (dar şi de la cal, mistreţ, urs şi nutrie).

Semnele bolii

La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boala cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de amploarea infestării şi de rezistenţa organismului.

Principalele semne clinice sunt febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) şi faciale însoţite de conjunctivită (inflamaţie a conjunctivei care se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de corp străin în ochi, secreţie abundentă), dureri musculare si adinamie (scăderea forţei musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

Factorii care favorizează îmbolnăvirea la om sunt consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea "în sânge" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic; tăierea clandestină a animalelor.

Reguli de respectat

Pentru a prevei îmbolnăvirea, DSP Bihor recomandă populaţiei să achizitioneze animale de la unităţi avizate sanitar; din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, iar la prepararea cărnii să folosească instrumente curate, pregătirea cărnii în bucăţi optime pentru refrigerat şi pentru gătit, precum şi prelucrarea termică a resturilor (măruntaie, sânge) provenite de la porc/vânat ce urmează să fie hrană pentru animale.

DSP atenţionează că procedeele de sărare, afumare şi uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella.

Evident, persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi prezintă simptomele sus-menţionate li se recomandă să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON