URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2020, 16:45

Haosul continuă la vama Nădlac, unde românii aşteaptă înghesuiţi să intre în ţară. Poliţia de Frontieră: Peste 10.000 de oameni au venit în ţară prin Ungaria (VIDEO)

Haosul continuă la vama Nădlac, unde românii aşteaptă înghesuiţi să intre în ţară. Poliţia de Frontieră: Peste 10.000 de oameni au venit în ţară prin Ungaria (VIDEO) sursa foto: arq.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vama Nădlac I din judeţul Arad a continuat să fie şi duminică un loc foarte aglomerat, în care restricţiile recomandate de medici pentru prevenirea îmbolnăvirilor de Covid-19 n-au contat.

La fel ca sâmbătă, sute de oameni au stat înghesuiţi, pe un culoar, dornici să intre pe jos în ţară. Mulţi alţii erau în maşinile care stăteau încolonate, aşteptând să ajungă la punctul de trecere a frontierei.

Revoltaţi de faptul că aşteaptă ore în şir la coadă, pentru a intra în ţară, oamenii s-au revoltat şi n-au ascultat de sfaturile medicilor, de a sta la distanţă unii de alţii. Au preferat să se calce în picioare, determinând jandarmii să-i păzească, astfel încât să nu năvălească în ţară înainte de a le fi controlate documentele. Odată cu ridicarea stării de urgenţă, românii care vin din străinătate nu mai intră în carantină instituţionalizată, ci pot merge acasă, unde însă trebuie să stea izolaţi 14 zile.

Poliţia de Frontieră a anunţat, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, că fluxul la frontiera cu Ungaria a fost sâmbătă de 21.142 de persoane, din care 10.909 au intrat în ţară, iar 10.233 au ieşit.

Potrivit documentului, în data de 16 mai, pe la vama Nădlac I au intrat 3.810 români, din care 1.140 pe jos, iar la Nădlac 2 au ajuns alţi 2.967 de români.

Prin vama Borş, sâmbătă, au trecut 954 de persoane, însă trebuie menţionat că autorităţile din Ungaria au anunţat că permit tranzitul şi spre acest punct de trecere a frontierei abia sâmbătă după-amiază. Aşa cum BIHOREANUL a scris, la vama Borş duminică era aglomeraţie, însă oamenii erau calmi.

UPDATE: Nu mai sunt pietoni la frontieră

Duminică seară, lucrurile au început să reintre în normal în punctul de trecere a frontierei Nădlac I. După ce Poliţia de Frontieră a suplimentat efectivele de angajaţi din vamă, inclusiv cu poliţişti din Bihor, sutele de oameni care aşteptau să intre pe jos în ţară au fost încolonaţi, dar lăsând între ei o distanţă de doi metri. 

Poliţia de Frontieră a confirmat, printr-un comunicat transmis duminică seară, că la vamă nu mai sunt în aşteptare pietoni. 

Totodată, potrivit autorităţilor, duminică, până la ora 18, la toate punctele de frontieră de la graniţa cu Ungaria s-au prezentat, pe sensul de intrare în România, 12.866 de persoane, din care 7.074 au mers în izolare la domiciliu sau în carantină. Diferenţa este reprezentată de şoferii de TIR sau lucrătorii transfrontalieri, care nu se supun acestei măsuri. 

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că a analizat cu reprezentanţii Ministerului de Interne situaţia din vămile de la frontiera cu Ungaria şi a dispus măsuri pentru fluidizarea traficului.

"Față de ritmul normal de intrări, care unul de aproximativ 3.000 de persoane pe zi, pur și simplu a fost un val de veniri în țară. Acest val a fost cel mai probabil determinat de decizia CNSU de a păstra carantina intituționalizată numai la cerere și instituirea obligativității izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate și pur și simplu a fost un val. Am dispus toate măsurile care se impun – direcționarea fluxurilor de oameni către toate intrările în țară, creșterea numărului de posturi la care se operează datele la intrarea în țară, asigurarea măsurilor pentru a se menține distanțarea fizică", a declarat prim-ministrul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
navaleala!
Navalesc romanii pe jos si se astepta sa fie cateva mii de puncte de trecere sa poata trece fiecare rapid si grabit. Nu cred ca cineva are obligatia de a asigura trensportul auto la domiciliu a fiecarui repatriat pe jos si care se prezinta incognito la frontiera! Cineva ar trebui sa plateasca toate mijloacele de transport pentru toate cursele si toti timpii de asteptare. Cine plateste?
Postat 17 Mai 2020, 19:36 de scortosul
O aiureala organizata!
O hoarda de cateava mii de oameni aparuta de nu se stie unde venita pe jos cu covoare si paturi in spate, plini de tatuaje si muschi la vedere striga in gura mare ca o hoarda de huni ca vor sa marsalueasca in tara in timp de pandemie fara nici o noima si fara nici o ordine. Aia cam toti is romani invechiti care se refugiaza in tara ca nu mai pot "munci" in vest si se reintorc sa reinstaureze dizordinea in care vor sa traiasca in Romania! nici un punct vamal de pe intreg globul nu pot face fata unei navalarii de asemenea anvergura in timpul pe care il gandesc toti in parte. Se refugiaza cetateni romani in Romania si nu doresc sa se supuna legalitatii impuse de actuala pandemie.
Postat 17 Mai 2020, 19:30 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON