URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2018, 15:55

Bilanţ la Parchetul Curţii de Apel Oradea: Prioritare au fost cazurile de corupţie, fraudă, evaziune şi contrabandă

Bilanţ la Parchetul Curţii de Apel Oradea: Prioritare au fost cazurile de corupţie, fraudă, evaziune şi contrabandă foto:generic

Aproape 48.000 de dosare penale au fost investigate anul trecut de procurorii din Bihor şi Satu Mare aflaţi în subordinea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, o prioritate a anchetatorilor reprezentând soluţionarea cu celeritate a cazurilor de corupţie şi a celor care vizează achiziţiile publice, evaziunile fiscale şi contrabanda.

„Prejudiciul total cauzat prin săvârşirea infracţiunilor care aduc atingere bugetului consolidat al statului, în cauzele investigate în anul 2017, a fost de 53.359.487 lei, iar în aceste cauze s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului în valoare de 27.725.784 lei”, se arată într-o informare transmisă, joi, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, procurorului Tiberiu Sighiartău, după adunarea generală a procurorilor, în care a fost prezentat şi dezbătut Raportul de activitate pe anul 2017.

Potrivit informării, pentru procurori, 2017 a fost un an de provocări profesionale fără precedent, generate nu doar de procesul anevoios al implementării noilor coduri penale, de practica judiciară neunitară, de volumul foarte mare de muncă sau de abordarea divergentă a unor instituții penale şi procesual-penale, "cât şi de unele iniţiative legislative, intens mediatizate, de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penal şi de procedură penală, cu potenţiale repercusiuni negative privind protejarea ordinii publice”.

Documentul mai specifică și că „un accent special a fost pus pe respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, în vederea evitării erorilor judiciare”.

Cu toate acestea, în 2017 au existat şi erori, căci, potrivit aceluiaşi raport, instanţele de judecată au achitat 53 de inculpaţi prin hotărâri definitive, dintre care doar 6 pentru dezincriminarea faptelor, iar un altul pentru că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În cazul celorlalţi 46 de inculpaţi, instanţa a avut în vedere faptul că acuzele nu sunt dovedite.

De asemenea, tot în 2017, procurorii au înregistrat eşecuri şi în Cameră preliminară, unde s-au pronunţat 10 hotărâri definitive prin care judecătorul a dispus restituirea dosarului la parchet, pentru nereguli la rechizitorii.

Analiza efectuată arată, totodată, că deşi anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de infracţiuni contra patrimoniului, de la 7.227 în anul 2016, la 8.246 în anul 2017, a scăzut semnificativ numărul infracţiunilor contra persoanei, de la 4.900 în anul 2016 la 2.262 în anul 2017, preponderente fiind la această categorie de infracţiuni cele de lovire sau alte violenţe (2.515 infracţiuni).

Datele statistice arată şi „profilul” infractorilor din Bihor şi Satu Mare. Din totalul celor 2.262 de inculpaţi trimişi în judecată, 2.139 sunt bărbaţi, iar jumătate dintre aceştia sunt orăşeni cu vârste între 18 şi 35 ani, fără ocupaţie, cu studii gimnaziale.

Interesante sunt şi datele care arată cine sunt victimele infractorilor: din totalul de 375 de persoane, 270 sunt bărbaţi, din care 59 minori, şi doar 105 sunt femei, din care 32 minore.

Deşi cea mai mare parte a violenţelor sunt comise asupra unor străini, au existat 40 de situaţii în care victimele au fost părinţi, în alte 20 de dosare autorii au agresat soţii, iar în 14 situaţii copiii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON