URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2021, 16:10

Toţi elevii din Bihor se întorc în clase. În ce condiţii orele se vor muta pe internet (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul şcolar 2021-2022 va începe luni, iar toţi cei circa 90.000 de elevi bihoreni se vor întoarce fizic în clase, pentru că în toate localităţile incidenţa cazurilor de Covid-19 este mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori, pragul pentru suspendarea orelor fizice.

Vineri, cea mai mare incidenţă era în comuna Gepiu, de 2,9, urmată de Şinteu (2,78) şi Sârbi (1,22). În Oradea, incidenţa îmbolnăvirilor este de 0,57.

„Peste 6 la mie am avut în Oradea doar în perioade scurte de timp. Eu cred că şansa ca municipiul să ajungă la această incidenţă este foarte mică în acest moment”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea, vineri, într-o conferinţă de presă organizată pe tema debutului de an şcolar şi la care au participat şeful Poliţiei Bihor, Alin Haniş, al Inspectoratului Şcolar, Horea Abrudan, şi al Direcţiei de Sănătăte Publică, Daniela Rahotă.

Caz confirmat, şcoală suspendată

Potrivit Ordinului 5.196 privind desfăşurarea orelor în acest an şcolar, cursurile cu prezenţă fizică se suspendă pentru 14 zile, indiferent de incidenţă, la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul Sars-Cov-2 şi se pot relua, începând cu a 8-a zi, dacă toţi elevii se testează, iar rezultatul este negativ.

Dr. Rahotă a subliniat că, faţă de anul şcolar precedent, suspendarea se va decide chiar dacă elevii şi profesorii au respectat măsurile de prevenţie, adică au purtat măşti, pentru că tulpina Delta, predominantă acum, este mult mai contagioasă. Dacă iniţial coronavirusul avea nevoie de un timp de contact, fără mască, de 15 minute, varianta Delta are nevoie doar de un minut, după cum arată studiile făcute până acum.

Când un profesor va fi confirmat cu Covid-19, ancheta epidemiologică va lămuri dacă este necesară suspendarea unor clase.

Totodată, DSP Bihor a distribuit teste rapide şcolilor care au cabinete medicale, pentru a le folosi, la nevoie.

Părinţii întreabă, DSP răspunde

Autorităţile au anunţat şi că pregătesc o campanie de vaccinare în şcoli, pentru elevii cu vârste mai mari de 12 ani şi profesori deopotrivă. Deocamdată, doar 46% dintre dascălii bihoreni sunt vaccinaţi, iar numărul copiilor din Bihor care au cel puţin 12 ani şi au fost imunizaţi este de doar 1.180.

Campania de vaccinare va presupune formarea unor echipe mobile de vaccinare. „Echipele mobile care vor vaccina copiii, familiile şi personalul din unităţile de învăţământ au în componenţă aceleaşi persoane care au vaccinat din ianuarie până în prezent, cadre medicale competenente. În Bihor nu s-a făcut nicio greşeală din punct de vedere al actului vaccinator”, a declarat dr. Călin Sonea, specialist în cadrul DSP Bihor, prezent în aceeaşi conferinţă de presă.

De asemenea, DSP şi Inspectoratul Şcolar au derulat o campanie de informare a părinţilor, strângând de la aceştia întrebări privind imunizarea. În perioada următoare, răspunsurile vor fi transmise de specialiştii în sănătate publică, prin intermediul şcolilor, astfel încât orice părinte să aibă o opinie avizată la nelămuriri. Dr. Sonea a precizat că majoritatea întrebărilor au fost legate de eventuala obligativitate a vaccinării elevilor, lucru care nu se discută în România. Trebuie menţionat însă că alte ţări, precum Italia, adoptă astfel de măsuri.

Dr. Sonea a făcut însă un apel la responsabilitate şi le-a cerut părinţilor să nu-şi trimită copiii la şcoală sau grădiniţă dacă au simptome de îmbolnăvire şi, pentru a-i proteja pe ei, dar şi familiile, să se vaccineze.

Tablete sunt

DSP şi IŞJ fac şi controale în şcolile din Bihor, pentru a se asigura că măsurile de protecţie anti-Covid sunt respectate.

Inspectorul şcolar general Horea Abrudan a precizat că a distribuit unităţilor de învăţământ măşti şi dezinfectanţi, iar numeroase tablete sunt pregătite pentru a fi împărţite elevilor, dacă vor învăţa online şi nu vor avea dispozitivele necesare. Asta pentru că, pe lângă achiziţia făcută anul trecut de Ministerul Educaţiei, mai multe comune au cumpărat ele însele echipamente IT, prin proiecte europene, aşa că au returnat cele primite de la Bucureşti.

Abrudan a mai precizat că, pentru reducerea decalajelor de învăţare, câteva mii de elevi bihoreni participă la ore remediale.

Pe de altă parte, şeful Poliţiei Bihor, Alin Haniş, a precizat că şi poliţiştii îşi vor intensifica prezenţa în jurul unităţilor de învăţământ, dar şi în spaţiile publice din oraş, pentru a se asigura că se respectă măsurile de protecţie anti-Covid, adică purtarea măştii şi distanţarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Habarniștii sunt insistenți pân' la capăt.
Neamul care, înainte de a-și arunca ciorapii în mașina de spălat îi miroase, în mod sigur că nu va fi atins de viruși precum hainul Covid.
Postat 12 Septembrie 2021, 10:40 de KP
Un parvenit ținut in funcție de Psd 5 ani și acu de liderul suprem Bolojan
Ah, l-a rezolvat si pe analfabetul funcțional de Blage ????????
Postat 10 Septembrie 2021, 23:17 de CalinDMS
Plagiatorul șef de la Isj
Să vă explice cum și-a angajat baiatul vitreg la directorul Timar, Ghibu, la liceu, în schimbul aducerii cumantei lui Timar de la Marghita, în afara calendarului de mobilitate
Postat 10 Septembrie 2021, 23:14 de ObservatorBH
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON