URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2023, 13:22

Situație îngrijorătoare și pentru pacienții oncologici din Bihor: Spitalele nu au destui bani, medicii trebuie să aleagă care bolnavi primesc terapia

Situație îngrijorătoare și pentru pacienții oncologici din Bihor: Spitalele nu au destui bani, medicii trebuie să aleagă care bolnavi primesc terapia foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Problemele financiare ale Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate îi afectează și pe pacienții oncologici din Bihor, a căror medicație trebuie asigurată în cadrul Programului Național de Oncologie.

Nici Spitalul Județean din Oradea și nici Spitalul Pelican, privat, nu au primit de la CAS Bihor suficienți bani până la finele anului, așa că au început să amâne intrarea în tratament a bolnavilor recent diagnosticați, ba chiar restrâng medicația și pentru cei deja aflați în programele terapeutice. „Trebuie să alegem care pacient intră mai repede în tratament”, spune șefa Centrului Oncologic, dr. Aniela Platona.

O treime din necesar

La fel ca în întreaga țară, CAS Bihor nu poate satisface pentru ultimele două luni ale anului nevoile financiare ale spitalelor cu secții de Oncologie, finanțate prin Programul Național de Oncologie.

„Am epuizat fondurile primite în cadrul Programului Național încă de la începutul acestei luni și am cerut o suplimentare a sumelor pentru lunile noiembrie și decembrie, plus prima jumătate a anului viitor. Pe ultimul trimestru am avut o alocare de 4,5 milioane lei, care deja s-a consumat, și am cerut CAS Bihor o suplimentare de 3,6 milioane lei, din care am primit 1,5 milioane lei”, a declarat BIHOREANULUI dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea, în structura căruia funcționează Centrul Oncologic.

Potrivit managerului, din cauză că banii nu ajung nici așa, conducerea spitalului va mai solicita încă o suplimentare în zilele următoare, dar nu există nicio garanție că aceasta va fi aprobată.

Bani mai puțini pentru Pelican

În aceeași situație se află și Spitalul Pelican, privat, care a cerut la rândul său o suplimentare de 1,5 milioane lei a fondurilor pentru programul de Oncologie pe care îl derulează și a primit de la CAS Bihor 1 milion de lei, tot pentru că și-a epuizat fondurile alocate inițial.

„Suntem în contact cu Casa Națională și facem toate demersurile pentru a putea avea mai mulți bani înainte de sfârșitul anului”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul general al CAS Bihor, Dorel Dulău.

„Nu știu cum să împart banii”

Șefa secției Oncologie a Spitalului Județean, dr. Aniela Platona, a explicat BIHOREANULUI cum sunt afectați pacienții din cauza insuficienței fondurilor, primul efect fiind imposibilitatea de a include în terapii bolnavii recent diagnosticați.

„Nu vom putea începe tratamentele de imunoterapie pentru pacienții noi, pentru că și pentru cei vechi, deja aflați în terapie, putem acoperi necesitățile în proporție de numai 80% până la finele anului. Nu știu cum să împart banii ca să ajungă și pentru cel cu rinichii, și pentru cel cu plămânii, și pentru cel cu sânii. Comanda pe care o fac acum (n.r. – firmelor furnizoare de medicamente, în baza sumelor puse la dispoziție de CAS Bihor) va acoperi doar pacienții în curs de tratament”, spune dr. Platona.

Aceasta precizează că nu este afectată capacitatea Centrului Oncologic de a asigura radioterapia, ci chimioterapia.

„Situația este îngrijorătoare la nivel național”, consideră dr. Platona, adăugând, totuși, că ea poate fi îndreptată „dacă mai primim o suplimentare de fonduri până la 10 decembrie, așa încât să ne ajungă pentru acoperirea terapiilor până la 15 ianuarie anul viitor”.

„Avem pacienți amânați”

Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean afirmă că există deja pacienți al căror tratament trebuie amânat cu o săptămână sau chiar două: „Din păcate avem pacienți amânați, pacienți noi care ar fi trebuit să intre în tratamente și pe care îi amânăm o săptămână - două. Mă sună colegi să mă întrebe când îi pot primi”.

Doctorița spune că medicii ajung în situația de care se feresc cel mai mult: „Trebuie să alegem noi care pacient intră mai repede în tratament, după criterii ca vârsta, stadiul bolii...”.

Dr. Platona consideră că s-a ajuns în această situație pe de o parte din cauza costurilor uriașe ale terapiilor, care sunt aceleași ca în orice stat civilizat, iar pe de altă parte a faptului că statul nu poate susține la noi aceste costuri integral: „Și incidența bolilor oncologice este foarte mare, și terapiile costisitoare, pentru că ce face colegul nostru din Paris facem și noi, ce (n.r. – medicație) folosește el folosim și noi, după ghidurile internaționale, problema este că la noi nu sunt destui bani”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Evitati pe cei ce fac rau zambind fericiti
Verificati activitatea dr.neurolog Cristian Draghici , care prescrie tratament cu dexametazona perfuzabila, 1L ser fiziologic cu dexametazona,in urgente minore , la spital universitar urgenta pentru persoane varstnice ,cu infarct miocardic in antecedente si simptome de infarct acut,cu raportul R pe S mai mare ca 1 in derivatiile septale pe EKG,fara nicio justificare diagnostica, cel putin conform indicatiilor agentiei europene a medicamentului.Are ,oare,instinct de ucigas in serie?Verificati de ce prescrie astfel in urgente.Dexametazona perfuzie provoaca miocardita,afectare a muschiului miocardic,si chiar infarct miocardic,fiind interzisa celor cu infarct miocardic.De asemenea , si la ponderas, pentru dureri lombare, Dr neurolog Cristian Draghici prescrie doza de 10 mg dexametazona perfuzie, urmata de doze intramuscular, varstncilor cardiaci si diabetici, tratament potential letal
Postat 06 Decembrie 2023, 15:27 de Nic
Ghinion
Crimă cu premeditare, genocid. Doar nu vom lua bani din speciale, din călătoriile marelui Werner, din banii băieților deștepți ori din șpăgi În curând, pentru a le ușura suferinta, Guvernul va dota spitalele cu funii și săpunuri. E mai ieftin. Cei ,,norocoși"se tratează in Viena, Istambul, Bruxelles...
Postat 16 Noiembrie 2023, 17:21 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON