URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2017, 19:51

Statutul magistraţilor şi ştergerea interdicţiilor ANI, votate "pe repede înainte" de coaliţia PSD-ALDE-UDMR

Statutul magistraţilor şi ştergerea interdicţiilor ANI, votate 'pe repede înainte' de coaliţia PSD-ALDE-UDMR sursa foto: discard.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda opozanţilor şi a protestatarilor din stradă, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, "pe repede înainte" modificările dorite de coaliţia PSD-ALDE-UDMR la controversatul Statut al judecătorilor şi magistraţilor. Reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE-UDMR au votat şi un proiect ce modifică legea ANI, care şterge interdicţiile pentru cinci parlamentari găsiţi în conflict de interese. Ambele proiecte au fost adoptate într-o ședință ad-hoc, la finalul ședinței solemne organizată în memoria Regelui Mihai.

Judecătorul răspunde

În ce privește Statutul magistraților, au fost votate cu 179 voturi "pentru" şi 90 voturi "împotrivă" inclusiv propunerile care stabilesc că procurorii pot fi controlaţi ierarhic şi că statul este obligat să se îndrepte împotriva magistraţilor care produc prejudicii prin rea-credinţă sau gravă neglijenţă. În următoarea etapă, proiectul de lege va merge la Senat. Cu toate că votul final asupra textului trebuia dat marţi, la solicitarea PSD, conducerea Camerei a decis devansarea lui.

Agenția de știri Mediafax notează că propunerea legislativă care modifică Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor a primit aviz favorabil din partea Comisiei speciale pentru legile justiţiei şi a fost votată doar pe articole săptămâna trecută, în aproximativ 11 ore de dezbateri în plen, în ciuda opoziţiei PNL şi USR.

Cea mai importantă modificare adoptată de deputaţi la textul actual al legii se referă la introducerea răspunderii magistraţilor. Textul amendamentului nou introdus este următorul: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Amendamentul adoptat modifică articolul 96, alineatul 7, din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care în acest moment are următorul cuprins: „După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

Un alt amendament adoptat prevede că „pentru repararea prejudiciului, persoana vătămată se poate îndrepta cu acţiune numai împotriva statului, reprezentat prin Ministerul Finanţelor Publice”.

„Cine greșește plătește”

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a precizat, luni, că nu înţelege de ce deranjează atât de mult faptul că a fost introdusă răspunderea magistraţilor.

„Am introdus şi răspunderea magistraţilor. Deranjează că principiul potrivit căruia cine greşeşte plăteşte să se aplice şi magistraţilor? Noi am spus de la început - dacă un magistrat, fie că discutăm de un judecător, fie că discutăm de un procuror, atunci când statul plăteşte, statul să aibă posibilitatea să se întoarcă în regres împotriva judecătorului şi procurorului”, a mai spus Iordache.

Biroul Permanent al Senatului a stabilit luni și calendarul dezbaterii în procedură de urgenţă a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a modificărilor aduse legii ANI.

Termenul pentru depunerea amendamentelor a fost stabilit pentru joi, iar comisiile de resort vor trebui să elaboreze raportul până lunea viitoare, pe 18 decembrie.

Modificări cu fluierături și aplauze

De altfel, reprezentanţii Coaliţiei PSD-ALDE-UDMR au votat şi un proiect marca Florin Iordache, promotorul controversatelor ordonanțe ce modifică legile penale: cel care şterge interdicţiile pentru cinci parlamentari găsiţi în conflict de interese.

Potrivit Digi24.ro, legea care modifică legea ANI a fost adoptată, luni, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 167 de voturi „pentru, 90 de voturi „împotrivă şi 2 abţineri.

Deputaţii Opoziţiei au fluierat în timp ce se dădea votul. În replică, la final, la anunţarea rezultatului, parlamentarii PSD au aplaudat, notează Mediafax.

Legea care modifică Legea ANI, de asemenea criticată de Opoziţie, prevede că interdicţiile aplicate parlamentarilor pe baza rapoartelor ANI şi la care s-a constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007-2013 încetează de drept.

”A început sfârşitul democraţiei în România. Se pune pumnul în gură opoziţiei pentru că ne-am permis, vezi Doamne, să cerem ca Parlamentul României să fie o tribună a dezbaterii legilor, nu una care, pe repede înainte, să treacă legi care ştirbesc independenţa Justiţiei. Deşi PSD ne tot spune, împreună cu ALDE, că nu este nicio grabă la legile Justiţiei, Comitetul liderilor, la propunerea PSD, a adoptat o modificare a programului de lucru, astfel încât votul final pe două legi foarte importante - Legea ANI, cea prin care o serie de deputaţi şi senatori din coaliţia majoritartă care au decizii definitive şi probleme grave cu ANI, cu mandatul lor, sunt curăţaţi, precum şi modificarea Legii 303, exact proiectul de lege care s-a votat şi nu s-a dezbătut în plen”, a declarat liderul deputaţilor USR, Cristian Seidler.

Imediat după ce anunţul a fost făcut, în Bucureşti, oamenii au ieşit din nou în stradă să protesteze.

Votul a fost dat imediat după ce Parlamentul l-a comemorat pe Regele Mihai. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, într-o şedinţă solemnă comună pentru comemorarea regelui Mihai. La eveniment au participat presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, custodele Coroanei regale, si patriarhul Daniel. "Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, Regele Mihai a fost o parte din fibra statului român. (…) Începe un nou timp al Casei Regale. Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi Regele Mihai, voi închina munca mea tuturor romanilor", a spus principesa Margareta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Florin iordache
Domnilor judecători, daca-i băgați la bulau pe aleșii neamului o sa plătiți . Asa e legea. O super imunitate kakadou de sărbători.
Postat 12 Decembrie 2017, 08:40 de Sandu1201
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON