Trafic intens, marţi seara, pe arterele de intrare în ţară la graniţele de vest. Cel mai aglomerat punct de frontieră este Nădlac II, unde sute de maşini formau cozi pe mai multe artere. Timpii de aşteptare erau de 50 de minute.
Mulţi dintre cei care intră în ţară vin din Italia şi au plecat înainte ca ţara să intre în carantină totală.
Şi la Borş este aglomeraţie marţi seara pe sensul de intrare în ţară. Cu patru artere deschise, timpii de aşteptare erau de 20 de minute. Cei care vin din Italia sunt controlaţi atent, mașină cu mașină.
Imediat dupa verificarea de la frontieră, persoanele care vin din zonele de risc, zonele afectate de coronavirus, sunt prezentate medicilor (de la DSP şi spitalele din Oradea) care realizează la faţa locului un triaj epidemiologic. De asemenea, toţi trebuie să completeze chestionare referitoare la zonele din care se întorc.
Dacă cei care se întorc din zonele de risc prezintă simptome, ei sunt internaţi la secţia de Infecţioase şi testaţi pentru COVID 19.
Cei care sosesc din Italia dar nu au simptome intră, totuşi, automat în carantină instituţionalizată, dat fiind că întreaga peninsulă este considerată acum "zonă roşie". Drept urmare, centrele amenajate în Bihor pentru a primi persoanele în carantină sunt aproape pline.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, multe dintre persoanele care intră prin Borş sunt deja trimise în alte judeţe, între care Sălaj, Cluj şi Bistriţa, unde vor intra în carantină în centre anume puse la dispoziţie.
În Bihor, potrivit unor informaţii provenite din surse oficiale, ar fi fost amenajate circa 100 de locuri în două centre de carantină.
Potrivit datelor comunicate de DSP Bihor, marţi, la ora 15, doar 9 persoane erau în carantină în judeţul nostru, aşadar este clar că centrele s-au umplut marţi după amiaza şi seara, cu persoane proaspăt intratre în țară.
Măsura de introducere în carantină nu e pe placul românilor întorși în țară. În Arad, autorităţile au avut de-a face marți seara cu un scandal, după ce 23 de persoane care s-au întors din Italia au refuzat să intre în carantină într-un centru în care erau deja cazate 48 de persoane.
"Câteva persoane au refuzat să intre în carantină, motivând că nu au probleme de sănătate. Din această cauză, s-a solicitat de către DSP sprijinul Poliţiei. Nu au existat incidente", a transmis Prefectura Arad. Până la urmă, cei 23 au acceptat să intre în carantină, fiind duşi într-un alt centru pentru a nu-i tulbura pe cei 48 care sunt deja cazaţi în centru.
Raed Arafat a spus marţi seara la Antena 3 că probabil oamenii au plecat din calea virusului din Italia, însă s-ar fi aflat mai în siguranţă dacă rămâneau în Italia, în locuinţele lor. "Noi nu acuzăm nu stigmatizăm, ci spunem că oamenii trebuie să înţeleagă măsurile luate în România. Avem obligaţia să asigurăm sănătatea publică şi să protejăm toată populaţia", a spus şeful Departamentului de Stat pentru Urgenţe.
UPDATE, ora 00.10:
Comisarul-şef Cosmin Boldiş din cadrul Poliţiei de Frontieră Arad a declarat, după miezul nopţii, la Digi24 că valorile de trafic la punctul de trecere Nădlac II au redevenit "normale", pe fiecare dintre cele 3 artere deschise pentru autoturisme fiind în aşteptare doar câte 6-7 maşini.
El a spus că, marţi seara, cozile s-au format şi pentru că timpii alocaţi controlului la frontieră sunt mai mari.
"Într-adevăr timpii alocaţi verificărilor sunt puţin mai mari datorită chestionării persoanelor care se prezintă pe sensul de intrare în ţară cu privire la locul de unde se deplasează şi apoi a acelui triaj epidemiologic care se realizează de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică", a spus Boldiş.
Potrivit acestuia, pe o tură de serviciu la frontieră, adică în 12 ore, se înregistrează la Nădlac, în medie, 300-500 de persoane care intră în ţară venind din zone afectate de epidemia de coronavirus.
Vom reveni cu amănunte!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.