URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Martie 2024, 14:20

Tânărul din Bihor care a provocat moartea unui consătean a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Suma uriaşă pe care trebuie să o plătească rudelor victimei

Tânărul din Bihor care a provocat moartea unui consătean a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare. Suma uriaşă pe care trebuie să o plătească rudelor victimei montaj foto: Facebook/BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ionuţ Emil Todea, tânărul din satul bihorean Brădet care a provocat moartea unui consătean în vârstă de 25 ani, a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenţie şi va trebui să achite daune morale în valoare totală de 1,7 milioane lei părinţilor şi fratelui victimei sale.

Decizia, care este definitivă, a fost pronunţată miercuri, de Curtea de Apel Oradea, în cazul unui tragic incident produs în zorii zilei de 27 martie 2022, în satul Brădet din comuna Bunteşti. Ionuţ Emil Todea şi soţia acestuia veneau de la o discotecă. La volan era tânăra, care ar fi pierdut controlul direcţiei şi a ieşit cu maşina în decor în zona comunei Sudrigiu.

Ultimul drum

Victima, Mădălin Sas, era pasager într-un alt autoturism, ce mergea în spatele lor. Se întorcea cu doi prieteni tot de la o petrecere şi, văzând accidentul, l-a rugat pe şofer să-i ia în maşină pe cei doi soţi, care s-au urcat pe bancheta din spate. Pe drum, Ionuţ Todea şi soţia sa au început să se certe, iar tânărul și-a lovit femeia cu palma peste faţă, moment în care Mădălin şi prietenii săi au intervenit, ca să aplaneze scandalul. N-a fost cum, căci Todea s-a enervat și mai tare. A început să strige şi să-l lovească pe cel de lângă el, motiv pentru care şoferul a oprit şi le-a cerut celor doi soţi să coboare.

Nenorocirea a fost că a coborât şi Mădălin, care s-a apropiat de bătăuş. A vrut să-l calmeze, dar nu a apucat, căci acesta l-a izbit cu pumnul în faţă, moment în care Mădălin a căzut şi s-a lovit cu capul de asfalt.

Deşi chemaţi imediat, medicii n-au putut face nimic. Tânărul a murit, decesul său fiind provocat de "insuficienţă cardio-respiratorie consecutiv traumatismului cranio-facial şi traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală”, după cum au notat medicii legişti în raportul citat de procurori. 

Blândeţe pentru criminal

Ionuţ Emil Todea a fost arestat preventiv pentru loviri cauzatoare de moarte, măsură care a fost schimbată cu arestul la domiciliu, după ce procurorii l-au trimis în judecată, în aprilie 2022.

În prima fază, anul trecut, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe agresor la 10 ani de închisoare cu executare şi la plata unor daune morale de 1,7 milioane lei în favoarea părinţilor şi fratelui victimei sale, însă condamnarea a fost redusă, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, pe motiv că pedeapsa iniţială, îndreptată spre maximumul prevăzut de lege (12 ani închisoare, minimumul fiind de 6 ani) este excesivă.

I-a ameninţat pe poliţişti

Decizia este surprinzătoare în condiţiile în care instanţa a admis faptul că Todea nu era la prima faptă penală şi a scăpat până acum doar cu pedepse uşoare, fără să-şi reconsidere comportamentul.

Concret, minor fiind, el a fost supus măsurii asistării zilnice, după ce a ieşit la plimbare, fără permis de conducere, la volanul unei maşini neînmatriculate, iar apoi, în 2019, după cum a scris şi BIHOREANUL, a fost condamnat definitiv la 1 an şi 9 luni de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere, pentru trafic şi consum de droguri de mare risc.

Şi nu e tot, căci în dimineaţa zilei de 27 martie 2022, dezvăluie hotărârea judecătorească, bărbatul a comis şi alte isprăvi penale, care i-au fost trecute cu vederea: în prima fază, a încercat să-şi convingă mama să declare ca ea este cea care a condus autoturismul cu care intraseră în șanț, iar apoi, când poliţiştii l-au luat la întrebări, "s-a manifestat recalcitrant, amenințându-i că-i va ţine minte şi de acum în 20 de ani, când le va da bătaie".

Minimum e OK

"Comportamentul violent al inculpatului denotă o periculozitate deosebită a acestuia întrucât a dovedit nu numai că este capabil să îşi exprime autoritatea prin acte de violenţă fizică, dar şi că poate lua viaţa unei persoane în circumstanțe similare sau chiar mai atenuate", au arătat judecătorii, pentru ca, tot ei, să decidă să-i reducă pedeapsa spre minimum, condamnându-l la 7 ani de închisoare "proporţională cu gravitatea faptei şi periculozitatea infractorului". 

Curtea de Apel a menţinut, în schimb, daunele morale acordate de Tribunalul Bihor şi, cum decizia este una definitivă, miercuri, la scurt timp după pronunţarea verdictului, Ionuţ Emil Todea a fost ridicat de acasă de un echipaj al Secției 10 de Poliție Rurală Ștei şi a fost depus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON