URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2017, 11:27

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Des confundată cu tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se manifestă printr-o excesivă preocupare pentru ordine, perfecţionism şi o dorinţă de control a mediului înconjurător.

Cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă doresc să deţină controlul asupra a tot ceea ce întreprind, iar această dorinţă se răsfrânge şi asupra membrilor familiei şi apropiaţilor. Totul trebuie făcut exact aşa cum cel cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă a decretat că trebuie făcut, în caz contrar persoana în cauză nu se simte bine, nu se simte împăcată cu sine.

Inflexibili şi preocupaţi de reguli şi legi, cei cu tulburare de personalitate obsesiv compulsivă pot fi diagnosticaţi astfel începând cu vârsta de 18 ani, care marchează debutul tulburării.

Marcantă pentru ei este obsesia pentru liste, reguli, organizare eficientă, ordine, toate acestea până în punctul în care scopul principal al activităţii pe care îl întreprind se diluează. Sunt extrem de eficienţi în mediile corporatiste şi duri cu subalternii dacă ajung în poziţie de putere. Au o grijă excesivă pentru cele mai mici detalii, iar dacă cei cu care lucrează neglijează acele detalii, cel cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă nu mai este capabil să ducă la bun sfârşit sarcina sau activitatea în care s-a implicat.

Ceea ce-i mai caracterizează este dedicarea aproape absolută pentru muncă. Uneori preferă munca în detrimentul relaţiilor sociale sau de familie, neglijându-şi apropiaţii pentru a putea duce la bun sfârşit un proiect anume. N-au timp de prietenii când este vorba de muncă şi de menţionat faptul că nu banii, cât lucrul în sine îi motivează.

Din punct de vedere moral sunt excesiv de riguroşi, aderând la reguli stricte pe care cer să fie respectate cu stricteţe de către apropiaţi. Scrupuloşi, inflexibili când vine vorba de etică sau de propriul lor sistem de valori, cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă devin furioşi de-a dreptul dacă percep că acele reguli şi norme cerute de ei ar fi încălcate.

În unele cazuri tulburarea de personalitate se manifestă printr-un comportament denumit "hoarding" în limbaj de specialitate şi care se manifestă prin incapacitatea de a arunca obiecte vechi, uzate, nefolositoare. Unii păstrează cutii vechi sau jucării stricate sau capace de borcane "pentru că vor fi bune într-o zi la ceva".

Tipic pentru cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă este şi faptul că nu pot lucra eficient în echipă. Dacă ceilalţi membri ai echipei nu respectă întru totul indicaţiile celui cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă şi nu aderă la regulile lui stricte, echipa şi proiectele acesteia nu prea au şanse de izbândă. Preferă să facă totul singuri fiind convinşi că ceilalţi sunt incapabili să se ridice la standardele lor de eficienţă.

Rigizi, încăpăţânaţi, sunt extrem de atenţi când vine vorba de adunatul de bani. Nu din cauză că ar fi zgârciţi, ci din cauză că văd veniturile şi banii puşi la ciorap ca pe o plasă de siguranţă în caz de catastrofă. Banii îi asigură că în caz de nevoie au o cale de ieşire şi, prin urmare, sunt economi şi duc un stil de viaţă fără excese.

Partea bună cu cei cu tulburare de personalitate obsesiv-compulsivă este că sunt extrem de buni în ceea ce fac şi sunt muncitori eficienţi. Vor face casa lună şi bec, vor face ordine printre actele din birou şi vor veni cu idei inovatoare despre cum să eficientizeze mai bine lucrul la locul de muncă. Partea proastă este că rigiditatea şi stricteţea de care dau dovadă sunt copleşitoare şi pot deveni adesea enervanţi cu regulile lor şi încercările repetate de a face lucrurile într-un fel anume şi strict în acel fel.

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă se tratează cu ajutorul şedinţelor la psiholog.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON