URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2018, 11:26

Au minţit: Defrişările din Parcul Bălcescu nu au avizul APM Bihor! Garda de Mediu a sistat orice tăiere (FOTO)

Au minţit: Defrişările din Parcul Bălcescu nu au avizul APM Bihor! Garda de Mediu a sistat orice tăiere (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
Au minţit: Defrişările din Parcul Bălcescu nu au avizul APM Bihor! Garda de Mediu a sistat orice tăiere (FOTO) foto: Orlando Balaş
Au minţit: Defrişările din Parcul Bălcescu nu au avizul APM Bihor! Garda de Mediu a sistat orice tăiere (FOTO) foto: Valentin Leucuţa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au descins, luni dimineaţă, în Parcul Bălcescu, unde, după cum a arătat BIHOREANUL, vineri şi sâmbătă s-au masacrat o mulţime de copaci.

În timp ce viceprimarul Florin Birta a susţinut ferm că lucrările au avizul obligatoriu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, comisarii de mediu au constatat că, de fapt, s-au tăiat şi toaletat copaci sănătoşi, fără a exista acest document. Drept urmare, au dispus sistarea imediată a oricărei activităţi de tăiere. Conform legii, orice intervenţie – toaletare sau tăiere – la un arbore sănătos necesită avizul APM. 

"Copacii sunt marcaţi de Direcţia Silvică, dar nu au aviz de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Am dispus sistarea imediată a tăierilor", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, luni pentru BIHOREANUL. După ce va încheia controlul, Garda de Mediu va stabili şi numărul exact de copaci sănătoşi tăiaţi şi toaletaţi în Parcul Bălcescu. Cel mai probabil, marţi comisarii vor stabili şi măsurile şi sancţiunile care se impun.

Doar 17 copaci

Cert este că, în timp ce sâmbătă viceprimarul Florin Birta a susţinut că este vorba de tăierea şi toaletarea a aproximativ 60 de copaci, din care au fost "executaţi" 16, şi că pentru aceste acţiuni Primăria deţine avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, inclusiv oficialii acestei instituţii neagă informaţia.

"A existat o solicitare de tăiere, din partea Primăriei municipiului Oradea, pentru 17 copaci din strada Sucevei, numărul 66 - Parcul Nicolae Bălcescu, depusă la Agenţia pentru Protecţia Mediului pe data de 4 octombrie 2017. În urma acestei cereri, o colegă a mea a mers în teren împreună cu reprezentantul Primăriei, pentru a verifica situaţia. Concluzia a fost că cei 17 arbori sunt bătrâni, au multe crengi uscate, sunt în declin vegetativ, cu diverse grade de înclinare şi prezintă pericol de prăbuşire", a declarat directorul APM Bihor, Adriana Calapod, luni, pentru BIHOREANUL.

În urma acestei constatări, APM Bihor a transmis Primăriei Oradea o adresă – chiar în atenţia viceprimarului Florin Birta – prin care a arătat că, întrucât nu este vorba de copaci sănătoşi, tăierile nu necesită avizul Agenţiei.

În schimb, a subliniat APM, tăierile sau toaletările trebuie să se facă în conformitate cu regulamentul Primăriei privind activităţile de tăiere. Conform acestui regulament, activităţile de tăieri şi toaletări de arbori din oraş sunt supuse analizei unei Comisii consultative a Primăriei care reuneşte specialişti din domeniul horticol, silvic şi al protecţiei mediului.

Această din urmă analiză nu s-a făcut, însă, după cum a dezvăluit ecoligistul Orlando Balaş, Comisia consultativă, în care acest este membru, nefiind convocată de luni bune.

"E vina Direcţiei Tehnice"

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta nu a ştiut să spună, luni dimineaţă, care este motivul pentru care angajaţii Primăriei nu au convocat, aşa cum prevede Regulamentul privind întreţinerea spaţiilor verzi, comisia constituită prin dispoziţie a primarului.

"E vina Direcţiei Tehnice a Primăriei şi a directorului adjunct, Emil Benţan, că nu a convocat Comisia consultativă. Voi studia Hotărârea de Consiliu Local, iar dacă întrunirea acesteia era obligatorie şi nu a fost convocată, se vor lua măsuri", a spus Birta.

La fel a promis însă şi urmă cu un an, când Primăria a aprobat masacrarea plopului secular de lângă localul Spoon de pe malul Crişului Repede. În tot acest timp, Birta nu a făcut nimic: nici n-a verificat, nici n-a sancţionat.

Benţan, şeful lui Birta?

De altfel, viceprimarul pare destul de convins că regulamentul nu face referire la întrunirea obligatorie a comisiei, aceasta având un rol consultativ. Experienţa a demonstrat că aceasta a fost înfiinţată doar de formă, pentru ca municipalitatea să închidă gura orădenilor revoltaţi de tăierile abuzive.

"Probabil, având avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, directorul adjunct Benţan a considerat că nu mai este necesară întrunirea comisiei", a spus edilul, ignorând faptul că inclusiv adresa transmisă de APM – care, aşa cum s-a văzut, nu era un aviz, ci un punct de vedere – cerea municipalităţii respectarea Regulamentului Primăriei!

Interesant este că toată corespondenţa cu APM poartă şi semnătura viceprimarului. Florin Birta a declarat însă că nu ştia de tăierile de arbori de la sfârşitul săptămânii trecute pentru că, deşi a semnat adresa trimisă APM Bihor prin care municipalitatea cerea aprobare pentru mai multe tăieri şi toaletări, răspunsul instituţiei ar fi fost expediat doar Direcţiei Tehnice, deşi el era trecut la destinatar.

Edilul a promis că va verifica situaţia în teren, pentru a se convinge dacă angajaţii Primăriei au greşit sau nu atunci când au aprobat defrişarea parcului Bălcescu. O "verificare" post-factum, care nu mai poate schimba consecinţele dezastrului ecologic...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
parc
cineva ar trbui sa-i explice lui nea Bolojan ca parcul inseamna spatiu verde cu copaci si gazon nu betoane si noroaie !!!
Postat 23 Ianuarie 2018, 13:48 de User anonimizat
#TICĂLOŞI
Nesimțirea şi tupeul acestor personaje sinistre care se cred la ei acasă în aceste funcții, nu au limită. (...)
Postat 22 Ianuarie 2018, 21:13 de User anonimizat
Cum...
Cum a mintit Birta Nulul?? Nu se poate , viitorul primas politruc pupilat de birtinez sa minta!? Nu se poate! Se poate? Asteptam penalizari!!! .... Birta penalizatul!! :))))))
Postat 22 Ianuarie 2018, 20:57 de scortosul
??
Doar 17??bolovane puteai mai mult...Birta....dosar penal ..ceva??? sau doar amenda...???idioti...
Postat 22 Ianuarie 2018, 13:28 de Tinas
Niste cretini
În declin vegetativ e mintea unor cretini care taie tot ce e verde sa pună doar asfalt și pavaj și apoi vara de mira că fierb in suc propriu oare dece? Ce toaletare e ăsta că lași juma de metru din trunchi tai-el Draku tot că toate ai e vedea-i-asi fluturând pe uni pe acolo ,vorba lu Tudose. După ce au tăiat raul e făcut așa că cuvintele nu-s mai au rostul probabil asta au și urmărit .
Postat 22 Ianuarie 2018, 13:02 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON