URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Aprilie 2011, 01:29

Tratamentul dietetic al diabetului zaharat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).

Bolnavul se va afla în evidenţa medicului specialist diabetolog, care va stabili dieta, tratamentul, ritmicitatea controalelor şi monitorizarea în vederea prevenirii sau tratamentului complicaţiilor. Medicul de familie va controla respectarea indicaţiilor terapeutice recomandate şi va evalua starea globală de sănătate a bolnavului, informând specialistul diabetolog de eventualele modificări. Important este ca diabeticul să înţeleagă gravitatea bolii, dar şi faptul că dieta şi corectitudinea tratamentului indicat îi pot asigura o viaţă normală. Toţi bolnavii de diabet necesită modificări în dietă. Este important să se stabilească un regim alimentar care să prevină obezitatea, pierderea în greutate fiind benefică în diabetul non-insulino-dependent.

Proporţia de glucide ar trebui să fie de 50% (evitându-se zahărul şi celelalte produse zaharoase şi consumându-se glucide provenite din cereale, legume şi unele fructe), cea de proteine de 20% şi cea de gră-simi de 30% (fiind indicate cele de origine vegetală în proporţie mai mare). Este important să se consume alimente bogate în fibre (fructe proaspete cu coajă cu tot şi cu conţinut moderat de zaharuri, legume uşor fierte, pâine integrală, cartofi, paste, orez, toate în cantităţile recomandate). Bolnavii vor fi instruiţi de către medicul specialist cum să-şi calculeze necesarul de glucide (de obicei 200 g pe zi) din alimentele permise.

Atenţie! La pacienţii cu diabet insulino-necesitant este importantă distribuţia caloriilor pentru evitarea hipoglicemiei, de obicei fiind suficientă "alocarea" a 20% din total pentru micul dejun, 35% pentru prânz, 30% pentru cină şi 15% pentru o gustare la mijlocul dimineţii sau al amiezii. La aceşti bolnavi nu este foarte importantă compoziţia dietei, datorită faptului că ajustările tratamentului cu insulină pot acoperi variaţiile din alimentaţie. La cei non-insulino-dependenţi dieta este foarte importantă datorită rezervei limitate de insulină proprie care nu poate face faţă cererii crescute prin caloriile în exces.

Reţineţi! Raţia calorică a diabeticului trebuie să fie în general similară cu cea a omului sănătos de aceeaşi vârstă, sex şi profesie, cu scăderea acesteia în caz de tendinţă spre obezitate, cu reducerea glucidelor şi suprimarea celor concentrate rafinate. Necesarul caloric va fi împărţit în 5-6 mese zilnice (3 mese principale şi 2-3 gustări), cu consumarea a 2/3 din cantitatea de glucide până la orele 17. O dietă simplă conţinând 200 g de glucide este: 1 litru de lapte (40 g glucide), 250 g cartofi piure (50 g), 200 g de fructe (20 g) şi 180 g de pâine (90 g), la care se adaugă restul de calorii provenite din proteine şi lipide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON