URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2020, 07:58

Târguială pe Covid: Cât de legal e ca Primăria Oradea să țină piețele deschise în carantină?

Târguială pe Covid: Cât de legal e ca Primăria Oradea să țină piețele deschise în carantină? INTERZIS CU EXCEPȚII. Măsura închiderii secțiunilor de bazar din piețe, impusă de Guvern, a declanșat proteste din partea comercianților orădeni. Șeful ADP, Liviu Andrica, a revenit asupra ei miercurea trecută, pe ascuns și fără argumente. „Am luat toate măsurile de protecție care se puteau lua”, răspunde „pe lângă” directorul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Decizia municipalităţii orădene de a ţine în funcţiune pieţele închise pentru comercializarea de legume şi fructe, cu încălcarea flagrantă a măsurilor instituite pentru limitarea pandemiei de Covid-19, a declanşat, pe lângă simpatia publică a clienţilor, un val de proteste din partea celorlalţi vânzători de haine şi vechituri.

"Nu este corect ca Piaţa 100, care este în aer liber, să fie închisă, iar celelalte să funcţioneze!", spune un comerciant. Şi e greu de contrazis...

Se interzice!

La începutul lui noiembrie, când numărul infectărilor cu Covid-19 se apropia de pragul de 10.000 de cazuri pe zi, autorităţile au intrat în alertă. Hotărârea de Guvern 52 din 6 noiembrie a impus pentru 30 de zile noi măsuri de combatere a pandemiei.

Începând de lunea trecută, a devenit obligatorie purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile publice, instituirea muncii de la domiciliu, decalarea programului de lucru, trecerea la sistemul de învăţământ online, restricţionarea deplasării între orele 23 şi 5, completarea declaraţiei pe proprie răspundere de către cei care circulă noaptea şi interzicerea petrecerilor în toate spaţiile publice şi private.

Pieţele închise...

Cea mai mare emoţie publică a declanşat-o însă "suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, a târgurilor, bâlciurilor, a pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor". Ameninţaţi cu blocarea vânzărilor, toamna, când orăşenii îşi umplu cămările, şi speriaţi de perspectiva de a rămâne fără alimente proaspete, producătorii agricoli şi cumpărătorii au protestat împotriva măsurii.

"Dacă se închid pieţele, ţăranii vor rămâne pe drumuri. Nu vor avea unde să îşi vândă recolta", a declarat un producător agricol din Piaţa Rogerius. Clienţii erau nemulţumiţi şi ei. "Eu cumpăr de ani de zile din piaţă, că e aproape de casă şi morcovii sau merele chiar au gust. Nu-mi convine să merg la hypermarket", a protestat un pensionar.

Orădenii văd în închiderea pieţelor o promovare a marilor magazine, adică a capitalului străin, în detrimentul micului fermier bihorean cu masă în piaţă. "Cu ce-i mai bun supermarketul? În supermarket nu circulă Covid-ul? Şi acolo e spaţiu închis, şi acolo sunt mulţi oameni, şi acolo cumpărătorii pun mâna pe marfă, şi acolo se plăteşte cash...", a spus un agricultor.

... dar deschise din pix

Florin Birta, primarul orașului OradeaConfruntată cu perspectiva prăbuşirii veniturilor prin suspendarea plăţii chiriei de către pieţari, dar mai ales cu nemulţumirile provocate populaţiei de închiderea pieţelor în plină campanie electorală, conducerea municipalităţii a rezolvat problema în stil românesc. Pieţele închise, modernizate în ultimii ani pe bani europeni sau fonduri de la bugetul local, au fost transformate, din pix, în "spaţii deschise", ca să poată funcţiona. "ADP va demara înlăturarea pereţilor laterali din aceste locaţii, care vor putea fi demolaţi, pentru a asigura o circulaţie cât mai bună a aerului", a declarat, pe 7 noiembrie, primarul de Oradea, Florin Birta (foto).

Pentru a demonstra totuşi înăsprirea restricţiilor, Primăria a mai impus asigurarea de fluxuri separate de intrare şi ieşire în pieţe şi purtarea obligatorie a măştii, sub ameninţarea rezilierii contractului de închiriere. Astfel, săptămâna trecută, angajaţii ADP au deschis geamurile şi uşile Pieţei Rogerius, pentru a asigura aerajul în interior, au limitat la două căile de acces, pentru a-i testa cu termometru pe toţi cei care intră, şi au pus la intrare dezinfectanţi. Măsuri similare au fost luate la Piaţa Decebal şi ceva mai drastice în Piaţa Nufărul, unde chiar au fost demontate geamurile.

Departe de a transforma pieţele în spaţii deschise prin dezafectarea pereţilor, cum ar presupune aplicarea întocmai a normelor, măsurile au fost luate mai mult de formă. "La Pieţele Nufărul şi Decebal s-au demontat geamurile, dar la Rogerius nu ai ce demonta", argumentează primarul Birta.

Din piaţă... hypermarket

Liviu Andrica, director ADPOdată decizia luată, ca un argument suplimentar, conducerea municipalităţii a venit cu găselniţa că Piaţa Rogerius este, de fapt, un fel de magazin care nu ar cădea sub incidenţa HG 52. "Noi popular îi spunem Piaţa Rogerius, dar, conform proiectului european prin care a fost finanţat şi autorizaţiei de funcţionare, este un Centru de afaceri cu produse agro-alimentare similar unui hypermarket", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele orădene, Liviu Andrica (foto).

Cert e că păstrarea deschisă a pieţei a provocat reacţii în lanţ. Circa o sută de comercianţi din bazar au protestat în Piaţa Cetate până au obţinut de la Andrica şi redeschiderea spaţiilor lor comerciale. "Avem spaţii separate, dezinfectanţi şi chirii ca la hypermarket. Să ne lase să funcţionăm, pentru că dacă nu vindem acum marfa de sezon, n-o mai vindem niciodată", a declarat o comerciantă.

Muncă în pierdere

Deschiderea pieţei şi a magazinelor nu a însemnat, însă, relansarea vânzărilor. Speriaţi de posibilitatea infectării cu Covid-19 şi de perspectiva unei crize economice, orădenii ies în piaţă tot mai rar şi cumpără tot mai puţin.

"Noroc că nu mai am multe legume de adus, că piaţa merge foarte prost. În afară de clienţii fideli sunt foarte puţini cumpărători", spune un producător agricol.

În sectorul de bazar e şi mai rău. "Eu aduc marfa, eu vând, eu fac tot şi la sfârşit abia dacă îmi iese un salariu minim pe economie", se plânge o comerciantă.

Până aici!

Odată redeschise bazarurile din oraş, şi comercianţii din piaţa de vechituri, aflată sub lacăt, cer redeschiderea ei. "Nu e corect! În Piaţa Rogerius au dat drumul la bazar, în Piaţa Cetate la fel, şi alea nu sunt pieţe deschise, cum e asta!", reclamă un vânzător.

Comercianţii sunt cu atât mai revoltaţi cu cât vând doar două zile pe săptămână. "Dacă nu dau acuma hainele de iarnă, o să rămân cu ele pe cap, că din decembrie, după alegeri, o să ne închidă iar în casă", spune un vânzător.

Dacă în cazul celorlalte pieţe orădene conducerea ADP a făcut concesii flagrante, în cazul pieţei de vechituri vrea, însă, să pună piciorul în prag. "Piaţa 100 cade sub incidenţa HG 52, care prevede că târgurile şi talciocurile vor rămâne închise", zice directorul Andrica.

De ce această fermitate? Autorităţile locale se tem că, dat fiind faptul că marile târguri din Arad, Cluj şi Timişoara sunt închise, vânzătorii şi cumpărătorii se vor buluci la Oradea, transformând piaţa de vechituri într-un focar de Covid-19.

Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor"Fără a face rău bihorenilor" 

Schimbarea de atitudine vine, însă, târziu. După ce au făcut slalom printre normele de la nivel central şi nevoile din plan local, oficialităţilor le este greu acum să se explice. "Hotărârea de Guvern spune că talciocurile şi târgurile nu vor funcţiona, chiar dacă sunt în aer liber", e tot ce poate spune primarul Florin Birta.

Prefectul Dumitru Ţiplea (foto) este la fel de succint, dar măcar îşi permite să dea un argument. "Încercăm să aplicăm cele mai bune măsuri pentru limitarea răspândirii virusului, fără a face rău însă economiei şi bihorenilor", spune reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Răul s-ar putea să fi fost, însă, făcut. Măsura se va vedea pe viitor în nemulţumirea populaţiei, în creşterea tensiunilor sociale şi chiar a numărului de îmbolnăviri. Sau dimpotrivă...


MĂSURI "DE ORADEA"
Emilian Pavel, consilier local OradeaUn consilier acuză!

Dubla măsură aplicată de autorităţile bihorene este taxată acid de opoziţia locală. "Când au văzut că oamenii sunt revoltaţi de închiderea pieţelor, liberalii au venit cu chichiţa deschiderii geamurilor, ceea ce este o prostie. Adică, în loc să fii bărbat şi să transmiţi Guvernului că a greşit, încalci dispoziţiile pe ascuns, conştient că nu o să te amendeze niciodată Prefectura", afirmă liderul grupului PSD din Consiliul Local, Emilian Pavel (foto).

Pesedistul spune că ar fi fost mult mai corect ca autorităţile locale şi judeţene să ceară Guvernului să scoată toate pieţele şi bâlciurile de pe lista obiectivelor care trebuie închise, aşa cum a votat Parlamentul săptămâna trecută la propunerea PSD, amendamentul fiind la preşedintele Klaus Iohannis spre promulgare.

"Nu e prima dată când Primăria încalcă normativele. În primăvară, când ordonanţa militară impunea montarea de dispensere cu dezinfectanţi în scările de bloc, nu au pus. Cu excepţia Orăşelului Copiilor, nu au închis niciodată locurile de joacă din parcuri şi nu au montat nici acum paravane de plexiglas pe băncile din şcoli, că sunt cheltuieli suplimentare", spune Pavel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Autoritatile BIHORENE ::::::)))))
Bai MILUT , pana nu de mult erau autoritatile ORADENE ::::))))
Postat 17 Noiembrie 2020, 13:11 de Sandu2100
Milutz
E normal sa afirme "liderul" grupului pesede ceva despre a fi barbat, ca doar se vede ca incepe sa-i creasca barba. In alta ordine de idei, gvernul crede ca-i mai bine sa stam la coada unii langa altii la casele de marcat in supermarketuri decat sa luam produse autohtone din piete.
Postat 17 Noiembrie 2020, 09:08 de Neutryno
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON