URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2023, 18:20

Supermarketuri nemțești și apucături românești

Supermarketuri nemțești și apucături românești Imagini: CJPC Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce poate fi mai minunat decât să ai ocazia de a face cumpărături în hipermarketuri germane, austriece, franceze sau englezești cu convingerea că ești tratat la fel ca orice cetățean al Europei? Marile lanțuri de magazine, care au modificat radical modul românilor de a face cumpărături, au reușit să ne facă dependenți de ele. După ce nada a fost aruncată, s-a trecut la faza: afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul.

Prin nu ştiu ce minune - o fi adormit primul ministru, s-or fi speriat ceilalţi membri ai cabinetului - inconştienţii de la Protecţia Consumatorului s-au apucat de controale şi pe la multinaţionale. Asta, după ce ani la rând s-au năpustit asupra chişcarilor şi ABC-iştilor, băbuţelor vânzătoare de pătrunjel pe trotuar, de parcă aceştia sugeau sângele poporului.

Ce au găsit în aceste hipermarketuri arată că legile naturii nu pot fi înfrânte de procedurile stricte din Uniunea Europeană. La fel cum orice animal tinde să ia forma mediului în care trăieşte, şi aceste magazine au început să semene cu boldurile din spaţiul mioritic. În toate magazinele Kaufland din Oradea s-a găsit mizerie cât cuprinde, marfă expirată, dar tot e bine că nu s-au apucat să spele cu detergent salamurile îmbătrânite, cum se făcea pe vremuri la Trei G. La asemenea grozăvii, în Germania şeful stabilimentului era împuşcat în parcare, dar la noi totul s-a terminat cu o amendă simbolică şi un plan de măsuri ce va fi folosit probabil la toaleta personalului.

De la bun început am observat că marfa din magazine nu avea aceeaşi calitate în Germania sau Austria ca în nefericita Românie, dar ne-am zis: hai să nu fim cârcotaşi, după ce am trăit ani de zile cu salam cu soia şi cafea cu năut, nu e cazul să strâmbăm din nas la o marfă cu calitate ceva mai slabă şi puţin mai scumpă. Dar ceea ce se întâmplă acum e inadmisibil şi cred că supervizorii de afară ar trebui să vină să-şi facă ordine în propria ogradă.

Comercianţii occidentali ar trebui să ţină la blazonul lor dacă tot se chinuie să ne hrănească „sănătos”, cu marfă cu gust de plastic, în condiţiile în care au pierderi contabile masive. Vă daţi seama ce gest nobil fac? Pierd o grămadă de bani cu noi, dar totuşi nu ne lasă să murim de foame! Abia acum s-a prins Guvernul că, pe lângă că a scăzut calitatea prestaţiei magazinelor, acestea nici nu prea bagă bani la buget.

Pun pariu că după ce ambasadorii statelor occidentale se vor dezmetici şi-l vor lua de guler pe Ciolacu, controalele vor înceta, iar acea taxă de 1% pe cifra de afaceri preconizată va dispărea. Iar nota de plată o vor plăti tot micii întreprinzători români, călcaţi pe cap nu doar de controale, ci şi de impozite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Timi
Ca o comparatie, ungaria e cel mai corupt stat din ue, iar somalia e cel mai corupt stat din lume :)))
Postat 23 Octombrie 2023, 19:48 de OrbanKula
R*hati iredentisti extremisti
R*hatii astia deveniti anti-ucraineeni, anti-NATO, ant-UE, pro-putin, au devenit acum brusc si anti-israelieni si pro-teroristi islamisti. Asta pe langa faptul ca sunt binecunoscuti anti-romani.
Postat 23 Octombrie 2023, 18:19 de Timi
...
Kaufland nu mai e de mult ce era pe cand s-au deschis primele magazine. Am lucrat vreo 2 ani in magazinul din Nufărul prin 2014, cred ca atunci s-a deschis. Era alta marfa, alta calitate. Momeala cum s-ar zice. Poporul s-a obisnuit si iaca, asa merge tot acolo la cumparaturi dar produsele sunt varza. Nu mai vorbesc de dublu standard la calitate ceea ce nu mai e o noutate. Diferenta dintre tarile vestice si Balcan, un lucru deja obisnuit din păcate. In alta ordine de idei, personal nu este, luptam cu problema asta si in 2014. Se cerea standard de nemția, curățenie, produse aliniate la raft, etichete de pret, descarcat marfa, verificat data expirării, reduceri, dar daca puteau sa faca cu un om munca a 3 oameni, era si mai bine. Cum s-a scris mai jos, standarde UE, dar implementare românească, deci um r*hat.
Postat 22 Octombrie 2023, 18:34 de corm16
Taxa de 1% nu va dispărea ... din contră, se va generaliza și va crește cu fiecare an de acum înainte.
O să dispară în schimb ... Ciolacu. Nu pentru înțelegerile "pe sub masă" cu unele multinaționale (vezi cazul Coca-Cola), ci pentru că e un ipocrit și un mediocru ce va fi dat de o parte chiar de către tribul lui.
Postat 22 Octombrie 2023, 10:15 de KP
Soya
Stimate Domnule ing.Șirila Cantitatea de soia adaugata in mezeluri inainte de '89 era mult inferioara celei actuale, doar ca se numeste ''derivat proteic''. In plus, sunt alte adaosuri care reduc semnificativ cantitatea de carne din mezeluri care, apoi, numa'gust de carne nu mai au!! Si atunci, care credeti ca e solutia??!! Potentiatorul de gust pe nume MONOSODIU si prenume GLUTAMAT!! Ia mai dati iama prim supermarket-uri si cititi niscai etichete!! Simplu!!
Postat 22 Octombrie 2023, 09:16 de AnaConda
fss
Modelul organizational al acestor supermarketuri e identic oriunde ,si este foarte eficient, doar ca din nou implementarea este rumuneasca , adica a ajuns un robudel sa fie sef/fefut de magazin sau zonal sau etc...hop si rubedeniile , pilutele , datoricile , agaricii, pretenarzii, colegi din liceu , sgcii/ele , samd , de ce ? simplu... perisabile si ambalaje (se ia nu se distruge decat pe hartie ) si uite asa din 6k/luna fef de magazin facea inca 2k la intelegere cu zonalu si reciclatoru si uraa!!totui bine si asa nu se face treaba conform reguli care sunt exact alea si in germani/franta etc..din nou e divin de facto rumunu/hunguru...etc esticul in general , vorba cantecului e de kk pentru ca e noi ...
Postat 22 Octombrie 2023, 07:33 de sodelica
sodelica
Ai dreptate.
Postat 21 Octombrie 2023, 19:24 de Sandu2100
soto
problema reala aunt producatorii ,care au contractele cu aceste lanturi in rumunia , si anume sunt estici ca localizare a productiei , adica pentru toti care se fac ca nu inteleg , chiar daca brandul este vestic productia este in est., si in est legislatia este de asemenea maniera incat permite aceste calitati , sub 1% din ce desfac aceste lanturi se produce in vest.
Postat 21 Octombrie 2023, 19:09 de sodelica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON