URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Octombrie 2023, 18:00

"Sperăm să ne mutăm": Cum arată adăpostul Grivei din Oradea, la un an de la scandalul înfometării câinilor (FOTO/VIDEO)

La aproape un an de când adăpostul Grivei a fost închis de autorităţi pentru două luni, după ce au fost descoperite mai multe nereguli, inclusiv câini ținuți în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri şi vizbil înfometaţi, conducerea Administrației Domeniului Public Oradea, care îl gestionează, a organizat, miercuri, o vizită pentru reprezentanţii presei, ca să arate schimbările prin care a trecut singurul adăpost public de câini din Bihor.

Capacitate mărită

Conferinţa de presă de la faţa locului a fost susţinută de şeful ADP Oradea, Liviu Andrica, care a precizat că, de la începutul anului, adăpostul situat pe strada Corneliu Baba nr. 19 a trecut prin mai multe schimbări, motiv pentru care în luna iunie 2023 Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a autorizat extinderea sa. Astfel, în prezent acesta poate găzdui 200 de câini, cu 50 mai mulţi faţă de câţi puteau fi adăpostiţi înainte.  

"Trebuie să înţelegem că, de mai bine de un an, ADP se ocupă şi de preluarea câinilor fără stăpân de pe teritoriul judeţului, câinii fiind luaţi din centrele mari de colectare din judeţ, şi anume Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta. În prezent avem circa 120 de câini aici, care sunt ţinuţi în mai multe zone", a explicat Andrica, care a prezentat și două maşini de transport (în foto) cu care câinii sunt transportaţi din judeţ până la adăpost.

Jurnaliştii au fost îndrumaţi apoi spre cele trei ţarcuri izolatoare, unde sunt ţinuţi câinii imediat după ce au fost ridicaţi de pe străzi.

În trecut, acolo au descoperit Poliţia Animalelor şi DSVSA mulţi căţei care stăteau în propriile fecale, amestecaţi cu patrupedele adulte. Când reprezentanţii presei au mers miercuri acolo, într-un izolator erau ţinuţi câte doi sau trei câini, dar în funcţie de mărimea şi vârsta lor.

"În acest an, în toate ţarcurile a fost turnat beton, s-au montat rigole de scurgere şi s-au introdus cuşti în fiecare boxă. Cuştile au fost improvizate din mesele comercianţilor de la fosta Piaţă Nufărul. De asemenea, a fost făcut încă un izolator, cel cu numărul 3, unde sunt ţinuţi câinii periculoşi şi cei de vânătoare", a explicat Andrica.

Câinii, sterilizaţi doar după adopţie

Turul a continuat cu zona în care sunt ţinuţi câinii care pot fi adoptaţi. Şi acolo multe cuşti şi zone de adăpostire au fost improvizate din rămăşiţele meselor şi acoperişurilor pieţelor publice, care se află şi ele în administrarea ADP.

Acolo hrănirea ori atingerea animalelor este interzisă, aşa că bihorenii pot cel mult să le vadă prin gard şi să citească, pe afişele anume montate pe uşile ţarcurilor, din ce localităţi din Bihor au fost ridicate. De asemenea, ei pot să-şi aleagă viitorul prieten cu care să plece acasă.

"Câinii de aici sunt hrăniţi cu mâncare uscată, de câteva ori pe săptămână primim şi resturi de mâncare de la Aquapark Nymphaea şi vinerea de la alţi parteneri precum Selgros, Auchan şi Profi", a detaliat Andrica. La vizita jurnaliştilor, câinii "adoptabili" nu păreau a fi înfometaţi.

Ca o noutate, şeful ADP a mai spus că cei care vin la târgul de adopţii, care se ţine în fiecare sâmbătă, între orele 10-14, pot lua în grijă şi puii mai mari de două luni.

"Decizia a fost luată după aprobarea acesteia la penultima şedinţă a Consiliului Local Oradea. În cazul puilor, noi nu putem asigura sterilizarea, ci stăpânii trebuie să facă asta. Asta pentru că femelele pot fi sterilizate doar de la 6 luni, iar masculii de la 8 luni. De asemenea, în cazul celor mai mari, noi asigurăm sterilizarea doar după ce câinii sunt adoptaţi. De aceea, masculii şi femelele sunt puşi în ţarcuri separate, pentru a nu se împerechea. Atunci când îi preluăm, medicul veterinar angajat aici se ocupă de ciparea, deparazitarea câinilor şi de alte tratamente medicale", a detaliat Liviu Andrica.

Conform legii, după 14 zile în care au stat în adăpost şi nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii fără stăpân pot fi eutanasiaţi. Șeful ADP a precizat însă că, la Adăpostul Grivei, eutanasierea nu se face automat la 14 zile în cazul exemplarelor sănătoase și arătoase, care au mai multe șanse pentru adopție. "Unii sunt ţinuţi aici chiar şi un an", a mai spus el.

În final, la întrebările BIHOREANULUI cu privire la improvizaţiile făcute în adăpost, Andrica a spus că nu se fac investiţii foarte mari în acest spaţiu deoarece adăpostul ar trebui mutat.

"Trebuie să înţelegem că aici nu este un hotel, ci un adăpost. Aici vor începe în curând lucrările la drumul expres Oradea - Arad şi eu cred că în doi ani ar trebui, şi sperăm, să ne mutăm. Nu vă pot spune încă unde, pentru că nu am găsit un teren, dar se va întâmpla asta", a precizat Andrica. În prezent, adăpostul se află pe un teren al Primăriei Oradea.

Lagăr de câini

Turul s-a încheiat fără a fi prezentate şi sălile unde se fac operaţii ori se administrează tratamente medicale.

Andrica a mai spus că ADP Oradea a investit la „Grivei”, în ultimul an, circa 210.000 lei, iar în plus, cheltuielile lunare de întreţinere sunt de 100.000 lei.

În ce priveşte tarifele de ecarisaj, ADP Oradea ridică şi transportă cadavrul la adăpost din gospodăriile private pentru 50 lei, alţi 50 lei costă depozitarea în camera frigorifică până la incinerare. Incinerarea propriu-zisă, care se face în judeţul Arad, costă 5 lei pe kilogram. Există şi posibilitatea predării cadavrului la punctul de ecarisaj, în acest caz nemaifiind percepută taxa de transport.

Dosar penal

Aşa cum BIHOREANUL a scris, adăpostul Grivei a fost închis în noiembrie 2022, după ce DSVSA Bihor şi Poliţia Animalelor au descoperit că acolo câinii erau ţinuţi în condiţii improprii, înghesuiţi şi amestecaţi în ţarcuri indiferent de talie ori sex, supravieţuind în fecalele proprii şi mulţi fiind subnutriţi.

De asemenea, autorităţile au descoperit că nu se ţinea o evidenţă transparentă a câinilor preluaţi şi că aceştia nu primeau tratamente medicale. Poliția Animalelor face în continuare cercetări în dosarul penal deschis atunci.

În luna ianuarie a anului acestuia, ADP Oradea a anunţat redeschiderea adăpostului.


(Foto: arhivă)

Situaţia de anul trecut nu a fost un caz singular. În noiembrie 2012, la o lună după ce stabilimentul a fost preluat de ADP, mai mulţi iubitori de animale au reclamat Parchetului Bihor că animalele nu erau bine îngrijite, lucru care a fost confirmat apoi în urma unei anchete penale, care s-a încheiat cu condamnarea la închisoare pentru câteva luni a veterinarului şi a administratorului de atunci.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON