URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2018, 16:03

HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de miercuri, laboratorul HUMANAMED din strada Tudor Vladimirescu nr. 8 (clădirea fostei Policlinici pentru Copii) este primul şi, deocamdată, singurul laborator din România dotat cu un analizor microTAS Wako i 30, produs de compania japoneză Fujifilm, pentru depistarea precoce a cancerului hepatic.

Felul în care funcţionează acest aparat, recomandat de Societatea Japoneză de Hepatologie pentru diagnosticarea in vitro necesară evaluării riscului de dezvoltare a carcinomului hepatic, a fost prezentat miercuri de către dr. Robert Kuper, reprezentant al companiei producătoare, în prezenţa unor medici specialişti reuniţi la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Potrivit explicaţiilor acestuia, analizorul procesează serul persoanei afectate de hepatita de tip B şi C, cu ciroză alcoolică şi nonalcoolică, steatice sau cu orice altă boală hepatică ce creşte riscul dezvoltării cancerului de ficat, analizând concomitent cei mai buni markeri biologici HCC validaţi clinic, şi anume AFP, AFP-L3 şi DCP, utilizând totodată aşa-numitul scoring GALAD în scopul unor rezultate cât mai precise pentru a indica prezenţa sau absenţa tumorilor hepatice în stadiul incipient, adică a aşa-numitului cancer primar.

„Utilizarea analizorului este extrem de utilă, mai ales pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni care pot cauza cancerul hepatic. În Japonia, unde acest sistem este folosit de 25 de ani, dar prin analize manuale, 30% dintre pacienţii cu carcinom hepatic sunt depistaţi în stadii precoce”, a spus dr. Kuper.

Analizorul este capabil să proceseze serul unui pacient şi să ofere rezultatul chiar şi în 9 minute, astfel că un pacient află dacă are sau nu tumori hepatice în aceeaşi zi în care se face analiza. „Aparatul este foarte uşor de folosit şi se poate conecta la sistemul informatic al spitalului”, a mai spus medicul german.

Conform explicaţiilor unuia dintre proprietarii HUMANAMED, Laurenţiu Chiană, investiţia făcută pentru dotarea cu acest analizor este de 45.000 euro, iar laboratorul va deservi pacienţi din Bihor, dar şi din judeţele apropiate, care se adresează serviciilor acestuia fie din proprie iniţiativă, fie cu trimitere de la medici din specialităţile gastroenterologie, interne, infecţioase şi oncologie, costul unei investigaţii fiind de circa 100 euro.

„Primele analize le vom face de marţea viitoare, din data de 17 iulie”, a mai precizat Laurenţiu Chiană.

În trecut, depistarea cancerului hepatic se făcea exclusiv în urma unor biopsii, metodă invazivă, iar în prezent metodele de investigare sunt multiple, constând în combinarea ecografiei, analizelor de laborator a unor markeri biologici şi în efectuarea unor tomografii computerizate, toate acestea având costuri de timp şi financiare mai mari. În România, anual sunt înregistrate 2.200 noi cazuri de cancer hepatic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON