URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Mai 2023, 15:35

Serată muzicală tragică la Filarmonica Oradea (VIDEO)

Serată muzicală tragică la Filarmonica Oradea (VIDEO) sursa foto: Filarmonica Oradea / Life in frames by R.S.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În seara de joi, cu începere de la ora 19, Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un program care evidențiază tragismul romantic în lucrările: Uvertura „Hebridele” op. 26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, „Concertul pentru violoncel în mi minor, op. 85” de Edward Elgar și Simfonia nr. 4 „Tragica” în do minor, D 417 de Franz Schubert. Orchestra va fi condusă de maestrul Róbert Farkas, iar concertul lui Elgar îl va avea ca protagonist pe violoncelistul Octavian Lup.

Titlul lucrării „Hebridele” a lui Mendelssohn nu este deloc întâmplător, deoarece compozitorul a fost impresionat de insulele scoțiene și a denumit lucrarea după vizitarea acestora. În 10 ianuarie 1833 a avut loc premiera lucrării la Berlin, sub bagheta lui Mendelssohn, și a fost un succes.

„Concertul pentru violoncel în mi minor, op. 85” este ultima lucrare semnificativă a lui Edward Elgar. Evenimentele tragice din secolul XX, cum ar fi Primul Război Mondial, au fost ilustrate în mod contemplativ și elegiac în acest concert. Premiera de la Londra din octombrie 1919 a fost un dezastru, iar concertul a început să fie apreciat abia în anii 1960, când a fost înregistrat de Jacqueline du Pré.

Simfonia a IV-a „Tragica” este o lucrare serioasă și interiorizată. Ea datează din anul 1816, atunci când Franz Schubert avea doar 16 ani și era nerăbdător să predea. A aplicat pentru un post la o școală de renume din Ljubljana de azi. În ciuda calităților sale, Schubert nu a obținut postul. În Simfonia „Tragica” se poate descoperi eșecul pe care l-a avut compozitorul.

Dirijorul Róbert Farkas s-a născut în localitatea Òzd din Ungaria și a crescut sub diferite influențe muzicale și tradiții. A studiat Dirijat Coral și Pedagogie Muzicală, precum și Dirijat Orchestral cu Tamás Gál și András Ligeti. Din anul 2006 s-a mutat la Berlin, datorită unei burse Erasmus, și a continuat studiile muzicale la clasa profesorului Lutz Köhler, absolvind în anul 2012.

Octavian Lup s-a născut la Cluj-Napoca, iar în anul 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Marin Cazacu. În continuare, a studiat la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. La București a obținut în anul 2019 titlul de Doctor în Muzică. Octavian Lup este lector universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, violoncelist la Opera Națională București și dirijor al Orchestrei „New Hope”.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON