Românii care vor să consume carne şi produse derivate din carne de porc sacrificaţi în gospodării sunt sfătuiţi de medicii specialişti în sănătate publică să urmeze câteva reguli simple pentru a nu se îmbolnăvi prin trichineloză, o boală determinată de un vierme microscopic - Trichinella spiralis - care poate ajunge în organismul uman din produsele infestate, provenite în principal de la porc (dar şi de la cal, mistreţ, urs şi nutrie).
Semnele bolii
La om majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însa există şi forme clinice de boala cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de amploarea infestării şi de rezistenţa organismului.
Principalele semne clinice sunt febră, edeme palpebrale (ale pleoapelor) şi faciale însoţite de conjunctivită (inflamaţie a conjunctivei care se manifestă prin roşeaţă, senzaţie de corp străin în ochi, secreţie abundentă), dureri musculare si adinamie (scăderea forţei musculare), precedate sau nu de tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată.
Factorii care favorizează îmbolnăvirea la om sunt consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic; prepararea "în sânge" sau consumul de preparate crude ori insuficient prelucrate termic; tăierea clandestină a animalelor.
Reguli de respectat
Pentru a prevei îmbolnăvirea, DSP Bihor recomandă populaţiei să achizitioneze animale de la unităţi avizate sanitar; din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, iar la prepararea cărnii să folosească instrumente curate, pregătirea cărnii în bucăţi optime pentru refrigerat şi pentru gătit, precum şi prelucrarea termică a resturilor (măruntaie, sânge) provenite de la porc/vânat ce urmează să fie hrană pentru animale.
DSP atenţionează că procedeele de sărare, afumare şi uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella.
Evident, persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic şi prezintă simptomele sus-menţionate li se recomandă să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.