URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2023, 19:54

Sute de pelerini sunt așteptați la Schitul de la Vârtop al Mănăstirii Izbuc cu prilejul sărbătoririi Sfântului Proroc Ilie

Sute de pelerini sunt așteptați la Schitul de la Vârtop al Mănăstirii Izbuc cu prilejul sărbătoririi Sfântului Proroc Ilie foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în fiecare an pe data de 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, obștea Mănăstirii Izbuc organizează joia aceasta o prăznuire de hram la Schitul Vârtop, dependent de mănăstire.

Programul liturgic festiv va începe dimineața la ora 08:00, când credincioșii vor putea lua parte la Slujba sfințirii apei, Acatistul Sfântului Ilie, Dumnezeiasca Liturghie, Taina Sfântului Maslu și la rugăciuni de dezlegare și binecuvântare, oficiate de un sobor de preoți călugări și preoți de mir, sub protia Părintelui Arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc și Exarhul mănăstirilor și așezămintelor monahale din Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.

La încheierea programului duhovnicesc se vor împărți bucate alese pentru toți cei prezenți, pregătite de obștea mănăstirii și de credincioșii care întotdeauna le stau alături călugărilor.

Schitul din satul de vacanță Vârtop a luat ființă în anul 2011, cu binecuvântarea PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, ca așezământ monahal dependent de Mănăstirea Izbuc, la cererea preotului Ioan Chira, parohul de atunci al Parohiei Nucet.

La schit există o biserică provizorie din scândură de lemn, unde se săvârșesc sfintele slujbe, iar anul trecut, la 10 ani de la punerea pietrei de temelie, a început ridicarea noii biserici.

„Fie ca marele profet al Vechiului Legământ, Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, să ne fie cald rugător înaintea Tronului Preasfintei Treimi, mijlocind pentru neamul nostru ploi blânde și bogate, alungând vremea aducătoare de stricăciune, spre buna rodire a pământului nostru strămoșesc, de unde să nu lipsească mulțumirea către Preabunul Dumnezeu și fapta cea bună din prisosul roadelor către toți cei aflați în lipsuri și nevoi. Dumnezeu să ne ocrotească pe toți!”, a transmis Mănăstirea Izbuc înaintea praznicului de joi, în așteptarea pelerinilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON