URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2023, 12:55

Tratamente anticoagulante de ultimă generație: pentru cine sunt contraindicate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anticoagulantele orale de ultimă generație, denumite și anticoagulante directe sunt reprezentate actualmente de apibaxan (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto) și dabigatran (Pradaxa), fiind disponibile din 2009.

Diferența dintre acestea și AVK constă în faptul că nu există teste de rutină pentru monitorizarea funcției de coagulare, deci testul INR nu este necesar. De asemenea nu este necesar nici regimul prescris din cadrul tratamentului cu AVK.

ATENȚIE!

Anticoagulantele directe împiedică formarea cheagurilor de sânge din vasele sanguine și sunt utile în prevenirea accidentelor vasculare cerebrale și a emboliilor la pacienții care prezintă tulburări de ritm cardiac (fibrilație atrială de origine nonvalvulară); de asemenea se utilizează în tratamentul trombozelor venoase, a emboliei pulmonare și a recidivelor acestor afecțiuni, fiind administrate și post-operator celor care au avut intervenții pentru proteză de șold sau de genunchi. Tratamentul este contraindicat la bolnavii cu tulburări de coagulare (sângerările importante), în bolile cu risc hemoragic (ulcerul gastric sau duodenal), în unele boli de ficat asociate cu tulburări de coagulare (insuficiența hepatică), insuficiența renală cronică, valvulopatii asociate cu tulburări grave de ritm și în asocierea cu alte anticoagulante orale sau injectabile.

REȚINEȚI!

Noile anticoagulante orale prezintă o eficacitate demonstrată mai bună față de AVK, interacțiunile medicamentoase sunt mai puține, iar dozajul este fix (nu în funcție de valorile INR). Nu se utilizează la femeile însărcinate sau la cele care alăptează (față de AVK). Există totuși o monitorizare a tratamentului cu anticoagulante de ultimă generație: înainte de începerea tratamentului se vor efectua testele pentru determinarea funcției renale și hepatice, repetate ulterior cel puțin o dată pe an la pacienții sub 75 de ani și de două ori pe an la cei de peste 75 de ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON