URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2020, 15:49

Mii de oameni aşteaptă ore întregi să intre în ţară, prin vama Borş: „Nu mai avem ce face dincolo” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De sâmbătă seară, după ce autorităţile din Ungaria au permis românilor care tranzitează ţara să intre în România şi prin vama Borş, acest punct de trecere a frontierei s-a aglomerat.

Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, în data de 16 mai, prin vama Borş au intrat în ţară 954 de români. Lor li se adaugă mulţi alţii care au venit după miezul nopţii şi în cursul zilei de duminică, care încă nu sunt cuprinşi în statistici.

Majoritatea românilor din străinătate vin cu maşini, însă unii ajung pe jos, deoarece au venit cu microbuze sau „ocazii”, iar şoferii i-au lăsat acolo unde au găsit capătul coloanei de maşini. Printre ei se găsesc şi câţiva romi, însă mult mai puţini faţă de acum o lună, de pildă, când cei mai mulţi „diasporeni” aparţineau acestei etnii.

Chiar dacă le este pusă răbdarea la încercare, românii care aşteaptă să treacă prin vama Borş sunt paşnici, pentru că ştiu că odată ce vor trece frontiera, vor merge nestingheriţi acasă. Spre deosebire de conaţionalii care aşteaptă la vama Nădlac I, nu claxonează şi nu se revoltă, astfel că n-a fost necesară intervenţia jandarmilor, ca în judeţul vecin. 

Fără triaj

După ce poliţiştii de frontieră le verifică documentele, toţi cei care intră în ţară trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care precizează adresa la care vor sta, în izolare la domiciliu. Aşa cum se ştie, odată cu instalarea stării de alertă, românii din străinătate mai intră în carantină instituţionalizată doar la cerere, numai dacă nu vor să meargă acasă.

„Nu le mai facem niciun triaj. Doar completează declaraţia şi îi lăsăm să plece”, a explicat o doctoriţă care se afla duminică în vama Borş.

Acum nu mai contează nici din ce ţară vin românii, pentru că oricine vine din străinătate trebuie să respecte aceeaşi regulă, a izolării timp de 14 zile.

Declaraţii la vamă

Şomeri şi sărăciţi

Doi tineri clujeni, veniţi cu maşina din Marea Britanie, au declarat BIHOREANULUI că au aşteptat peste trei ore la coadă, până să le vină rândul la controlul documentelor. „A fost greu, dar ce să facem? Bine că am ajuns în ţară”, a spus şoferul.

Dincolo, au lucrat în hypermarketuri, dar au rămas şomeri. „Magazinele au program redus, aşa că au făcut disponibilizări. Străinii au fost primii daţi afară”, a povestit clujeanca.

S-au întors acasă bucuroşi că măcar nu trebuie să stea în centre de carantină. „Oricum veneam în ţară, dar dacă putem merge acasă, e mai bine”.

La fel au povestit şi nişte maramureşeni întorşi din Olanda, cu acelaşi autoturism. „Am lucrat în construcţii, dar nu mai merge nimic. Nu mai avem ce face dincolo. Din ce să trăim? Venim acasă”, a declarat unul dintre ei.

Vama Borş

Drumul lung spre casă

Andreea, o tânără de 20 de ani din Brăila, a venit acasă din Germania, unde de un an lucra ca îngrijitoare la un orfelinat. „Nu mă mai descurcam cu banii. Chiria e scumpă, mâncarea scumpă, am decis să vin acasă. Voiam să vin dinainte de pandemie, dar tot am mai tras de mine, iar apoi a fost nebunia asta, şi n-am ştiut ce să fac. Acum nu am mai putut rezista, am zis că vin”, a povestit tânăra.

A pornit sâmbătă cu un microbuz din Germania, care a lăsat-o la câţiva kilometri de frontieră, aşa că a ajuns în vama Borş pe jos, duminică, la 6 dimineaţa. Şapte ore mai târziu era tot acolo.

„De la 6 dimineaţa aştept să văd cum mă duc la Brăila. Nu mă lasă pe cont propriu, pentru că am declarat că nu pot să stau în izolare acasă, că părinţii mei sunt bolnavi. Sunt de-acord să intru în carantină instituţionalizată, dar nimeni nu ştie cum voi ajunge la Brăila. Doamnele de la DSP îmi spun că pentru un singur om nu se organizează transport”, a spus fata.

Românii care declară că merg în izolare acasă trebuie să-şi asigure şi transportul, chiar dacă intră în vamă pe jos. Cei care au trecut ca pietoni frontiera fie şi-au antamat şoferi care i-au preluat, fie au pornit pe jos, spre Oradea, în căutarea de alte mijloace de transport. Nu ne rămâne decât speranța că sunt sănătoși...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Navalala!
Navalesc romanii pe jos si se astepta sa fie cateva mii de puncte de trecere sa poata trece fiecare rapid si grabit. Nu cred ca cineva are obligatia de a asigura trensportul auto la domiciliu a fiecarui repatriat pe jos si care se prezinta incognito la frontiera! Cineva ar trebui sa plateasca toate mijloacele de transport pentru toate cursele si toti timpii de asteptare. Cine plateste?
Postat 17 Mai 2020, 19:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON