URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Martie 2020, 23:21

Coronavirusul blochează vămile! „Italienii” se întorc acasă, centrele de carantină din Bihor sunt aproape pline

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trafic intens, marţi seara, pe arterele de intrare în ţară la graniţele de vest. Cel mai aglomerat punct de frontieră este Nădlac II, unde sute de maşini formau cozi pe mai multe artere. Timpii de aşteptare erau de 50 de minute.

Mulţi dintre cei care intră în ţară vin din Italia şi au plecat înainte ca ţara să intre în carantină totală.

Şi la Borş este aglomeraţie marţi seara pe sensul de intrare în ţară. Cu patru artere deschise, timpii de aşteptare erau de 20 de minute. Cei care vin din Italia sunt controlaţi atent, mașină cu mașină.

Imediat dupa verificarea de la frontieră, persoanele care vin din zonele de risc, zonele afectate de coronavirus, sunt prezentate medicilor (de la DSP şi spitalele din Oradea) care realizează la faţa locului un triaj epidemiologic. De asemenea, toţi trebuie să completeze chestionare referitoare la zonele din care se întorc.

Dacă cei care se întorc din zonele de risc prezintă simptome, ei sunt internaţi la secţia de Infecţioase şi testaţi pentru COVID 19.

Cei care sosesc din Italia dar nu au simptome intră, totuşi, automat în carantină instituţionalizată, dat fiind că întreaga peninsulă este considerată acum "zonă roşie". Drept urmare, centrele amenajate în Bihor pentru a primi persoanele în carantină sunt aproape pline.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, multe dintre persoanele care intră prin Borş sunt deja trimise în alte judeţe, între care Sălaj, Cluj şi Bistriţa, unde vor intra în carantină în centre anume puse la dispoziţie.

În Bihor, potrivit unor informaţii provenite din surse oficiale, ar fi fost amenajate circa 100 de locuri în două centre de carantină.

Potrivit datelor comunicate de DSP Bihor, marţi, la ora 15, doar 9 persoane erau în carantină în judeţul nostru, aşadar este clar că centrele s-au umplut marţi după amiaza şi seara, cu persoane proaspăt intratre în țară.

Măsura de introducere în carantină nu e pe placul românilor întorși în țară. În Arad, autorităţile au avut de-a face marți seara cu un scandal, după ce 23 de persoane care s-au întors din Italia au refuzat să intre în carantină într-un centru în care erau deja cazate 48 de persoane. 

"Câteva persoane au refuzat să intre în carantină, motivând că nu au probleme de sănătate. Din această cauză, s-a solicitat de către DSP sprijinul Poliţiei. Nu au existat incidente", a transmis Prefectura Arad. Până la urmă, cei 23 au acceptat să intre în carantină, fiind duşi într-un alt centru pentru a nu-i tulbura pe cei 48 care sunt deja cazaţi în centru.

Raed Arafat a spus marţi seara la Antena 3 că probabil oamenii au plecat din calea virusului din Italia, însă s-ar fi aflat mai în siguranţă dacă rămâneau în Italia, în locuinţele lor. "Noi nu acuzăm nu stigmatizăm, ci spunem că oamenii trebuie să înţeleagă măsurile luate în România. Avem obligaţia să asigurăm sănătatea publică şi să protejăm toată populaţia", a spus şeful Departamentului de Stat pentru Urgenţe.

UPDATE, ora 00.10:

Comisarul-şef Cosmin Boldiş din cadrul Poliţiei de Frontieră Arad a declarat, după miezul nopţii, la Digi24 că valorile de trafic la punctul de trecere Nădlac II au redevenit "normale", pe fiecare dintre cele 3 artere deschise pentru autoturisme fiind în aşteptare doar câte 6-7 maşini. 

El a spus că, marţi seara, cozile s-au format şi pentru că timpii alocaţi controlului la frontieră sunt mai mari. 

"Într-adevăr timpii alocaţi verificărilor sunt puţin mai mari datorită chestionării persoanelor care se prezintă pe sensul de intrare în ţară cu privire la locul de unde se deplasează şi apoi a acelui triaj epidemiologic care se realizează de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică", a spus Boldiş.

Potrivit acestuia, pe o tură de serviciu la frontieră, adică în 12 ore, se înregistrează la Nădlac, în medie, 300-500 de persoane care intră în ţară venind din zone afectate de epidemia de coronavirus.

Vom reveni cu amănunte!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Iresponsabili.
Subit nu-i așa rău în țară.
Postat 11 Martie 2020, 06:03 de oradeaveche
PLATONA Adrian
Ce zici de pisoarul Paris??? Blocul Z3 de pe Doja??
Postat 11 Martie 2020, 01:51 de Sandu2100
PLATONA adrian
Bolojan tocmai ți-a arătat măsurile luate, sau tu nu ești în măsură să iei masuri pt tine, trebuie primarul sa ia măsuri pt tine??
Postat 11 Martie 2020, 01:24 de Sandu2100
excalibur
Și viata_profana, mechanic, Nelu_Colonelu, Colonelu_Nelu, QpqDornq, vulpea. De unde le-ai scos??
Postat 11 Martie 2020, 01:22 de Sandu2100
platona
Bine ca nu-ti scrii ofurile pe Oradea city report.Sa vezi acolo petitii de tot felul,canale infundate ,masini parcate impotriva vointei Domnului etc.Petitia trece prin trei stadii: inregistrata,in lucru,si,in final rezolvata sau redirectionata.Ce-ti alegi,cu privire la problema korona,din partea primarului nr.1? Rezolvat sau Redirectionat? Sunt la acelasi pret,la promotie...
Postat 11 Martie 2020, 01:10 de excalibur
Sandu corona
Nu mai scrie pe linga mine,in speranta ca o sa te umpli de glorie.Gloria e personala ,ca mintuirea.In seara asta,fac o exceptie: iti datorez o explicatie: EXCALIBUR e unic,e sabia fermecata a regelui Arthur(inexistent,legenda medievala).Acum ,sabia e in custodia zinei lacului,in asteptarea unui conducator care sa o merite.Tatal lui arthur,inainte de a fi ucis,intr-o batalie,a infipt sabia intr-o stinca.Nobody shall wield Excalibur but ME!!! ...www.youtube.com/watch?v=Cc-4G0TUUo0.Baga repede,pina nu se sterge linkul. Restul povestii,tomorrow
Postat 11 Martie 2020, 01:02 de excalibur
DSP Oradea,primarul Bolojan Ilie sunt pregatite sa ia masurile necesare pentru protejarea cetatenilor oradeni ? NO REGRET !!!
" Avem obligaţia să asigurăm sănătatea publică şi să protejăm toată populaţia", a spus şeful Departamentului de Stat pentru Urgenţe Raed Arafat . Primarul Ilie Bolojan considera oare ca mesajul transmis de secretarul de stat il vizeaza si pe "maria sa",sau o fi asa,zis in "dorul lelii".....doar un primar are atatea si atatea probleme de rezolvat :exproprieri ,planuri de regenerare urbana,dezvoltarea urbei,intubari de parauri,extinderi de retele de apa menajera, amenajari de piete,amenajari de dealuri..."Avem obligaţia să asigurăm sănătatea publică şi să protejăm toată populaţia" Se aude mai primare,Dorel Ilie Bolojan !!! Acesta este un ORDIN,care se executa, DE INDATA, prin natura pericolului de contaminare a populatiei,de necesitate de maxima urgenta....NO REGRET, poate asa iti aduci aminte de intubarea parauilui Paris, pentru pericol si risc major de viitura si de inundatii, masura luata imppreuna cu gasca celor de la ABA Crisuri si a celor de la Comitetul Situatiilor de Urgenta de pe langa prefectura Bihor,cu tiutlu : NO REGRET !!!Corona virus este la vama Bors,....No regret,primare birtinez...
Postat 11 Martie 2020, 00:55 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON