Departamentul de Stat al SUA a emis, luni, o declaraţie oficială prin care cere României să renunţe la modificarea legilor justiţiei, care, atrag atenţia oficialii americani, "afectează lupta anticorupţie şi independenţa judiciară şi slăbesc statul de drept".
Statele Unite exprimă "preocupare" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.
"Statele Unite observă cu preocupare că Parlamentul României analizează proiecte de lege care ar putea submina acţiunile de combatere a corupţiei şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Aceste legi, propuse iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţe politice", se arată în comunicatul postat pe site-ul Departamentului de Stat american.
"Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi afectează combaterea corupţiei", precizează Departamentul de Stat.
Şi ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi-a exprimat, luni, îngrijorarea cu privire la intenţia de modificare a legilor justiţiei.
"În ceea ce priveşte pachetul de legi ale justiţiei pregătit iniţial de ministrul Justiţiei şi prezentat Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie (Comisia specială, condusă de Florin Iordache - n.r.). Avem îngrijorări foarte serioase cel puţin cu privire la propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei", a declarat Klemm într-un interviu acordat publicaţiei Express de Banat.
"Motivul îngrijorării noastre este faptul că în ultimii aproximativ 15 ani România a dus o luptă tot mai credibilă împotriva corupției de nivel înalt și mediu. A creat independență judiciară, a creat instituții care se ocupă de descoperirea infracțiunilor și a corupției, mă refer în principal la DNA. Când ne uităm la întreaga regiune, SUA consideră că România este țara cu cea mai credibilă luptă anticorupție. Desigur se mai pot face multe lucruri în ce privește prevenția și educația, dar România are rezultate excepționale în privința pedepsirii celor care fură din banii publici", a completat ambasadorul american.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.