URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2017, 18:15

Conducerea Universităţii promovează schimburile de studenţi europeni şi se bucură pentru creşterea burselor studenţeşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a oferit marţi, într-o conferinţă de presă, informaţii cu privire la rezultatele Programului Erasmus, prin care au loc anual schimburi de studenţi, înregistrate de instituţia pe care o conduce în cursul anului trecut.

Portugalia, nr. 1

Potrivit datelor prezentate, bugetul alocat în acest scop universităţii orădene a fost de 700.000 euro, de care au beneficiat 165 de studenţi orădeni, care au primit burse lunare cuprinse între 450 şi 700 euro pentru a studia în universităţi din alte state europene, cele mai căutate fiind instituţii din Portugalia, Spania, Ungaria şi Franţa.

Pe de altă parte, tot anul trecut, Universitatea orădeană a primit 125 studenţi străini, principalele ţări de origine fiind Portugalia, Turcia şi Italia.

Întrebat - dincolo de destinaţiile preferate ale studenţilor orădeni şi de originea celor din alte ţări - care sunt domeniile de studiu preferate de ambele categorii de studenţi, rectorul nu a dat un răspuns concret, spunând doar că "Teologia are cea mai mică rată... (n.r. – de contribuţie la schimburile de studenţi)" şi că la Medicină există chiar o concurenţă acerbă, de "doi, trei, patru studenţi pe un loc".

Programul Erasmus a fost dezvoltat pentru a facilita studenţilor din ţările europene schimburile de experienţă încă înainte de absolvirea studiilor, aşa încât aceştia să fie familiarizaţi cu diferitele sisteme de învăţământ superior, dar şi de societate.

Cresc bursele

Pe de altă parte, prezentă la rându-i în faţa jurnaliştilor, Ligia Burtă, prorector responsabil cu problemele studenţilor, a anunţat că Universitatea din Oradea este în curs de actualizare a regulamentului privind acordarea burselor pentru punerea în conformitate cu Ordinul nr. 3392/2017 al ministrului Educaţiei, care prevede atât majorarea beneficiilor băneşti ale studenţilor, cât şi modificarea în structura burselor acestora, una dintre ele fiind transformarea burselor de studii în burse de merit, dar şi punctarea activităţilor extracuriculare şi de voluntariat la acordarea burselor.

"Există burse care cresc cu 220%, cum este bursa specială, în funcţie de preformanţe, de la 450 lei la 1.000 lei pe lună, şi burse care cresc cu 232%, cum e cea socială, de la 250 la 580 lei", a exemplificat prorectorul Burtă. De asemenea, aceasta a spus că bursa de merit creşte de două ori, de la 350 la 700 lei, bursele pentru doctoranzi de la 450 la 550 lei, iar cele sportive de la 400 la 450 lei.

Totodată, prorectorul a subliniat că Universitatea din Oradea acordă o mai mare atenţie burselor susţinute atât din fondurile alocate de la Ministerul Educaţiei, cât şi din încasările în valută de la studenţii străini, 20% din cuantumul acestora urmând să fie folosit tocmai pentru acordarea de burse.

Ligia Burtă a precizat că noul regulament de acordare a burselor va fi avizat miercuri de către Consiliul de Administraţie al instituţiei, după care va fi supus apoi aprobării de către Senatul universitar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON