URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 01 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
31 August 2021, 19:45

Spitalul Municipal Gavril Curteanu Oradea va fi „înghițit” de Spitalul Județean. Vezi ce se va întâmpla!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat luni, la propunerea primarului Florin Birta, desfiinţarea Spitalului Municipal Gavril Curteanu. Măsura desfiinţării spitalului va fi luată pentru ca acesta să poată fuziona prin absorbţie cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Din două spitale unul singur...

Potrivit legislaţiei în vigoare, municipalitatea va iniţia în perioada următoare, prin intermediul Instituţiei Prefectului, o Hotărâre de Guvern potrivit căreia fostul spital de copii îşi va pierde personalitatea juridică înainte de sfârşitul acestui an.

"Am anunţat că aceste spitale, Judeţean şi Municipal, vor fuziona şi ne-am dat şi un acord de principiu pe această temă, dar în urma verificărilor efectuate de către jurişti, a legislaţiei şi a posibilităţilor prin care putem pune această decizie în practică, s-a ajuns la următoarea metodă: se va desfiinţa Spitalul Clinic Municipal "Gavril Curteanu" prin reorganizare ca structură fără personalitate juridică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", a declarat luni primarul Florin Birta, în cadrul unei conferinţe de presă.

Concret, Spitalul Judeţean va îngloba Spitalul Municipal și secțiile acestuia, care nu va mai fi de sine stătător. „Noul spital se va numi "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea" pentru că va trata bolnavi din tot judeţul, va asigura asistenţă medicală pentru tot judeţul şi judeţele învecinate", a spus Birta.

"Mega-spital, caut director!"

Unificarea celor două spitale va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la promovarea Hotărârii de Guvern.

"Iniţial am spus că la data de 1 septembrie va intra în vigoare, practic, noul spital. Cu toate aceste proceduri, estimăm că până la finalul anului spitalul înglobat va fi funcţional", a afirmat edilul.

În termenul de o lună de după adoptarea HG-ului, municipalitatea va trece la organizarea concursului pentru desemnarea conducerii noii instituţii spitaliceşti.

Mai mulţi bani pentru bolnavi!

De altfel, unificarea celor două unităţi spitaliceşti a fost anunţată de primarul Florin Birta şi avizată de principiu în Consiliul Local încă de la sfârşitul lunii iulie.

Potrivit edilului, aceasta are ca scop îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale oferite bihorenilor prin folosirea mai eficientă a resurselor şi creşterea "rangului" noii instituţii spitaliceşti şi, implicit, a finanţării pe care o primeşte de la bugetul de stat.

În prezent, cele două spitale sunt de categoria a II-a. Spitalul Judeţean primeşte de la CAS pentru un pacient 1.600 lei (plus indicele de complexitate medicală), iar Spitalul Municipal 1.550 lei (plus indicele de complexitate medicală).

"În momentul în care cele două spitale ar fuziona, spitalul ar deveni unul de categoria I, iar finanţarea pe pacient de la Casa de Asigurări de Sănătate ar creşte de la aproximativ 1.600 lei la 1.800 lei, ceea ce, din calculele noastre, ar însemna un plus de peste 2 milioane de euro într-un an pentru finanţarea spitalului nostru", a declarat primarul la vremea respectivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
În doare fix în fund pe bolșevicii de rit nou de pacienți. Ei vor să învârtă cele 10 mioane de lei anual, pe tot felul de așa zise investiții locale fără legătură cu subiectul.
"În momentul în care cele două spitale ar fuziona, spitalul ar deveni unul de categoria I, iar finanţarea pe pacient de la Casa de Asigurări de Sănătate ar creşte de la aproximativ 1.600 lei la 1.800 lei, ceea ce, din calculele noastre, ar însemna un plus de peste 2 milioane de euro într-un an pentru finanţarea spitalului nostru", a declarat primarul...".
Postat 01 Septembrie 2021, 11:28 de KP
@roger
spitalu din Stei fiind de masuri de urgenta, apartine de MAI. articolu din GSP e tendentios, nu face disjunctie intre entitati. Horga, care apropo conduce un Duster, a subliniat acolo, e o decizie judecatoreasca cine pleaca sau ramane, o comisie recomanda. cum articolu merge la emotie, nu accentueaza aspectul asta.
Postat 01 Septembrie 2021, 08:49 de User anonimizat
repetenti la deontologie profesionala: de la spitale, la maternitate si cabinetele de urgente din cartiere
revening la judetean - la chirurgie tot hozan e sef de sectie? probabil ca mita l-a ajutat sa aiba mai mult cash decat sofronie, daca intelegeti ironia comparatiei.... in afara de dr. Zdranca care isi face meseria constiincios, neconditionat, obiceiul acesta de a baga plicul in buzunare ramane o mare pata de rusine pe imaginea spitalelor din Oradea (si din tara) - ca daca discutam despre modernizare si conditii extraordinare, s-au tot investit bani, insa in cursuri de morala si etica (deontologie profesionala) suntem repetenti! *** cum se face ca seara la ora 18-19 cabinetul de urgente medicale de la New Medics/parcul Salca este inchis? (tocmai asta era ideea, sa functioneze si sa asigure servicii intre orele 15-7, cum e cel de langa Decebal, unde e policlinica maghiara acum) Am vazut la intrare lista cu medicii de garda pe toata luna, acestia sunt platiti, dar nu vin la lucru sau cum?!
Postat 31 August 2021, 22:02 de roger
spitalul din stei de cine apartine si mai ales cine ii poate verifica activitatea integru?
cu spitalele din judet ce facem? cititi si voi ce articol apare in presa centrala, spitalul din Stei din nou ocarat, metehne vechi, doctori ignoranti care epateaza in masini de zeci (sute) de mii de euro, comunicare varza/zero cu familiile pacientilor... https://www.gsp.ro/gsp-ro/gsp-special/drama-aurel-ghindaru-schizofrenie-640662.html
Postat 31 August 2021, 21:53 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON