URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2023, 09:25

Tratamentul anticoagulant: injectabil sau oral?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există două tipuri de anticoagulante: injectabile şi orale. Cele injectabile conţin în principal heparină cu greutate moleculară mică, heparină standard sau non-fracţionată (toate de origine animală) şi fondaparina care este un antitrombotic. Cele orale sunt antivitaminele K (cele mai vechi) şi noua clasă de anticoagulante orale denumite şi directe (disponibile din 2009).

ATENŢIE!

Anticoagulantele injectabile împiedică formarea cheagurilor sanguine. Ele se pot administra intravenos sau subcutanat, în funcţie de acţiune, şi sunt utilizate în doze mici pentru prevenirea riscului de tromboză, dar şi curativ, pentru tratarea unei tromboze venoase instalate sau a emboliei pulmonare.

Au acţiune rapidă şi se administrează o durată limitată de timp. Principalele anticoagulante injectabile sunt: heparina calcică, enoxparina, dalteparina, nadroparina, tinzaparina şi enoxaparina. Fondaparina aparţine unei noi clase de anticoagulante injectabile, care inhibă o enzimă specifică procesului de coagulare şi este obţinută prin sinteză chimică. Despre celelalte anticoagulante în următorul episod!

REŢINEŢI!

În cursul tratamentului anticoagulant injectabil, este obligatorie urmărirea numărului de trombocite sanguine cel puţin o dată pe săptămână.

În cazul bolnavilor cu insuficienţă renală sau hepatică, tratamentul va fi strict supravegheat de medicul curant.

Unele medicamente, ca de exemplu aspirina sau anti-inflamatoarele, cresc riscul de hemoragie internă.

Sunt multe medicamente vândute fără prescripţie medicală, care conţin aspirină sau anti-inflamatoare, de aceea e bine să aveţi avizul medicului sau al farmacistului pentru prevenirea efectelor secundare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte binevenit articolul.
Cineva trebuia să le spună vaccinaților anti-Covid, care sunt cele mai frecvente probleme medicale cu care se pot întâlni, dar și eventualele tratamente pentru tot restul vieții.
Postat 29 Iulie 2023, 20:36 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON