URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2018, 16:03

HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de miercuri, laboratorul HUMANAMED din strada Tudor Vladimirescu nr. 8 (clădirea fostei Policlinici pentru Copii) este primul şi, deocamdată, singurul laborator din România dotat cu un analizor microTAS Wako i 30, produs de compania japoneză Fujifilm, pentru depistarea precoce a cancerului hepatic.

Felul în care funcţionează acest aparat, recomandat de Societatea Japoneză de Hepatologie pentru diagnosticarea in vitro necesară evaluării riscului de dezvoltare a carcinomului hepatic, a fost prezentat miercuri de către dr. Robert Kuper, reprezentant al companiei producătoare, în prezenţa unor medici specialişti reuniţi la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.

Potrivit explicaţiilor acestuia, analizorul procesează serul persoanei afectate de hepatita de tip B şi C, cu ciroză alcoolică şi nonalcoolică, steatice sau cu orice altă boală hepatică ce creşte riscul dezvoltării cancerului de ficat, analizând concomitent cei mai buni markeri biologici HCC validaţi clinic, şi anume AFP, AFP-L3 şi DCP, utilizând totodată aşa-numitul scoring GALAD în scopul unor rezultate cât mai precise pentru a indica prezenţa sau absenţa tumorilor hepatice în stadiul incipient, adică a aşa-numitului cancer primar.

„Utilizarea analizorului este extrem de utilă, mai ales pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni care pot cauza cancerul hepatic. În Japonia, unde acest sistem este folosit de 25 de ani, dar prin analize manuale, 30% dintre pacienţii cu carcinom hepatic sunt depistaţi în stadii precoce”, a spus dr. Kuper.

Analizorul este capabil să proceseze serul unui pacient şi să ofere rezultatul chiar şi în 9 minute, astfel că un pacient află dacă are sau nu tumori hepatice în aceeaşi zi în care se face analiza. „Aparatul este foarte uşor de folosit şi se poate conecta la sistemul informatic al spitalului”, a mai spus medicul german.

Conform explicaţiilor unuia dintre proprietarii HUMANAMED, Laurenţiu Chiană, investiţia făcută pentru dotarea cu acest analizor este de 45.000 euro, iar laboratorul va deservi pacienţi din Bihor, dar şi din judeţele apropiate, care se adresează serviciilor acestuia fie din proprie iniţiativă, fie cu trimitere de la medici din specialităţile gastroenterologie, interne, infecţioase şi oncologie, costul unei investigaţii fiind de circa 100 euro.

„Primele analize le vom face de marţea viitoare, din data de 17 iulie”, a mai precizat Laurenţiu Chiană.

În trecut, depistarea cancerului hepatic se făcea exclusiv în urma unor biopsii, metodă invazivă, iar în prezent metodele de investigare sunt multiple, constând în combinarea ecografiei, analizelor de laborator a unor markeri biologici şi în efectuarea unor tomografii computerizate, toate acestea având costuri de timp şi financiare mai mari. În România, anual sunt înregistrate 2.200 noi cazuri de cancer hepatic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON