URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2021, 15:01

Situație alarmantă: Spitalul Municipal Oradea e plin cu pacienți Covid și în secții, nu doar la ATI. Ambulanțele stau la cozi ca să le găsească paturi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valul IV al pandemiei sufocă nu numai secţiile de Terapie Intensivă din spitalele orădene, ci şi pe toate cele care tratează bolnavi Covid. Spitalul Municipal Oradea este ocupat la maximum, Ambulanţa pune în aşteptare chiar şi două zile suspecţii cu simptome care trebuie testaţi şi stă cu autospecialele la coadă pentru a-i preda spre internare, fiindcă în unele momente ale zilei nu există niciun pat liber. La UPU sunt oameni în stare gravă care aşteaptă cu zilele un loc liber la ATI.

"La capacitate maximă"

Redevenit unitate exclusiv anti-Covid, Spitalul Municipal din Oradea nu mai are locuri libere pentru toţi bihorenii infectaţi care necesită internare. Dacă în precedentele valuri unitatea nu a fost niciodată plină 100%, iar la ATI chiar avea locuri pentru a primi pacienţi în stare gravă din alte judeţe, în prezent este ocupată la maximum atât capacitatea Terapiei Intensive, cât şi a tuturor celorlalte secţii dedicate pacienţilor Covid.

"Toate paturile sunt ocupate la maximum", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană.

În clădirea principală din Rogerius, unde sunt cele 34 de paturi ATI, precum şi în cea a secţiei de Infecţioase din strada Republicii, unde există 80 paturi, toate locurile sunt ocupate aproape permanent. "Azi dimineaţă, dintr-un total de 333 paturi, doar 7 erau libere, dar s-au ocupat imediat", spune managerul.

De altfel, de două zile în faţa Spitalului Municipal staţionează în anumite momente ale zilei câte 4-6 ambulanţe în aşteptarea unui loc liber.

Duşi în Felix

"Din păcate, multe persoane confirmate cu Covid stau acasă o săptămână şi ne vin desaturaţi. Cei mai mulţi dintre pacienţii aduşi de ambulanţe rămân la noi, dar asta pentru că după aproximativ 10 zile mutăm pacienţii cu forme uşoare şi medii la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, unde sunt 150 paturi cu oxigen pentru bolnavii Covid, din care 50 sunt ocupate. După ce vom detaşa personal din secţiile noastre, de exemplu de le Neurologie, va mai fi deschisă încă o secţie la Recuperare în Felix", spune managerul Spitalului Municipal.

Pe de altă parte, trebuie precizat că luni dimineaţă, la fel ca duminică şi sâmbătă, în Bihor erau internaţi 665 de pacienţi cu Covid, cu peste 200 mai mulţi decât în perioada cea mai solicitantă din valul precedent al pandemiei, început în toamna anului trecut şi încheiat în primăvara acestui an. Pacienţii Covid sunt internaţi nu doar la Municipal, ci şi în Spitalul Judeţean, la Pelican, în Spitalul MAI din Oradea, La Recuperare în Felix, precum şi în spitalele din Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Ştei şi Nucet.

"Forjăm toate maşinile şi tot personalul"

Suprasolicitarea este extrem de mare şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, unde se înregistrează zilnic aproximativ 400-500 de apeluri din partea bihorenilor care au simptome specifice Covid şi aşteaptă ca un echipaj să vină pentru a-i testa, plus zeci de solicitări din partea celor confirmaţi anterior a căror stare de sănătate se agravează şi au nevoie de îngrijiri în spital.

"Zilnic reuşim să facem teste pentru 200-220 de persoane, iar din cauza numărului mare de apeluri ajungem la persoanele care solicită acest lucru după 2-3 zile", spune managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter.

Potrivit acestuia, din 12 echipaje care "acoperă" municipiul Oradea, 4 se ocupă doar cu testări Covid, dar fac acest lucru şi celelalte 8 atunci când ajung la pacienţi care au solicitat intervenţii pentru alte patologii, iar medicul sau asistentul constată că au simptome Covid.

"Răspundem mult mai greu la toate apelurile, inclusiv la urgenţe, din cauza suprasolicitării pe Covid. Pe lângă testări, facem zilnic, de dimineaţa până noaptea, şi transporturi de pacienţi Covid la Spitalul Municipal, iar echipajele stau la coadă până colegii de la Primiri le găsesc locuri pentru a putea fi preluaţi şi internaţi", explică dr. Venter.

"Forjăm la maximum toate maşinile şi tot personalul. Nu mai e niciun coleg în concediu de odihnă, doar în concedii medicale. Avem şi noi 7 colegi infectaţi cu Covid, la un total de 351 persoane în operaţional", spune managerul SAJ Bihor.


(O singură ambulanţă în curtea sediului SAJ Bihor. Restul sunt mereu în tranzit, cu pacienţi)

"Nu mai sunt locuri în spitale"

Situaţia este dramatică şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde potrivit şefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, ajung în fiecare zi câte 10-15 persoane cu Covid cu forme uşoare, "care pot fi tratate acasă fără oxigenare", dar şi cel puţin 5-6 persoane cu Covid cu forme grave, "care au nevoie de asistare avansată, de ventilare mecanică şi intubare", plus peste 10 persoane care se prezintă pentru Urgenţe precum infarcte, traumatisme din accidente, AVC etc şi care au şi Covid.

"Pacienţii cu urgenţe şi Covid rămân la Spitalul Judeţean, unde sunt internaţi pe secţii", spune dr. Borcea, referindu-se la saloanele tampon sau saloanele izolator, dedicate acestei categorii.

În schimb, personalul UPU este nevoit să îngrijească pacienţi Covid în stare gravă pentru care zile întregi nu se găsesc locuri în Spitalul Municipal sau la Pelican. "În permanenţă avem 2-3 pacienţi în stare gravă care aşteaptă cu zilele un loc în secţiile ATI", precizează şeful UPU-SMURD Bihor.

"Medicii ar cam fi cazul să avertizeze oamenii că nu mai sunt locuri în spitale", evidenţiază dr. Borcea, care a constatat că mulţi pacienţi se prezintă la Urgenţe în stare gravă după ce stau acasă. "Am avut cazuri cu saturaţie de numai 20. Tulpina Delta este mult mai contagioasă, mai agresivă şi mai parşivă, pentru că se manifestă brusc, când plămânii deja sunt varză".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
tehnica devierii de la subiect
In medicina, raportarea se face la mia de locuitori: natalitate, mortalitate, studii epidemiologice, etc. Uite, procentele se folosesc la vaccinare. Postaci conspirationisti, nici in ultimul ceas nu acceptati ca va lasati dusi de psihoza conspiratiei. Avem o explozie de cazuri in primul rand din cauza incapatanarii voastre de a accepta urgenta situatie, si incapacitatea de a gandi logic ca ponderea efectelor secundare ale unor vaccinuri dezvoltate in regim de urgenta este mult mai mica decat efectele unei pandemii. Noi acum avem de aproape 7 ori mai multe cazuri zilnice raportate la populatia tarii, decat a avut Italia acum 1 luna si jumate in maxim de val 4. Mortalitatea este cu mult peste 20 DE ORI MAI MARE, tot comparativ cu Italia. Diferenta este una singura: Italia are 70% din populatie vaccinata, iar voi ne cacam unii pe altii cu nici 30% vaccinati. Va sfatuiesc cu caldura si prietenie, spalati-va cu apa rece pe fata, comparati si voi statistici oficiale, si chiar daca nu va convinge pe voi sa va vaccinati, macar opriti-va din a-i induce pe altii in eroare!
Postat 19 Octombrie 2021, 11:53 de mitru
Au reinventat "vorbirea matematică" obișnuită, în mod intenționat ca să facă panică pe planetă.
În orice raport procentual de până la endemia cu Covid, se utiliza "la sută" din cazuri. Nicidecum "la mie". Și-au dat seama ticăloșii că sună aiurea să zici, spre exemplu, că în Oradea se înregistrează astăzi 0,71% de infectați din populația orașului. Nu ar 8mpresioba pe nimeni. Mult mai "bine" sună 7,1%%. Crează o stare de alarmă în mintea oricăruia care nu gândește aritmetic cu capul lui.
Postat 19 Octombrie 2021, 11:38 de KP
La polul OPUS pare să fie Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj. Aici, spitalul raporta la un moment dat, în noiembrie, că din 86 de pacienţi intubaţi au supravieţuit 23, cea mai bună performanţă înregistrată de o unitate spitalicească din România şi a
La noi mortalitatea e mai mare pentru că sistemul, pentru că există multe infecţii nosocomiale, pentru că intubarea pacienţilor atrage după sine infecţii nosocomiale şi acolo depinde de proceduri şi de o mulţime de alţi factori. În România variază chiar de la un spital la altul. Centrele universitare tind să aibă rezultate mai bine, dar ar fi şi culmea să fie altfel. Dacă ar fi un epidemiolog bun în fiecare dintre locaţii care să insiste pe protocoale, standard de igienă, asta ar face diferenţa. Noi de asta avem probleme pentru că protocoalele nu sunt respectate pe literă de lege,Chereches.Aici se potriveste vorba aia ca cel mai bun doctor din oradea-i trenul de cluj
Postat 19 Octombrie 2021, 11:22 de spaima_trepadusilor
In 2020 FARA vacin Situație GRAVĂ la secțiile ATI din România: aproape toți pacienții intubați decedează. EXPLICATIA specialiștilor
https://www.stiripesurse.ro/situatie-grava-la-sectiile-ati-din-romania-aproape-toti-pacientii-intubati-decedeaza-explicatia-specialistilor_1547500.html?fbclid=IwAR1SehlCqcZR-QOhyAhY0YYMADkuVkBgn1tBb3QfS4roGdL5hgQrREfiPxQ
Postat 19 Octombrie 2021, 11:17 de spaima_trepadusilor
tembeli conspirationisti
Postaci conspirationisti, nici in ultimul ceas nu acceptati ca va lasati dusi de psihoza conspiratiei. Avem o explozie de cazuri in primul rand din cauza incapatanarii voastre de a accepta urgenta situatie, si incapacitatea de a gandi logic ca ponderea efectelor secundare ale unor vaccinuri dezvoltate in regim de urgenta este mult mai mica decat efectele unei pandemii. Noi acum avem de aproape 7 ori mai multe cazuri zilnice raportate la populatia tarii, decat a avut Italia acum 1 luna si jumate in maxim de val 4. Mortalitatea este cu mult peste 20 DE ORI MAI MARE, tot comparativ cu Italia. Diferenta este una singura: Italia are 70% din populatie vaccinata, iar voi ne cacam unii pe altii cu nici 30% vaccinati. Va sfatuiesc cu caldura si prietenie, spalati-va cu apa rece pe fata, comparati si voi statistici oficiale, si chiar daca nu va convinge pe voi sa va vaccinati, macar opriti-va din a-i induce pe altii in eroare!
Postat 19 Octombrie 2021, 10:34 de mitru
Vaccinarea nu face altceva decât să diminueze ori să întârzie efectele infectării.
"Neterminații" gen Arahat, Rafilă, Cercel, etc, etc și lungul șir de politruci încolonați în umbra lui Johannis și a intereselor BigPharma pe planetă, cum sunt la noi Câțu, Cioloș, etc, etc, nu sunt în stare să gândească cu capul lor. O spun infecționiști de renume și de talie mondială că se poate stopa pandemia, în mod concret și ferm, trecând la cele 3 etape logice și firești. 1). Testarea în masă, pentru înregistrarea tuturor oamenilor în bazele de date, ca imuni naturali, trecuți prin boală și cu imunitate dobândită, respectiv infectați cu și fără comorbidități. 2). Izolarea și autoizolarea, conform rezultatelor testărilor cu o frecvență săptămânală timp de 3 luni. 3). Tratamentul specific medicamentos, pentru toate formele infectării, conform cu listele de substanțe admise și înscrise ca atare prin avizele și aprobările agențiilor naționale și internaționale pentru medicamente. Iar ca procedură, vaccinarea trebuie să fie opțională și alternativă, la fel ca orice inoculare pe care o fac medicii de familie sau de specialitate din cabinete medicale și spitale. Totul ține de organizare și de alocarea unor sume de bani care există deja, dar care sunt ținuți cu dedicație de către "guvernul meu".
Postat 19 Octombrie 2021, 09:35 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON