URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2023, 16:01

Adăpostul Grivei şi-a reluat activitatea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adăpostul Grivei din Oradea şi-a reluat activitatea cu publicul începând de marţi, 3 ianuarie 2023, după ce, timp de aproximativ o lună jumătate, Administraţia Domeniului Public Oradea a derulat aici o serie de lucrări de modernizare.

Scopul acestor lucrări a fost mărirea capacităţii spaţiului de preluare şi cazare a câinilor fără stăpân în urma protocolului privind colectarea din cele patru centre de pe raza judeţului Bihor (Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta).

Cele mai importante lucrări au vizat amenajarea zonei de preluare a câinilor care ajung în Adăpostul Grivei, care a fost împărţită în trei ţarcuri izolatoare.

Astfel, Ţarcul 1 Izolator are în prezent 11 boxe în suprafaţă de 9 mp fiecare, faţă de 6 câte existau înainte. În Ţarcul 2 izolator, au fost construite 10 boxe în suprafaţă de 12,5 mp fiecare. De asemenea, a fost amenajat şi un al treilea ţarc izolator, în care au fost construite 9 boxe în suprafaţă de 3 mp fiecare.

„În această zonă sunt cazaţi câinii care ajung în Adăpost până la efectuarea procedurile de microcipare, deparazitare, vaccinare, sterilizare sau castrare. După efectuarea acestor operaţiuni, câinii sunt repartizaţi, în funcţie de talie, agresivitate, sex sau vârstă, în ţarcurile din spate", menţionează Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Adăpostului Grivei.

În toate ţarcurile izolatoare a fost turnat beton, s-au montat rigole de scurgere în canalizare şi s-au introdus cuşti în fiecare boxă. Ţarcurile au fost acoperite cu tablă şi îngrădite astfel încât câinii să fie protejaţi de intemperii.

„De asemenea, au fost construite şi montate cuşti în toate cele 16 boxe din faţă, unde sunt adăpostiţi câinii care se află sub tratament", precizează Bogdan Nuţaş, administratorul Adăpostului Grivei.

Cât priveşte ţarcurile din spate, acestea au fost reamenajate, astfel încât câinii să poată fi repartizaţi în funcţie de talie şi agresivitate. Astfel, dacă până la începerea lucrărilor, în spate existau 13 ţarcuri, în prezent sunt disponibile 32 de ţarcuri, în toate acestea fiind montate cuşti noi.

Adăpostul Grivei are program cu publicul de luni până vineri, între orele 10-18, şi sâmbătă, între orele 10-12. Adopţii se fac în zilele de luni şi joi, între orele 10-18, precum şi sâmbătă, între orele 10-12, când are loc şi un târg de adopţii. Duminica şi în zilele de sărbători legale, Adăpostul este închis.

Loredana Buz
consilier relaţii publice ADP Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON