URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2022, 08:03

Facerea de bine... BIHOREANUL a găsit amănunte șocante despre cel care l-a ucis pe tânărul inocent din Brădet

Facerea de bine... BIHOREANUL a găsit amănunte șocante despre cel care l-a ucis pe tânărul inocent din Brădet TĂCERE. În faţa procurorilor, Ionuţ Todea (dreapta) s-a prevalat deocamdată de dreptul la tăcere, pretinzând că ar fi în stare de şoc. Între timp, victima sa, Mădălin Sas (stânga), a fost înmormântată, marţea trecută, în cimitirul din Gurani. A fost condus pe ultimul drum de sute de oameni. „N-am mai văzut atâta lume”, a povestit unul dintre săteni...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mesajele de dor şi durere curg cu sutele pe conturile de socializare ale familiei lui Mădălin Sas, tânărul de 28 ani din Brădet, care s-a stins din viaţă în urmă cu o săptămână, în zorii zilei de 27 martie, ucis de un alt tânăr, Ionuţ Todea, căruia tocmai îi sărise în ajutor.

BIHOREANUL vă dezvăluie amănunte neştiute despre tragicul incident, aşa cum le-au reţinut procurorii care anchetează cazul, dar şi despre făptaşul care, la numai 23 de ani, are deja o condamnare pentru trafic de droguri de mare risc şi, ca într-un joc ironic al sorții, în trecut a fost și el victima unei tentative de omor...

Ultimul drum

Incidentul şocant s-a produs duminică, 27 martie, în jurul orei 5, în satul Brădet din comuna Bunteşti. Ionuţ Todea şi soţia acestuia veneau de la o discotecă. La volan era tânăra, care ar fi pierdut controlul direcţiei şi a ieşit cu maşina în decor în zona comunei Sudrigiu.

Mădălin Sas era pasager într-un alt autoturism, ce mergea în spatele lor, după cum se arată într-o informare transmisă săptămâna trecută de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, la solicitarea BIHOREANULUI. Se întorcea cu doi prieteni tot de la o petrecere şi, văzând accidentul, l-a rugat pe şofer să-i ia în maşină pe cei doi soţi, care s-au urcat pe bancheta din spate, alături de unul dintre amicii lui Mădălin.

Pe drum, Ionuţ Todea şi soţia sa au început să se certe, iar tânărul și-a lovit femeia cu palma peste faţă, moment în care Mădălin şi prietenii săi au intervenit, ca să aplaneze scandalul. N-a fost cum, căci Todea s-a enervat și mai tare. A început să strige şi să-l lovească pe cel de lângă el, motiv pentru care şoferul a oprit şi le-a cerut celor doi soţi să coboare.

Nenorocirea a fost că a coborât şi Mădălin, care s-a apropiat de bătăuş. A vrut să-l calmeze, ca să nu-şi mai lovească nevasta, dar n-a apucat să spună nimic. „În momentul în care a ajuns lângă inculpat, pe fondul discuţiilor, acesta i-a aplicat o lovitură cu pumnul în zona feței, în urma căreia a căzut și s-a lovit cu capul de asfalt”, arată anchetatorii.

Nu s-a aşteptat

Speriat că tânărul zăcea inconştient, unul dintre prietenii săi a sunat imediat la 112. La faţa locului a fost trimis rapid un echipaj de paramedici din zonă și apoi elicopterul SMURD. Fratele lui Mădălin, Paul, este ambulanţier şi urma să intre în tură în acea dimineaţă, dar auzind ce s-a întâmplat, a venit într-un suflet, la fel ca părinţii şi alţi săteni, sperând să poată da o mână de ajutor.

Din nefericire, în ciuda eforturilor medicilor, care au încercat mai bine de o oră să-l resusciteze, acest lucru s-a dovedit imposibil, iar la ora 6:51 Mădălin a fost declarat decedat. Concluziile legiştilor confirmă că moartea a fost violentă. Tânărul nu s-a aşteptat să fie lovit, iar pumnul atacatorului său a fost dat cu atâta putere încât s-a prăbuşit fără să fi apucat să schiţeze un gest pentru a-şi atenua căderea.

„Moartea s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii consecutiv traumatismului cranio-facial şi traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală”, scrie în raportul medicilor legişti, citat de procurori. Pe româneşte, Mădălin s-a lovit cu capul de asfalt şi a suferit fracturi ale oaselor craniului, dar şi o hemoragie, ceea ce i-a provocat decesul.

Trecut furtunos

Cazul a şocat întreaga comunitate din zonă. Oamenii deplâng moartea lui Mădălin Sas, descriindu-l ca un tânăr calm şi mereu săritor, care se ocupa de agroturism după ce, în trecut, lucrase în Italia. Exact opusul celui care i-a provocat moartea, „o pramatie”, după cum zic sătenii despre Ionuț Todea, care în ultimii ani a provocat numeroase probleme, în parte şi din cauza consumului de droguri.

În urmă cu 3 ani, după cum a descoperit BIHOREANUL, Todea a şi fost condamnat, şi nu doar pentru consum, ci şi pentru trafic de droguri de mare risc. „Se cunoștea că face parte dintr-o grupare infracțională de traficanți și consumatori de droguri care acționa cu preponderență pe raza municipiului Beiuș, unde oferea spre vânzare pastile ecstasy la un preț cuprins între 75-100 lei bucata și cannabis la un preț cuprins între 50-60 lei gramul”, se arată în sentinţa de condamnare, care dezvăluie că tânărul fusese prins în flagrant de poliţiştii şi procurorii antidrog ai DIICOT Oradea, în 12 decembrie 2018, în benzinăria Lukoil din Nufărul, după ce vânduse 132 de pastile ecstasy (MDMA) unui investigator sub acoperire.

Todea se ocupa de droguri de câteva luni. După cum a recunoscut chiar el, le lua pentru consum propriu şi vânzare de la un bărbat din Dobreşti, Alin Ioan Anca, agent de pază la o firmă din Oradea. Ca să scape cu o pedeapsă mai mică, Todea a fost de acord să-i întindă lui Anca o capcană. În aceeaşi zi de 12 decembrie, bărbatul a fost chemat la benzinăria din capătul Oradiei, pentru o nouă livrare, fiind „săltat” de poliţişti după tranzacţie.

Cei doi au scăpat ieftin. Pentru că și-au recunoscut faptele, pe 22 mai 2019 Todea a fost condamnat definitiv la 1 an şi 9 luni de închisoare, în timp ce Anca a primit 1 an şi 8 luni, ambele pedepse fiind suspendate sub supraveghere pe un termen de 2 ani.

În arest

În final, Todea tot a ajuns după gratii, pentru moartea lui Mădălin Sas, cel care a vrut să-i facă un bine. A fost reţinut în aceeaşi zi de duminică, 27 martie, pentru loviri cauzatoare de moarte, infracţiune pedepsită cu închisoare între 6 şi 12 ani, iar a doua zi a fost prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

„Pericolul pentru ordinea publică este dat de temerea că, odată pus în libertate, inculpatul ar comite fapte penale ori ar declanşa puternice reacţii în rândul opiniei publice și în comunitatea din care provine, determinate de fapta săvârşită de acesta şi de starea sa de libertate”, au explicat procurorii în referatul cu care au obţinut arestarea pentru 30 de zile, măsură menţinută, joia trecută, şi la Curtea de Apel Oradea.

Între timp, cercetările în acest caz continuă şi, poate, până la finalizarea lor, procurorii vor auzi şi varianta tânărului, care până acum a refuzat să dea vreo explicaţie. E drept, cam greu de găsit...


VICTIMĂ
Înjunghiat în benzinărie

Fapta lui Ionuţ Todea este cu atât mai reprobabilă cu cât, la rândul lui, a fost cât pe ce să-şi piardă viaţa, după ce a fost înjunghiat într-o benzinărie din Luxemburg. S-a întâmplat în noaptea de 16/17 septembrie 2018, când, la rugămintea unui amic, tânărul şi tatăl său au acceptat să transporte un grup de persoane de etnie romă până la Paris.

Pe drum, unul dintre pasageri, Alexandru Covaciu, a vociferat permanent, reproşându-i lui Todea sr. că nu conduce destul de repede. În benzinăria din Luxemburg, când acesta, din cauza oboselii, a alimentat cu carburant nepotrivit, Covaciu s-a înfuriat că era ţinut în loc şi a început să-i înjure. Iritat, Todea jr. a sărit la bătaie, iar în altercaţie Covaciu l-a înţepat în spate cu un desfăcător de conserve, perforându-i plămânul. Ionuţ Todea a ajuns la spital unde a stat doar 5 zile, din lipsă de bani, după care şi-a continuat tratamentul acasă.

Covaciu a fost anchetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul districtual Luxemburg, care la sfârşitul anului 2019 a transferat dosarul la Oradea, procedură permisă prin faptul că autorul şi victima infracţiunii sunt din Bihor. Bărbatul, între timp încarcerat pentru alte fapte, a fost trimis în judecată în ianuarie 2021, pentru tentativă de omor. „Viaţa victimei a fost pusă în primejdie, salvarea sa datorându-se tratamentului medical prompt şi calificat”, se arată în rechizitoriu. Procesul se judecă, în prezent, la Tribunalul Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON