URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2021, 20:57

Seri animate în Oradea: "Libertango" şi dansuri populare, în Piaţa Unirii 

Seri animate în Oradea: 'Libertango' şi dansuri populare, în Piaţa Unirii  (foto: generic, arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În completarea programului dedicat Zilei Mondiale Art Nouveau, dar şi pentru a anima zona centrală a Oradiei în perioada estivală, sâmbătă şi duminică seara, artiştii şi muzicienii locali vor prezenta scurte momente de muzică clasică, dans şi teatru-dans, în Piaţa Unirii. 

Cor în piaţa centrală

Evenimentele sunt organizate prin prisma unui protocol încheiat între municipalitatea orădeană (prin APTOR) şi instituţiile de cultură locale, finanţate de Consiliul Judeţean Bihor. 

Conform unei informări transmise de Consiliul Judeţean Bihor, mini-spectacolele vor debuta sâmbătă seara, de la ora 19.30, cu dansuri populare prezentate de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, din subordinea Teatrului Regina Maria.

De la ora 20, actorii şi dansatorii Teatrului Szigligeti vor prezenta un fragment din spectacolul de teatru-dans "János viteazul", în timp ce de la ora 20.30 este programat un moment al Filarmonicii de Stat Oradea. Mai precis, spune directoarea interimară a instituţiei, Carmen Rus, corul Filarmonicii va cânta "Ain’t got time to die" de Hall Johnson, "My lord, what a morning", de H.T. Burleigh, "O, rise and shine", de Donald P. Moore, şi "Rock-a ma soul", de Paul Christiansen, toate cântece de tipul "african-american spirituals".

Seară cu tango

Duminică seara, de la ora 19.30, este programat un nou scurt spectacol de dansuri populare al Ansamblului "Crişana", iar de la ora 20.30 de un mic concert de cvartet al Filarmonicii de Stat Oradea.

În program au fost incluse lucrări accesibile publicului, care să se potrivească momentului: "Libertango" de Astor Piazzola, "Tango" de Goran Bregovic, "Black eyes", cântec rusesc, şi "Liebesleid", de Fritz Kreisler.

"Sunt micro-evenimente prin care vrem să devenim mai vizibili în comunitate şi să anunţăm că ne pregătim pentru concerte estivale în aer liber, primul urmând să aibă loc pe 20 iunie în amfiteatrul Cetăţii", spune Carmen Rus. 

Eveniment-test

Evenimentele au fost gândite în stil flash-mob, fiind folosită doar un scenă de mici dimensiuni, care va fi amplasată în Piaţa Unirii. Cum este vorba de evenimente de mici dimensiuni, într-o piaţă publică, deci nu într-un spaţiu bine delimitat, organizatorii nu vor cere dovezi de vaccinare sau teste negative Covid din partea publicului.

City managerul Oradiei, Mihai Jurca, spune că momentele artistice din serile de weekend sunt menite să anime centrul oraşului şi au şi rolul de test, dat fiind că autorităţile gândesc un program estival cu evenimente pentru locuitori şi turişti.

După anunţul organizatorilor, unii internauţi au comentat că programul ar fi prea variat şi că stilurile alese (dansuri populare şi momente de muzică clasică) nu se potrivesc. 

În perioada următoare va fi realizat un calendar de evenimente pentru întregul sezon de vară în Oradea. Acesta va fi publicat, apoi, pe site-ul visitoradea.ro. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON