URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2021, 12:13

Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal din Oradea vor fi unificate. Anunţul făcut de primarul Florin Birta (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat, marţi, că spitalele orădene, mai precis Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" se vor uni. "Ne dorim să creştem calitatea serviciilor medicale în municipiul Oradea şi în judeţul Bihor", a spus Birta. 

Proiectul privind acordarea avizului de principiu pentru fuziunea celor două unităţi sanitare va suspus votului în şedinţa de marţi a Consiliului Local Oradea. 

Un plus 2 milioane de euro pe an

"Experienţa ultimului an, cel al pandemiei, ne-a arătat că o conducere unitară a sistemului de sănătate din Oradea şi Bihor are o mai mare eficienţă", a spus Florin Birta.

El a argumentat că şi unificarea, în urmă cu câţiva ani, în mandatul lui Ilie Bolojan, a Spitalului de Pneumoftiziologie, Maternitatea, Spitalul Municipal şi Spitalul de Psihiatrie a dat rezultate bune.

"Experienţa fuziunilor anterioare şi a analizelor economico-financiare comparative ne-a dus la această idee că eficienţa maximă a resurselor materiale, financiare, umane se poate atinge prin fuziunea acestor două unităţi spitaliceşti", a detaliat primarul Oradiei. 

Pe deasupra, edilul a explicat că acum atât Spitalul Municipal, cât şi Spitalul Judeţean sunt spitale de categoria a II-a şi primesc de la CAS, pe pacient, 1.600 de lei (plus indicele de complexitate medicală), iar spitalul Municipal 1.550 de lei (plus indicele de complexitate).

"În momentul în care cele două spitale ar fuziona, spitalul ar deveni unul de categoria I, iar finanţarea pe pacient de la Casa de Asigurări de Sănătate ar creşte de la aproximativ 1.600 de lei la 1.800 de lei, ceea ce, din calculele noastre, ar însemna un plus de peste 2 milioane de euro într-un an pentru finanţarea spitalului nostru", a mai arătat Birta.

Numele managerului, o enigmă

"Pentru a duce la bun sfârşit această fuziune, avem nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii pentru noua structură a unităţii sanitare. Am avut în acest sens, săptămânile trecute, o discuţie cu doamna ministru Ioana Mihăilă, care mi-a confirmat că susţine această hotărâre a municipiului Oradea şi ne va da tot sprijinul necesar pentru a obţine avizele necesare de la ministerul Sănătăţii", a mai precizat primarul.

El a spus că estimează că noua structură sanitară şi-ar putea începe activitatea de la 1 septembrie 2021.

Florin Birta nu vrut să spună, în ciuda întrebărilor din partea presei, cine anume va conduce noul mega-spital din Oradea.

El a afirmat că demersul de unificare este abia în fazele incipiente, că mai este nevoie de o serie de aprobări şi că numele celui care va prelua frâiele noii unităţi spitaliceşti se va cunoaşte "în apropierea datei de 1 septembrie".

Primarul Oradiei a spus că iniţial va fi numit un manager pe perioadă limitată, iar apoi se va face un concurs pentru postul acesta. 

La votul consilierilor

Potrivit proiectului de Hotărâre iniţiat de juriştii Primăriei, Consiliul Local va fi chemat să îşi dea, în şedinţa de marţi, avizul de principiu pentru înfiinţarea unei noi unităţi sanitare publice de interes local prin unificarea unităţilor sanitare de interes local din municipiul Oradea: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu".

Unificarea celor două spitale se va face în baza OG 70 din 2002 privind administrarea unităţilor sanitare de interes local şi judeţean actualizată potrivit căreia "centrele de sănătate multifuncţionale se pot înfiinţa, în condiţiile legii, la propunerea autorităţilor care deţin managementul spitalicesc, ca unităţi fără personalitate juridică, în structura spitalelor judeţene, municipale sau orăşeneşti, pentru a asigura un pachet de servicii medicale adaptat nevoilor comunităţilor locale".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
clar
Noul: sef dr. Carp.
Postat 30 Iunie 2021, 11:58 de scarbit
Ca de obicei, demersul e parțial. La fel vor fi și rezultatele.
Fără Spitalul de Ginecologie nu va fi treaba completă, iar fătălăii de la PNL vor trebui să-și amâne câțiva ani concediile de maternitate, după noul concept european.
Postat 29 Iunie 2021, 18:04 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON