URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
22 Noiembrie 2022, 08:00

Lagărul Grivei: Cum a transformat Primăria Oradea adăpostul de câini al județului într-un lagăr de exterminare (FOTO/VIDEO)

Lagărul Grivei: Cum a transformat Primăria Oradea adăpostul de câini al județului într-un lagăr de exterminare (FOTO/VIDEO) PREA TÂRZIU. Controlul comun făcut de Poliția Animalelor și Direcția Sanitară Veterinară la adăpostul Grivei a scos la iveală că patrupedele erau ținute în condiții mizere, fără să primească hrană ori îngrijiri medicale. Veterinarul angajat de ADP nici măcar nu era prezent, așa că trei câini au fost duși de urgență într-o clinică de profil, o salvare tardivă pentru cel din imagine, găsit într-o stare letargică, cu o privire dureros de tristă și, din nefericire, mort o zi mai târziu. În timp ce autoritățile fac cercetări și au suspendat activitatea adăpostului, directorul ADP Oradea, Liviu Andrica, susține că la Grivei „sunt condiții bune”...
Lagărul Grivei: Cum a transformat Primăria Oradea adăpostul de câini al județului într-un lagăr de exterminare (FOTO/VIDEO) MURDARI, FLĂMÂNZI, ÎNGRĂMĂDIȚI... Poliția Animalelor a descoperit în așa-numitul izolator din adăpostul Grivei mai multe țarcuri de câte 9 metri pătrați, în care erau amestecați și câte 15 câini, acoperiți de propriile dejecții. Un bichon salvat de acolo (foto) a fost tuns până la piele, pentru că mirosea puternic a urină, ocazie cu care și-a „etalat” și starea jalnică în care a fost adus...

La singurul adăpost public de câini din Bihor, istoria cruzimii faţă de animale se repetă. Pentru a doua oară în ultimul deceniu, în adăpostul Grivei s-au descoperit animale ţinute în condiţii jalnice şi înfometate până la moarte. 

Fără o evidenţă transparentă a câinilor preluaţi şi fără să le asigure animalelor îngrijiri medicale, hrană şi apă ori condiţii decente de vieţuire, Administraţia Domeniului Public Oradea este arătată cu degetul de iubitorii de animale, care îi acuză pe reprezentanţii municipalităţii că au înfometat intenţionat câinii, ca să scape de ei. Mărturie stau zecile de căţei pe care Poliţia Animalelor i-a găsit în adăpost mai mult morţi decât vii. 

Ascunşi de ochii curioşilor

Pe 10 noiembrie, Biroul pentru Protecţia Animalelor din cadrul Poliţiei Bihor a mers în control la adăpostul de câini fără stăpân Grivei, situat pe strada Coriolan Hora şi gestionat de Administraţia Domeniului Public (ADP), cea mai profitabilă societate comercială a municipiului. Din această toamnă, la ideea preşedintelui Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, Grivei a devenit un adăpost public pentru tot Bihorul.

Controlul s-a înscris în cadrul unei acţiuni tematice anuale, în care poliţiştii au verificat toate adăposturile din judeţ, dar a venit şi în contextul în care voluntari de la Grivei au sesizat Poliţia Animalelor, acuzând că îngrijitorii înfometează câinii. "În izolator, o zonă acoperită şi îngrădită, angajaţii nu ne lăsau să intrăm. Unii dintre noi am reuşit să mai tragem cu ochiul şi ne-am îngrozit văzând acolo câini piele şi os şi plini de muşcături. De foame, se mâncau între ei", a povestit BIHOREANULUI una dintre voluntare. 

câine piele și os în adăpostul Grivei al ADP Oradea

Voluntarii de la Grivei sunt convinşi că înfometarea câinilor nu este accidentală, ci o politică a angajaţilor din adăpost, ca să reducă numărul de patrupede pe care le au în grijă. De altfel, de când a preluat adăpostul de la fundaţia SOS Dogs, în 2012, pe vremea primarului Ilie Bolojan, renumit pentru "buzunarul strâns", ADP Oradea şi-a stabilit ca obiectiv reducerea costurilor adăpostului, ca să demonstreze că "statul" îşi face treaba mai bine decât ONG-iştii. De îndată ce legislaţia a permis, în 2014, ADP a introdus şi regula eutanasierii câinilor care stăteau mai mult de 14 zile în adăpost, obicei la care a renunţat ulterior, la presiunea iubitorilor de animale. Aceştia sunt convinşi, acum, că la Grivei se practică o "eutanasiere" mult mai sadică, prin lipsirea de hrană.

Izolatorul ororilor

Aşa-numitul "izolator" are menirea să adăpostească animalele recent ridicate de pe străzi, până când veterinarul le face tratamentele de deparazitare şi îi sterilizează. Însoţiţi şi de voluntari care erau la Grivei în momentul controlului, poliţiştii au găsit aici 62 de câini, adică aproape jumătate din toţi câinii adăpostului, înghesuiţi câte 11-15 în ţarcuri de doar 9 metri pătraţi, laolaltă, indiferent de talie sau vârstă. 

Puiuţi de câteva săptămâni erau colegi de "celulă" cu animale adulte, de talie mare, care i-ar putea omorî cu uşurinţă. Asta, deşi regulamentul adăpostului prevede expres că animalele trebuie cazate separat, în funcţie de starea de sănătate, vârstă, sex şi grad de agresivitate. Regulile ADP spun şi că o cuşcă comună nu trebuie să adăpostească mai mult de 4 câini pe o suprafaţă de 6,5 mp. Or, aici erau de 4 ori mai mulţi!

Duhoarea în ţarcuri era insuportabilă, pentru că animalele "înotau" în propriile dejecţii, care le-au acoperit şi blana. "O căţeluşă pe care am scos-o de-acolo am tuns-o până la piele, am spălat-o cu şampon special şi tot nu pot scoate mirosul de urină din ea", a mărturisit BIHOREANULUI o altă voluntară.

Câine din adăpostul Grivei

Ţinuţi în foame

Şi mai grav este că aproape jumătate din cei 62 de câini erau piele şi os, mulţi dintre ei apatici şi incapabili să se mai ridice de pe pământ. "Cei care încă stăteau pe picioare, cel mai probabil au intrat mai recent în adăpost, n-au fost înfometaţi mult timp", este convinsă una dintre voluntare.

La unison, iubitorii de animale spun că n-au văzut pe nicio uliţă din Bihor câini atât de slabi. "Pe străzi, câinii se descurcă. Ăştia se vede că au fost ţinuţi în foame". De altfel, când le-au pus mâncare, de faţă cu poliţiştii, toţi câinii au început să înfulece...

Mai mult morţi decât vii

În starea cea mai gravă erau trei câini, care stăteau atât de nemişcaţi, încât poliţiştii şi inspectorii DSVSA care i-au însoţit în control au crezut că sunt morţi. Când şi-au dat seama că animalele respiră, le-au cerut angajaţilor adăpostului să cheme de urgenţă veterinarul, dar doctorul Alexandru Sârbu, angajat de ADP pentru a îngriji câinii de la Grivei şi animalele de la Zoo, era de negăsit. 

Drept urmare, la adăpost a fost chemată doctoriţa Alexandra Ianţa, care s-a arătat disponibilă să trateze căţeii de urgenţă. După ce a constatat că animalele sunt în caşexie severă, pe româneşte aproape morţi de foame şi de deshidratare, veterinara le-a pus perfuzii cu tratamente şi i-a dus în propria ei clinică.

Vezi imagini cu perchezițiile făcute la Adăpostul Grivei!

"Am scos trei câini care erau în stare deplorabilă, caşectici, malnutriţi, şi au nevoie de îngrijiri medicale. Noi n-am găsit mâncare în jurul lor", a declarat doctoriţa, la ieşirea din adăpost. Pentru doi dintre căţei, salvarea a venit prea târziu, murind în zilele următoare. 

Suspendat de DSVSA

Pe 11 noiembrie, Poliţia a anunţat că a deschis un dosar penal, constatând că la adăpost "nu erau respectate condiţiile de deţinere a animalelor, de igienă, hrană şi îngrijiri medicale". În plus, aşa cum obişnuieşte când găseşte câini neîngrijiţi de stăpâni, a dat un ordin de plasare sub protecţie pentru 18 dintre ei.

În mod obişnuit, asta înseamnă mutarea lor în adăposturi publice. Dar cum în situaţia asta patrupedele trebuiau protejate chiar de adăpostul public găsit în culpă, ele au fost preluate de fundaţia SOS Dogs, cea care pe vremuri a avut în grijă adăpostul Grivei şi acum are un aşezământ privat la Şişterea. Aici, după doar câteva zile în care au primit hrană şi îngrijiri medicale, aproape toţi câinii şi-au schimbat starea de spirit: în loc să mai stea apatici pe pământ, dau veseli din codiţe. 

Liviu Andrica, director ADP OradeaBIHOREANUL a mai aflat că, săptămâna trecută, Poliţia a făcut şi percheziţii la Grivei, ridicând documente care să-i ajute pe anchetatori să afle când au intrat câinii respectivi în adăpost şi de ce au ajuns în această stare deplorabilă. Simultan, din cauza ţarcurilor murdare, DSVSA a sistat activitatea preluării de noi câini la Grivei şi a amendat ADP cu 3.000 lei. "Refacem ţarcurile, aşa cum ni se cere", promite directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Fără explicaţii clare

În schimb, directorul refuză să discute despre starea deplorabilă a animalelor. "N-am primit nimic de la Poliţie. Până nu văd, într-un act, ce ni se reproşează, nu am ce să comentez. Dar vă spun că în adăpost condiţiile sunt bune", susţine Andrica. Vrea să răspundă punctual acuzelor care i se impută, ca şi cum nu ar dori să trădeze ceva în plus, deşi nimic nu îl opreşte, ba chiar funcţia îl obligă să facă propria cercetare privind deficienţele adăpostului din "ogradă".

Abia după insistenţele BIHOREANULUI, care i-a reproşat şi că din luna iulie ADP nu mai are pe site evidenţa câinilor din adăpost şi că nici pe pagina de Facebook nu publică fotografii cu câinii din adăpost, pentru a putea fi adoptaţi, aşa cum regulamentul prevede, directorul ADP a transmis, în scris, câteva lămuriri. Principala idee: animalele erau înghesuite pentru că adăpostul s-ar fi supraaglomerat, odată cu extinderea activităţii în judeţ. Potrivit informării, însă, la finalul lunii octombrie, la Grivei erau numai 131 de câini, dintre care 39 colectaţi din judeţ, mult mai puţini decât capacitatea autorizată a adăpostului, de 200 de câini. 

Informarea nu lămureşte când anume au intrat în adăpost câinii găsiţi în izolator ori, dacă nu are capacitate să gestioneze atâţia câini, de ce şi-a asumat ADP sarcina să colecteze animale din tot judeţul. Deşi refuză să dea aceste explicaţii, directorul Andrica garantează că patrupedele nu au fost înfometate şi arată că numai în luna octombrie ADP a cumpărat 2.800 kg de hrană uscată pentru câini, plătind pe ea 8.260 lei. De altfel, voluntarii confirmă că au văzut în adăpost stive cu saci plini cu bobiţe pentru câini. Dar una e ca mâncarea să fie acolo, alta să şi ajungă în castroanele căţeilor...

"O situaţie nefericită"

Alexandru SarbuAdministratorul adăpostului, Bogdan Nuţaş, a refuzat să dea explicaţii BIHOREANULUI pe marginea situaţiei, rezumându-se să declare că animalele nu au fost înfometate la Grivei, ci aşa au fost culese de pe străzi. Nici veterinarul Alexandru Sârbu (foto) nu se simte vinovat de starea jalnică a câinilor. "În câteva zile, au venit foarte mulţi câini din tot judeţul, unii în stare mai mult decât deplorabilă. Nu am apucat să îi tratez, cipez, vaccinez, sterilizez. Controlul a venit la două-trei zile după ce câinii au intrat în adăpost", susţine medicul, contactat de BIHOREANUL, dar fără a putea da cifre exacte privind "intrările". 

Nefiind angajat direct al ADP, ci având un contract de prestări servicii, în baza căruia încasează lunar 1.000 lei, Sârbu spune că nu are termene fixe în care să sorteze câinii nou-veniţi, aşa că, chiar dacă a avut o "inflaţie" de vagabonzi, nici nu s-a grăbit să îi îngrijească, dovadă că în ziua de 10 noiembrie nici măcar nu s-a dus la adăpost! "Nu sunt obligat să merg în fiecare zi. Aş fi reuşit, probabil, într-o săptămână, două, să mă ocup de toţi", spune veterinarul.

În ciuda evidenţei, şi Sârbu pretinde că animalele o duceau bine la Grivei: "Recunosc că nu chiar toţi, dar majoritatea câinilor din izolator erau bine îngrijiţi". Iar cei mai slabi şi mai aproape de moarte au fost victimele străzii, nu ale adăpostului, susţine el. De ce nu le-a dat câinilor tratamente perfuzabile, aşa cum a făcut-o medicul voluntar, asta nu mai explică. "A fost o situaţie nefericită şi nedorită de nimeni", concluzionează veterinarul, scuturându-se de responsabilitate. 

Atât doar că nefericirea câinilor a fost garantată taman de cei care aveau datoria să îi îngrijească şi care acum ar trebui să dea socoteală pentru cruzimea lor. Chiar şi cu funcţiile, lăsându-i pe alţii, mai umani şi mai inimoşi, să facă treabă în locul lor...

Câini din adăpostul public Grivei
MURDARI, FLĂMÂNZI, ÎNGRĂMĂDIȚI... Poliția Animalelor a descoperit în așa-numitul izolator din adăpostul Grivei mai multe țarcuri de câte 9 metri pătrați, în care erau amestecați și câte 15 câini, acoperiți de propriile dejecții. Un bichon salvat de acolo  (foto) a fost tuns până la piele, pentru că mirosea puternic a urină, ocazie cu care și-a „etalat” și starea jalnică în care a fost adus...


NIMIC NOU

Măcelarii de câini

Nu este pentru prima oară când la adăpostul Grivei patronat de Primăria Oradea sunt găsiţi câini maltrataţi. În noiembrie 2012, la o lună după ce stabilimentul a fost preluat de ADP, mai mulţi iubitori de animale au reclamat Parchetului că animalele nu erau bine îngrijite, furnizând şi o fotografie cu un patruped cu burta spintecată cărat pe braţe prin adăpost.

Cosmin SimoncaAncheta penală a confirmat acuzele, iar veterinarul de atunci, Cosmin Şimonca (foto), şi administratorul Florentin Anton au fost ulterior condamnaţi la 7, respectiv 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi cruzime asupra animalelor. Procurorii au dovedit că animale sănătoase erau ţinute în ţarcuri cu câini bolnavi şi că Şimonca eutanasia câinii cu substanţe nepermise, omorându-i în chinuri. De asemenea, animalele erau ţinute înfometate, în ţarcuri murdare şi fără ca cineva să le îngrijească rănile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Arbeit macht frei
Fara nici o legatura: [ https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/cainii-vagabonzi-in-pericol-bolojan-anunta-inceperea-ecarisajului-judetean-3624773/ ] [ https://bihorstiri.ro/obiectivul-lui-bolojan-oradea-oras-liber-de-caini-vagabonzi/ ] [ https://www.administratie.ro/ilie-bolojan-am-venit-in-sistemul-public-cu-idei-private/ ]
Postat 23 Noiembrie 2022, 21:26 de excalibur
sandu2100=Bolojan
Bai sandule, eu cred ca tu esti Bolo. Amnadoi sunteti nistre frustrati cu sechele din copilarie, si din grajdurile de sate de unde ati reusit sa va tarati la oras. Numai Bolojan are ura pe toata lumea, el e incruntat tot timpul. Tu esti un jegos imputit, ambii numai sa faceti rau, sa omorati animale ca niste sadici cu sechele, abuzati in copilarie. Sunteti ca si cancerul nazist care au ajuns la putere. Dar oricum istoria se va sterge la cur cu faptele voastre, iar ce a facut Bolo, in 10 ani nu mai ramane nimic, se va autodistruge tot. Si va trebui refacut, ca totul e facut prost, ieftin fara cap. Tu sa mergi cu Bolo in Viena acolo se trateaza Bolo la cap, ca de ani de zile face tratamente. Dar rautatea nu iese din voi orice ati face. Drop, sa te f...t in g...ura
Postat 23 Noiembrie 2022, 17:18 de adi13
Pentry SamyKa
Pentru mine viata unui caine plin de bube si fara un picior valoreaza mai mult decat viata a o mie de specimene ca tine!!
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:09 de AnaConda
Pentru "sonofsatan"
Uite ca mai si muncim. De exemplu am doua locuri de munca si tot ajut animalele strazii. Iubitorii de animale nu sunt deloc puturosi!
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:07 de SamyKa
Pentru "Import"
Uite ca pentru unii este importanta! Daca tot dam cu parerea, pentru mine de exemplu este mai importanta viata animalelor decat a ta ????
Postat 23 Noiembrie 2022, 10:01 de SamyKa
Import
O fi chiar atat de importanta problema asta a cainilor de pripas??!!
Postat 22 Noiembrie 2022, 16:39 de AnaConda
Un câine se vede ca e subnutrit
Dar poate are viermișori
Postat 22 Noiembrie 2022, 10:11 de Sandu2100
KP aka mama Omida
Ia acasă câinii aia, și tu și ONG-urile, să-i crești pe banii tău, nu pe.banii noștri, le plăgi de mila la jigodii ca mor Ucrainienii nu te doare, ca asa e comanda de la șeful suprem.
Postat 22 Noiembrie 2022, 10:10 de Sandu2100
Conducere ADP de c...t
Jos cu Andrica un om fără suflet, ar trebui sa doarmă cu familia lui pe colo printre câini și sa mănânce cam ce găsește pe jos.
Postat 22 Noiembrie 2022, 09:31 de varuig
Adăpostul Grivei ...
... arată nivelul de gândire al celor care se fac că dezvoltă orașul pe banii noștri.
Postat 22 Noiembrie 2022, 09:29 de KP
Demisia!
Incetati sa mai tineti in brate, de dragul “eficientizarii”, personaje arogante, rupte de realitate!
Postat 22 Noiembrie 2022, 08:58 de User anonimizat
LA MUNCA, BA!! NU LA INTINS MANA!!!
Serios?? Astea au devenit problemele societatii?? Nu mai munceste nimeni si atunci de ce sa nu creăm un ONG si sa luam niste bani de la stat ca sa hrănim niste câini ai străzii. Pe bune?? Munciti ceva prodictiv in folosul comunității!!! Rusine!!
Postat 22 Noiembrie 2022, 08:08 de SonOfSatan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON