URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2020, 16:35

Şeful Poliţiei de Frontieră, bihoreanul Ioan Buda, şi-a dat demisia! 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chestorul general Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, şi-a dat joi demisia din funcţie, precizând că o face "din motive personale". Decizia ar putea avea legătură însă şi cu faptul că imediat după trecerea în starea de alertă la punctele de frontieră s-au creat aglomeraţii, în special în judeţul Arad, la Nădlac, unde românii au stat cu miile, chiar şi înghesuiţi unii în alţii, la cozi, pentru a intra în ţară.

"În cursul acestei zile, chestorul general de poliţie Ioan Buda şi-a înaintat demisia din funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, din motive personale. La final de mandat, chestorul general de poliţie Ioan Buda transmite poliţiştilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus şi pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant. De asemenea, chestorul general de poliţie Ioan Buda mulţumeşte pentru implicare şi pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituţionali, celor din rândul societăţii civile, dar şi organizaţiilor profesionale şi sindicale ale poliţiştilor. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului afacerilor interne", a transmis, oficial, Poliţia de Frontieră.

Ioan Buda a revenit în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră în 2019, după ce a fost demis cu scandal de la şefia Poliţiei Române, în urma tragediei de la Caracal. 

Născut în Maramureş, Ioan Buda s-a stabilit apoi în Bihor. El a fost poliţist de frontieră, adjunct al şefului Poliţiei de Frontieră din Borş, iar din 2002 până în 2005 a deţinut şefia Biroului Coordonare, respectiv a Biroului Combaterea Traficului de Persoane din cadrul DPF Oradea. Chestorul a ocupat din anul 2010 funcţia de inspector general al Poliţiei de Frontieră Române, până în 2015.

Până în 2016, a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, revenind atunci în funcţia de şef al Poliţiei de Frontieră.

În 2011, Buda, care era la acea vreme şeful Poliţiei Române de Frontieră, a fost acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moraviţa, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statutul de "regină a şpăgilor" colectate din vămi.

Buda a mai fost implicat într-un scandal în 2017, când ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a dispus o anchetă după ce în presă au apărut imagini în care şeful Serviciului Control din cadrul Poliţiei de Frontieră, Aurelian Miu, îngenunchează în faţa unei mese la care stau mai mulţi chestori din minister: Gelu Oltean, care conducea la acel moment DGPI, Ioan Buda, Marcel Ardelean, şeful Direcţiei de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei, precum şi alţi şefi de structuri din Poliţia de Frontieră. Aurelian Miu a fost eliberat din funcţie la scurt timp după declanşarea anchetei.

UPDATE: Până la urmă, Buda se pensionează 

Până la urmă, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne, chestorul general Ioan Buda (55 de ani) va pleca din funcţie prin pensionare. Concret, ministrul Marcel Vela a aprobat, transmite MAI, cererea de demarare a formalităţilor pentru încetarea raporturilor de serviciu ale lui Ioan Buda, prin pensionare, începând cu data de 1 iunie 2020.

"Atribuţiile funcţiei de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de poliţie Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", a informat Biroul de presă al MAI.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON