Primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat, marţi, că spitalele orădene, mai precis Spitalul Clinic Judeţean şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" se vor uni. "Ne dorim să creştem calitatea serviciilor medicale în municipiul Oradea şi în judeţul Bihor", a spus Birta.
Proiectul privind acordarea avizului de principiu pentru fuziunea celor două unităţi sanitare va suspus votului în şedinţa de marţi a Consiliului Local Oradea.
Un plus 2 milioane de euro pe an
"Experienţa ultimului an, cel al pandemiei, ne-a arătat că o conducere unitară a sistemului de sănătate din Oradea şi Bihor are o mai mare eficienţă", a spus Florin Birta.
El a argumentat că şi unificarea, în urmă cu câţiva ani, în mandatul lui Ilie Bolojan, a Spitalului de Pneumoftiziologie, Maternitatea, Spitalul Municipal şi Spitalul de Psihiatrie a dat rezultate bune.
"Experienţa fuziunilor anterioare şi a analizelor economico-financiare comparative ne-a dus la această idee că eficienţa maximă a resurselor materiale, financiare, umane se poate atinge prin fuziunea acestor două unităţi spitaliceşti", a detaliat primarul Oradiei.
Pe deasupra, edilul a explicat că acum atât Spitalul Municipal, cât şi Spitalul Judeţean sunt spitale de categoria a II-a şi primesc de la CAS, pe pacient, 1.600 de lei (plus indicele de complexitate medicală), iar spitalul Municipal 1.550 de lei (plus indicele de complexitate).
"În momentul în care cele două spitale ar fuziona, spitalul ar deveni unul de categoria I, iar finanţarea pe pacient de la Casa de Asigurări de Sănătate ar creşte de la aproximativ 1.600 de lei la 1.800 de lei, ceea ce, din calculele noastre, ar însemna un plus de peste 2 milioane de euro într-un an pentru finanţarea spitalului nostru", a mai arătat Birta.
Numele managerului, o enigmă
"Pentru a duce la bun sfârşit această fuziune, avem nevoie de acordul Ministerului Sănătăţii pentru noua structură a unităţii sanitare. Am avut în acest sens, săptămânile trecute, o discuţie cu doamna ministru Ioana Mihăilă, care mi-a confirmat că susţine această hotărâre a municipiului Oradea şi ne va da tot sprijinul necesar pentru a obţine avizele necesare de la ministerul Sănătăţii", a mai precizat primarul.
El a spus că estimează că noua structură sanitară şi-ar putea începe activitatea de la 1 septembrie 2021.
Florin Birta nu vrut să spună, în ciuda întrebărilor din partea presei, cine anume va conduce noul mega-spital din Oradea.
El a afirmat că demersul de unificare este abia în fazele incipiente, că mai este nevoie de o serie de aprobări şi că numele celui care va prelua frâiele noii unităţi spitaliceşti se va cunoaşte "în apropierea datei de 1 septembrie".
Primarul Oradiei a spus că iniţial va fi numit un manager pe perioadă limitată, iar apoi se va face un concurs pentru postul acesta.
La votul consilierilor
Potrivit proiectului de Hotărâre iniţiat de juriştii Primăriei, Consiliul Local va fi chemat să îşi dea, în şedinţa de marţi, avizul de principiu pentru înfiinţarea unei noi unităţi sanitare publice de interes local prin unificarea unităţilor sanitare de interes local din municipiul Oradea: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalul Municipal "Gavril Curteanu".
Unificarea celor două spitale se va face în baza OG 70 din 2002 privind administrarea unităţilor sanitare de interes local şi judeţean actualizată potrivit căreia "centrele de sănătate multifuncţionale se pot înfiinţa, în condiţiile legii, la propunerea autorităţilor care deţin managementul spitalicesc, ca unităţi fără personalitate juridică, în structura spitalelor judeţene, municipale sau orăşeneşti, pentru a asigura un pachet de servicii medicale adaptat nevoilor comunităţilor locale".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.