URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Studiu de caz. Centura Beiușului, în valoare de 270 milioane lei, bani buni, europeni, a fost scoasă la licitație acum 16 luni. În iunie 2022 licitația a fost contestată, iar după 7 luni justiția noastră a dat verdictul. Cum lucrarea e din fonduri europene și trebuie terminată la finele anului, hai să facem un calcul cât ne costă prostia umană...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel ca în bancurile cu olteanul care, atunci când nu are ce face, se dezbracă și își păzește hainele, Compania Națională Poșta Română - firmă de stat care, spre deosebire de oltean, are însă multe de făcut ca să iasă din înapoiere - a intentat BIHOREANULUI un proces pentru o serie de articole publicate în primăvară.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat. Pe cine ajută ea?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
27 Decembrie 2021, 18:45

TIR-işti sub acoperire: Poliţiştii de frontieră corupți din Borş, dovediți cu ajutorul unui investigator sub acoperire

TIR-işti sub acoperire: Poliţiştii de frontieră corupți din Borş, dovediți cu ajutorul unui investigator sub acoperire FENTE. Locuitorii din Borş reclamă de ani de zile faptul că unii şoferi de TIR „fentează” coloanele de la frontieră şi ocolesc prin satul lor, deşi indicatoarele rutiere limitează la 5 tone greutatea admisă pe şoseaua ce străbate localitatea. Motivul s-a aflat acum, când anchetatorii au descoperit că TIR-iștii erau dirijaţi în zonă chiar de poliţiştii de frontieră, care îi „taxau” pentru a trece peste rând
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Viaţa bate filmul în ceea ce privește ancheta declanşată de poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie şi de procurorii Parchetului Bihor în cazul grupării de şpăgari din Punctul de Trecere a Frontierei din Borş.

Este vorba despre 6 agenţi ai Poliţiei de Frontieră cărora, deşi aveau informații că primeau șpăgi, anchetatorii trebuiau să le şi dovedească faptele. Pentru asta, după cum a aflat BIHOREANUL, un ofiţer DGA care are atestat de şofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene și a lucrat luni de zile la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe. Așa că a descoperit, din interior, corupția colegilor din Poliția de Frontieră...

Vamă sub asediu

BIHOREANUL a scris pe larg despre descinderile din 7 decembrie ale polițiștilor DGA și ale procurorilor în Vama Borş, unde echipajele au verificat birourile și gheretele pentru a dovedi că 6 polițiști de frontieră, despre care aveau informații, primeau șpăgi.

În urma descinderilor, împricinații - Ionel Clejan, Ioan Ungureanu, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu și Gheorghe Silviu Pirtea -, toți agenți în PTF Borș I, au fost ridicaţi şi reţinuţi, în aceeaşi zi, pentru 24 de ore.

Potrivit comunicatului oficial al procurorilor, în cazul tuturor acuzația a fost de luare de mită. În esenţă, anchetatorii afirmă că cei 6 au pretins și primit sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la șoferii de TIR care intrau ori ieșeau din ţară, ca să nu-şi îndeplinească îndatoririle de serviciu. Adică să nu le verifice documentele sau să-i ia peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare, dar și să nu înregistreze eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină.

Arestaţi la domiciliu

Pe 10 decembrie, 5 dintre agenții reţinuți au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de către Tribunalul Bihor, dar după o săptămână Curtea de Apel Oradea a schimbat măsura inițială cu cea a arestului la domiciliu pentru 15 zile.

Nu însă pentru că n-ar fi fost dovezi, căci instanţa a admis că în caz există „probe suficiente” din care să rezulte că agenții au încălcat legea şi că sunt necesare măsurile preventive „în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal”, motiv pentru care judecătorii le-au şi interzis explicit inculpaţilor să comunice între ei ori cu martorii din dosar.

Investigatori în acţiune

Despre cum au reuşit anchetatorii să probeze faptele celor 6 poliţişti de frontieră, comunicatele oficiale n-au spus nimic. Informaţiile reies, însă, din referatul cu propunere de arestare înaintat de Parchet judecătorilor de drepturi şi libertăţi şi făcut public sub formă de extras, la solicitarea BIHOREANULUI...

În document se arată că ancheta a început încă de anul trecut, ca urmare a unei sesizări din oficiu a ofiţerilor Serviciului Judeţean Bihor al DGA şi a unor denunţuri înregistrate la Parchetul Bihor, verificările devoalând o corupţie aproape generalizată la nivelul PTF Borş, în special în rândul poliţiştilor de frontieră puşi să verifice transportatorii de mărfuri.

Ca urmare, pentru a-i putea „dovedi” pe şpăgari, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire, dintre care unul, care avea atestat de şofer profesionist, a avut un rol special: sub un nume de cod, s-a înscris la cursuri şi şi-a dat din nou examenele ca să obţină atestat de şofer profesionist, iar apoi s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe.

„Taxele” din Borş

Urmarea? Anchetatorii au aflat, de pildă, că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră, pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură, indicându-le maşinile ce urmau să tranziteze PTF Borş, așa încât agenții să-i treacă peste rând, fără să le ceară bani.

În alte situaţii, însă, după cum scrie în referat, banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului. „Dintre lucrătorii de poliţie cu modul de operare indicat au fost identificaţi doi poliţişti de frontieră”, scrie în document, fără să se precizeze dacă cei doi sau patronul de local au fost dovediţi ca fiind complici la luare de mită.

Cel mai des, însă, frontieriștii îi abordau direct pe şoferi, se mai spune în referat, care dă ca exemplu felul în care, pe 11 martie şi 6 mai anul acesta, agentul şef Ionel Clejan „a pretins şi primit de la investigatorul sub acoperire, angajat în calitate de şofer auto pe un camion de transport marfă”, câte 50 lei, „pentru a-i facilita reducerea timpilor de aşteptare în coloana ce se formează pe drumul european E60”, aceeaşi sumă şi tot pentru a fi luat peste rând fiindu-i pretinsă pe 19 aprilie 2021 și de către agentul şef principal Gabriel Claudiu Albinaru.

Alte „servicii”, alţi bani

Pe 13 mai, agentul şef principal Lucian Stoica l-a abordat pe pasagerul camionului condus de investigator, şi el tot sub acoperire, de la care a cerut şi primit 100 euro pentru a nu-l înregistra, deoarece ar fi fost obligat să intre în carantină. O lună mai târziu, pe 8 iunie, agentul Remus Fofiu l-a „uşurat” de 60 euro pe așa-zisul TIR-ist, ca să nu-i mai controleze documentele de transport. Colegul său, agentul şef Gheorghe Silviu Pirtea, avea pentru acelaşi „serviciu” alt tarif, pe 16 iunie cerând şi primind 80 de euro.

Lista este mai lungă și în toate cazurile, după cum arată procurorii, investigatorii au avut asupra lor dispozitive audio-video, înregistrând incidentele. Pretenția de a primi șpăgi a provenit exclusiv de la polițiștii de frontieră, care nu au fost provocați, „investigatorii având o atitudine pasivă sub acest aspect”. Detaliul contează deoarece, potrivit legii, „este interzis organelor judiciare să provoace o persoană să săvârşească o faptă penală în scopul obţinerii unei probe”. Banii, după cum se mai arată în referat, erau remişi „într-o manieră discretă”, „suma fiind ţinută în palmă şi remisă în momentul salutului, adică a strângerii mâinii”.

Şpaga, o cutumă

Activitatea investigatorilor sub acoperire s-a întins în total pe o perioadă de 6 luni, timp în care au strâns suficiente dovezi care să demonstreze „caracterul de cutumă al infracţiunilor săvârşite” de cei 6 poliţişti de frontieră.

„Corupția la nivelul PTF Borș pare să fi devenit una endemică”, scrie în document, dezvăluindu-se încă un amănunt neştiut, şi anume că cercetările privesc şi „alţi funcţionari din cadrul PTF Borş”, care au săvârșit fapte similare de corupţie şi faţă de care ancheta este doar la început.

Cât despre cei 6 agenți deja dibuiţi, în referatul de arestare se mai precizează că, în ciuda dovezilor existente împotriva lor, nu au fost dispuşi să-şi recunoască faptele, prevalându-se de dreptul la tăcere. Au spus destule, oricum, în timp ce au fost surprinși de camerele de înregistrare ale investigatorilor...


CORONAŞPĂGARII
Scutiri de carantină

Dosarul celor 6 poliţişti de frontieră din Borş anchetaţi pentru corupţie este al doilea deschis în ultimul timp de poliţiştii DGA şi procurorii Parchetului Bihor, după cazul lui Munteanu Matei şi Viorel Chiş (foto), frontieriștii din Borș trimişi în judecată în vara lui 2020 pentru că „taxau” românii întorși acasă în pandemie.

Celor doi li s-a imputat că au înregistrat drept şoferi profesionişti un grup de 7 „stranieri” întorşi din Germania, aşa încât să evite carantina, deşi nu aveau documente de la vreun angajator, unul nu avusese niciodată permis, iar altul îl avea anulat, Matei primind pentru asta, conform anchetatorilor, o „atenţie” de 200 euro.

În total, cei doi sunt acuzaţi de 27 de fapte penale: lui Matei i s-au reţinut câte 4 infracţiuni de luare de mită, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii, plus 3 infracţiuni de fals informatic, iar lui Chiş câte 3 infracţiuni de abuz în serviciu, fals informatic, zădărnicirea combaterii bolilor şi instigare la fals în declaraţii. Procesul se află pe rolul Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5466 RON
  • 1 EUR = 4.9221 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON