URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2014, 16:24

Misterele coroanei: Tabloului împăratului Sigismund expus la Primărie îi lipseşte Sfânta Coroană Ungară

Misterele coroanei: Tabloului împăratului Sigismund expus la Primărie îi lipseşte Sfânta Coroană Ungară GĂSIŢI DIFERENŢELE! Asemănătoare în compoziţie, tablourile lui Bihari Sandor (sus) şi Valentin Tănase (jos) diferă radical în detalii. Sfânta Coroană purtată de Sigismund în primul tablou e înlocuită în cel de-al doilea cu una oarecare, inspirată - culmea! - dintr-un alt tablou al autorului maghiar (detaliu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coroana Sfântului Ştefan naşte controverse. Gest de "echilibru şi corectitudine", după primarul Ilie Bolojan, reamplasarea în sala mare a Primăriei a tabloului Împăratului Sigismund de Luxemburg a creat furtună pe reţelele de socializare. Protestatarii reclamă înlocuirea Sfintei Coroane maghiare cu una oarecare de către pictorul bucureştean Valentin Tănase!

Unde-i coroana?

Când a acceptat să picteze tablourile "Împăratul Sigismund de Luxemburg primindu-l pe Regele Vladislav Jagello la Oradea", după originalul lui Bihari Sandor (1855-1906), care a mai fost expus aici până în 1923, precum şi "Primirea Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la Oradea în 1919", după fotografii din epocă, pictorul Valentin Tănase nici nu bănuia ce va urma. Dezvelite pe 18 aprilie, la împlinirea a 95 de ani de la instaurarea administraţiei române, pânzele au fost bine primite de public. Dar nu de toţi...

Contestatarii celui dintâi tablou reclamă că, raportat la originalul lui Bihari, Tănase a înlocuit Sfânta Coroană de pe capul împăratului, a redimensionat tabloul şi a adăugat personaje. "În tabloul lui Bihari, Împăratul Sigismund avea în cap Sfânta Coroană, iar în acest tablou poartă alta", spune Emodi Tamas, arhitect şi istoric pasionat. Şi aşa şi este. În fotografiile de acum un secol, tabloul - mare cât peretele - îl reprezintă pe împărat cu Sfânta Coroană.

14_original.jpgDetaliul nu e deloc de neglijat. Simbol al poporului ungar, păstrat la Palatul Parlamentului din Budapesta, Sfânta Coroană Maghiară (foto) este cea cu care au fost unşi majoritatea suveranilor Regatului Ungariei, din Evul Mediu până la încoronarea din 1916 a ultimului împărat, Carol al IV-lea. Cultul acesteia a fost întărit inclusiv de faptul că la ceremonie coroana i-a alunecat lui Carol de pe cap, iar după doi ani ani imperiul s-a destrămat...

Sursa, la Muzeu

Problema e că lucrarea originală a dispărut şi, culmea, chiar o schiţă existentă la Muzeul Ţării Crişurilor, făcută de Bihari însuşi, îl prezintă pe Sigismund cu altă coroană! "În 1419 când s-a întâlnit cu regele Poloniei, Sigismund era şi rege al Croaţiei, deci e foarte posibil să fi purtat o astfel de coroană", explică deosebirea istoricul de artă Agata Chifor.

Pictorul de azi a remarcat deosebirile. "Când am început lucrul am primit pe e-mail o fotografie alb-negru, de mici dimensiuni, a vechiului tablou. Aici apărea coroana regală maghiară. Pentru că nu se putea lucra după poză, am consultat la Muzeu copia făcută chiar de autor. Aici, ambii regi aveau alte coroane!". Tănase a preferat tabloul de la Muzeu, pentru că în mod cert e original. "Am folosit această lucrare pe ideea că nu va genera controverse. Dacă beneficiarul cerea alte coroane, le înlocuiam şi gata".

"Maşina timpului"

Adevărul este că până şi lucrările lui Bihari diferă. Exemplarul dispărut era mai bogat în detalii, de la ornamentaţia fostei catedrale gotice din Cetate la vestimentaţia regilor, în vreme ce piesa de la Muzeu pare neterminată. Mai mult, în primul tablou, cel dispărut, apărea inclusiv autorul! "Bihari este bărbatul chel şi cu mustaţă din capătul suitei Împăratului", arată Tănase.

14_Bihari_Sandor_bihoreanul.jpgDe altfel, din respect, pictorul bucureştean a şi redat portretul lui Bihari (foto) în lucrarea sa, lucru neştiut până acum. Pentru a se încadra în proporţiile cerute, Tănase a fost nevoit să lungească compoziţia, adăugând personaje, aşa că l-a inserat şi pe autorul tabloului iniţial. "Bihari apare în stânga cavalerului în armură din suita regelui Poloniei", recunoaşte maestrul.

Tablou cu doi pictori

14_Valentin_Tanase_bihoreanul_1.jpgBIHOREANUL a descoperit, însă, şi un lucru nedezvăluit de bucureştean: că inclusiv chipul pictorului Tănase apare în ambele tablouri comandate de Primărie! Figura (foto) grizonantă şi cu părul tuns scurt e prezentă şi în suita Regelui Sigismund, şi printre soldaţii cu drapele tricolore din fundalul lucrării ce înfăţişează vizita Regelui Ferdinand şi Reginei Maria la Oradea.

În faţa evidenţei, pictorul a recunoscut aceste detalii ascunse neiniţiaţilor. "Apar în ambele tablouri, dar nu e ceva neobişnuit. În scenele de masă pictorii obişnuiesc să îşi introducă, discret, propriile portrete", spune Tănase. Drept e, autorul are dreptul să îşi pună amprenta pe propria lucrare. Atâta doar, să nu aducă atingere adevărului istoric...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
mr.
Care coroana ungara ? [29.04.2014, 20:54] 1. Noi am avut mai multi regi maghiari, decat voi regi romani. Regii arpadieni au fost maghiari, si Matia Corvinul, cel putin din partea mamei, daca nu 100 %, a fost maghiar. 2. Regele Sigismund a fost prima data rege al Ungariei, si dupa aceea a fost ales rege German si imparat. In Ungaria si Transilvania purta totdeauna coroana Ungariei. Voi comentatori romani, plin de ura fascistoida antimaghiara, inainte sa comentati, ar trebui sa invatati un pic istorie, si sa nu va etalati prostia si incultura. Invatati istoria orasului, si coltului de tara, unde ati fost adusi cu basculanta de Ceausescu, pentru a-i aduce pe maghiarii majoritari in minoritate, ca va facesti de ras cu prostia voastra. Si respectati populatia originala a locului, unde traiti, ca daca nu, nu sunteti nimic altceva decat niste colonisti inculti si agresivi, nerusinati, care falsifica istoria locului unde traiesc.
Postat 11 Mai 2014, 09:52 de hungur
linkuri destul de folositoare pentru miti si altii
da, acel rege a fost sfant: http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_I_al_Ungariei si coroana apare in doctrine ca si sfanta: http://en.wikipedia.org/wiki/Holy_Crown_of_Hungary#Holiness_doctrine , dar si daca nu acceptam acest lucru, este una dintre simbolurile cele mai importante a ungurilor
Postat 05 Mai 2014, 00:47 de wiktoria
de ce e sfânta?
- de ce naiba-i sfanta aceasta bucata de aur? SFINTE SUNT DOAR LUCRURILE PROVENITE DE LA ISUS CRITOS. A FOST ACEL REGE UN SFANT? SI-A DAT BOGATIA SARACILOR, NU A PREACURVIT, NU A UCIS PE NIMENI? GREU DE CREZUT
Postat 01 Mai 2014, 12:30 de miti
se impune corectarea greselii
Eroarea trebuie reparata de pictor. Nu vreau sa-mi fie rusine de acel tablou.
Postat 30 Aprilie 2014, 17:04 de sergiu
reproducere care reflecta bunavointa falsa
Pai draga Ion vad ca nici tie nuti duce mai departe creierul decat la Carp III . Nu te ai gandit ca mai exista si familii mixte si romani toleranti ? Este o reproducere care reflecta bunavointa falsa fata de de arta, istorie si de maghiarii oradeni. Bine ca nu a pictat un turban in loc de coroana maghiara si alte personaje din Walt Disney ...
Postat 30 Aprilie 2014, 14:36 de Sebi
@NELU
Nelutule draga, puiut mic, de ce ti-e rusine sa semnezi cu numele tau si semnezi cu un nume romanesc ? De ce confunzi sula cu prefectura, popoarele sedentare europene vechi de multe mii de ani cu migratorii asiatici ? Pe cand regii europeni aveau coroane asiaticii migratori traiau inca in copaci.
Postat 30 Aprilie 2014, 09:18 de Ion
dr
Regele Sigismund era regele Ungariei deci poarte corona sfanta (cea mai veche coroana existenta in lume) pe teritoriul Ungariei. In mod general regii maghiari au purtat coroana sfanta, daca nu avea coroana sfanta nu ar fii recuniscut ca rege de catre popor.
Postat 30 Aprilie 2014, 07:11 de NELU
Erdely Magyar
Erdely Magyar en geci olah cigany fasz vagyok Nagyvarad e un oras fondat de maghiari si ocupat de contropitorii tigani din albania dupa 1000 de ani. Eljen VARAD
Postat 30 Aprilie 2014, 00:03 de CARP III
Mr
Oameni buni, hai sa fim seriosi, pictura - sau arta - nu prea permite acest lucru. Ai talent, vrei sa pictezi ceva, fa-o, dar nu copia si transforma munca altcuiva. Nu va place de unguri si treaba e ok. In mod ciudat domnul respectiv nu o picteaza pe Mona Lisa in port popular romanesc zicand la urma ca-i in ordine, asa-i permite libertatea artistica.
Postat 29 Aprilie 2014, 22:30 de Pictor
Care coroana ungara ?
Ungurii nu au avut regi unguri. Dupa 1301 au avut doar regi straini iar inainte de 1301 nu prea au fost regi poate doar niste sefi de ...
Postat 29 Aprilie 2014, 20:54 de Seful de trib
Explicatia e simpla, doar ungurii nu o pricep
Sigismund era din 1411 rege al Germaniei. E drept ca la 1419 era si rege al ungariei, al Croatiei..... Stimati hunguri, ce trebuia sa poarte Sigismund, coroana ungariei sau coroana Germaniei ?! Si arpad sau attila daca ar invia si ar fi pusi sa aleaga, ar alege coroana Germaniei!
Postat 29 Aprilie 2014, 17:10 de ionel
La ungurika e coroana ungurului.
nagyvarad e in ungaria. Oradea e in Romania.
Postat 29 Aprilie 2014, 16:59 de Carp III
Este vorba de picturi şi nu de fotografii !?!
Interpretările de imagine, formă, conţinut, număr de vârfuri sau de pietre fixate la nivelul lor, asupra zecilor de coroane pe care omul le deţinea în dulapul lui, nu au nicio importanţă !?! Ce este relevant ţine de întâlnirea celor doi care, nu se ştie nici acum cu exactitate istorică, putea avea loc oriunde, nu neapărat la Nagyvarad !?!
Postat 29 Aprilie 2014, 16:30 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON