URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2022, 19:02

Ucigaşul de pe Calea Borşului din Oradea a fost condamnat definitiv. Ce le-a povestit anchetatorilor (VIDEO)

Ucigaşul de pe Calea Borşului din Oradea a fost condamnat definitiv. Ce le-a povestit anchetatorilor (VIDEO) foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bărbatul din Sântion care, toamna trecută, a înjunghiat o clujeancă pe Calea Borşului, lângă fabrica Faist Mekatronic, pe motiv că nu a vrut să întreţină relaţii sexuale cu el, a fost condamnat definitiv la 13 ani de detenţie, verdictul fiind pronunţat, vineri, de Curtea de Apel Oradea. BIHOREANUL vă dezvăluie mărturia criminalului, dată în faţa anchetatorilor săi...

Este vorba despre femeia în vârstă de 40 ani găsită moartă pe 28 septembrie 2021, pe un drum lăturalnic, lângă fabrica Faist Mekatronic, medicii legişti găsind pe corpul inert numeroase urme de tăieturi şi 6 urme de înjunghiere, care au atins organe vitale, inima şi plămânii, ceea ce a determinat în final decesul.

În urma anchetei declanşate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, autorul crimei a fost identificat în câteva ore în persoana lui Szabó Aurel, la vremea respectivă în vârstă de 43 ani, un zidar stabilit în Sântion de prin 2012, când a cunoscut o tânără cu care s-a şi căsătorit, preluându-i numele şi renunţând la al său (Crăciun).

Anchetatorii au găsit şi arma crimei, şi bagajul victimei, pe care Szabó l-a desfăcut şi împrăştiat pe câmp, în apropierea locului omorului. Autorul crimei a fost prins la o zi după crimă, la o stână lângă Lugoj, cu sprijinul poliţiştilor de la Direcţia pentru Operaţiuni Speciale, care i-au localizat telefonul. El a fost adus la Oradea şi arestat sub acuzaţia de omor, măsură care a fost menţinută atât pe parcursul anchetei cât şi al procesului, care a început pe 8 noiembrie 2021 la Tribunalul Bihor.

A ucis-o pentru că s-a răzgândit

Bărbatul a recunoscut comiterea crimei, susţinând că şi-a înjunghiat victima pentru că, după ce iniţial ar fi acceptat să întreţină cu el relaţii sexuale, ulterior a dat-o la întors, ba chiar ar fi ridicat tonul şi ar fi strigat la el. În declaraţia sa, redată parţial şi în actul de acuzare, se arată că s-a întâlnit cu clujeanca pe Calea Borşului, pe pista de biciclete, în sensul giratoriu de la Faist.

"M-a întrebat dacă ştiu vreo maşină care merge spre Budapesta. I-am spus să întrebe la benzinărie, ceea ce a şi făcut, iar eu am mers mai departe. Apoi m-a ajuns din urmă, mi-a zis că mă va însoţi înspre vamă", a explicat el în faţa anchetatorilor, potrivit rechizitoriului.

Au mers împreună circa 3 kilometri, până la benzinăria Gazprom, unde Szabo trebuia să traverseze drumul ca să meargă acasă. "Pe drum mi-a cerut o ţigară, mi-a spus că a venit în Oradea la ceva prieten şi că vrea să meargă către Budapesta. La benzinăria Gazprom, am cumpărat 4 beri, le-am băut împreună, m-a întrebat dacă pot să o ajut să-i cumpăr 2-3 pachete de ţigări. I-am zis că nu am bani, dar merg acasă şi pot să-i confecționez eu ţigări din tutun şi pot să cumpăr şi bere de la magazin că este mai ieftină. Mi-a spus că dacă o ajut cu aceste cumpărături, va întreţine cu mine relaţii sexuale, doar să mergem într-un loc mai retras să nu ne vadă nimeni", a pretins bărbatul.

Bărbatul susţinea că s-a şi dus acasă, de unde a luat vreo 30 de ţigări rulate, apoi i-a cumpărat femeii 2 sticle de bere şi s-a întors la ea. Aştepta ca şi ea să se ţină de cuvânt, ca atare a pornit cu ea pe o potecă de pământ, prin spatele fabricii, moment care a fost surprins şi de camerele de supraveghere din zonă (video jos), după cum a dezvăluit şi BIHOREANUL

Însă femeia n-a mai vrut. Ar fi început să strige la el şi chiar să plece, însă rucsacul ei era în portbagajul bicicletei lui Szabo. Când s-a apropiat de bicicletă, Szabo a împins-o. "Apoi a venit din nou către mine. Am scos cuţitul pe care îl ţineam la şaua de la bicicletă, am prins-o de păr şi am început să o lovesc. Când a căzut, m-am speriat. Am luat rucsacul de pe bicicletă, am scos tot ce era în el şi le-am împrăştiat pe câmp. I-am luat telefonul, pentru că am văzut-o pe drum făcând poze şi nu vroiam să fiu prins în poze. N-am reuşit să-l deblochez, aşa că l-am rupt în bucăţi şi l-am aruncat. Cuţitul l-am aruncat în stufăriș". 

Fără sentimente

Raportul de expertiză medico-legală psihiatrică cerut de procurori a arătat că bărbatul avea discernământul păstrat în momentul în care a comis crima, însă are o tulburare de personalitate antisocială, o lipsă totală de empatie faţă de semeni, nu avea remuşcări pentru că a luat o viaţă de om, ceea ce denotă "lipsă totală de etică morală”. 

Cert e că, în urma dezbaterilor, pe 5 aprilie, în acest an, Tribunalul Bihor a decis să pună capăt procesului. Infracţiunea de omor se pedepseşte cu închisoare între 10 şi 20 ani, dar pentru că bărbatul a recunoscut fapta, beneficia de reducerea cu o treime a limitelor. Instanţa a decis să-l condamne la 13 ani de detenţie, maximul prevăzut de lege. "În mod deosebit s-a avut în vedere comportamentul deviant al inculpatului, care este lipsit de umanitate, iar în lipsa acestei trăsături nu este adaptat vieții sociale", s-a explicat în hotărârea judecătorească motivul.

Cele două surori ale victimei s-au constituit părți civile, solicitând daune morale în valoare totală de 500.000 euro şi despăgubiri materiale de 9.314 lei și 268 euro, reprezentând cheltuielile de înmormântare ale victimei, cereri care au fost admise în parte. Instanța l-a obligat pe criminal să le plătească 9.075 lei, 268 euro, despăgubiri materiale şi daune morale de 50.000 euro. "În opinia Tribunalului suma pretinsă este exagerată, atât prin raportare la nivelul de trai din România, cât și la posibilitățile reale de plată ale inculpatului", a explicat instanţa.

Hotărârea Tribunalului Bihor a fost atacată, însă, atât de Szabo, care voia o pedeapsă mai blândă, cât şi de rudele victimei, care voiau să fie condamnat mai sever, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea.

Aici, vineri, completul de judecată a respins ambele cereri, dispunând menţinerea hotărârii Tribunalului, ca fiind legală şi temeinică. "Curtea apreciază că pedeapsa aplicată de prima instanţă este just individualizată şi nu se impune nici reducerea, nici majorarea acesteia", au concluzionat judecătorii. Decizia Curţii de Apel este definitivă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
13 ani pentru omor??!!
Pedeapsa este foarte blanda. Asta inseamna ca efectiv va sta la Mititica cam 8 ani si ceva si poate continua in voie... Iar povestea cum ca femeia i-ar fi promis sex - este greu de crezut.
Postat 24 Iulie 2022, 18:50 de Lalala
Ucigasul
Doar 13 ani pt omor ?
Postat 17 Iulie 2022, 19:46 de cosmin5z
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON