URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2017, 13:00

Trei spectacole de teatru-dans la Szigligeti, între care "Carmina Burana"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teatrul Szigligeti va găzdui, în luna noiembrie, trei spectacole de teatru-dans. Pe lângă Ansamblul Nagyvárad al gazdelor, pe scenă vor urca Baletul Contemporan de la Szeged, cu spectacolul "Carmina Burana", şi Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat, cu producţia "Canon de dans". Seria de evenimente a primit numele "Dans pentru toţi".

Primul spectacol, "Coliziuni", al Ansamblului Nagyvárad se va juca, pe 3 noiembrie, de la ora 19. "Aspectul cel mai interesant al acestui spectacol care prezintă relaţii interumane cu ajutorul tehnicilor de teatru-dans este faptul că nouă coregrafi au lucrat pe cele nouă schiţe, muzica fiind compusă de Tibor Cári", anunţă organizatorii.

În 17 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului, va avea loc spectacolul "Carmina Burana", prezentat de Baletul Contemporan Szeged.

"Aruncăm o privire în viaţa plină de ritualuri a unei comunităţi barbare, aparent umane, care se luptă pentru supravieţuire pe ruinele unei civilizaţii. Luptându-se împotriva fricilor, conduşi de instincte, încearcă să facă faţă cu ceea ce le aduce soarta - câteodată ceva bun, bucurii, iubire, altă dată tristeţe şi moarte. O fată, în viaţa ei scurtă, se simte, pentru o clipă, fericită. Iar acest sentiment al iubirii o face să uite de tot, să creadă că viaţa poate fi altfel, mai frumoasă. Dar Fortuna este înşelătoare şi nemiloasă, neinteresată de frumuseţea momentului. Trăindu-şi dezamăgirile, bucuriile, fricile, toţi vor afla din ce în ce mai mult despre ei înşişi, soarta, posibilităţile lor – condiţia umană", spune despre spectacol regizorul-coregraf Tamás Juronics.

La sfârşitul lui noiembrie, Ansamblul Folcloric Maghiar de Stat revine pe scena Teatrului Szigligeti, de data aceasta cu spectacolul "Canon de dans", cu ocazia Anului Kodály.

Povestea este compusă din micile momente ale unei comunităţi imaginare. Cadrul muzical este alcătuit din compoziţiile lui Zoltán Kodály (şi contemporanul lui, Béla Bartók), respectiv cântecele populare culese de compozitor. "Pe parcursul scenelor, urmărim soarta relaţiilor interumane, pierderea acestora, bucurii şi necazuri, ritualurile cotidiene şi de sărbătoare. În "Canonul de dans" apar opere binecunoscute şi îndrăgite, compuse de Kodály, precum " Háry János" sau "Cântec de seară"", precizează organizatorii.

Spectacolul va avea loc în 24 noiembrie, de la ora 19, în Sala Mare a teatrului.

Biletele pentru spectacole sunt deja disponibile la casieria Teatrului Szigligeti (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19, sau cu o oră înaintea spectacolelor), respectiv online, pe www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON