URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2023, 19:56

Ședință de urgență: Primăria Oradea vrea să atragă peste 172 milioane lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să atragă peste 172 milioane lei, cu TVA inclus, pentru reabilitarea termică a unor clădiri. În doar 10 minute, Consiliul Local a aprobat vineri, într-o şedinţă de îndată organizată online, noii indicatori economici ai opt proiecte europene pentru a putea fi depuse pentru finanţare prin Planul Naţional pentru Reconstrucţie şi Rezilienţă (PNRR).

"Când am aprobat iniţial proiectele pentru care doream să cerem finanţare prin PNRR, acestea cuprindeau doar valoarea eligibilă aprobată prin ghidul de finanţare. Acum, după finalizarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, avem valoarea estimată, care cuprinde inclusiv valoarea neeligibilă a lucrărilor, ce va fi acoperită de la bugetul local. Din acest motiv am convocat Consiliul Local de urgenţă pentru a aproba noua valoare şi a putea depune proiectele spre finanţare încă de astăzi", a explicat BIHOREANULUI primarul Florin Birta.

Potrivit documentaţiei, proiectele, ale căror contracte de finanţare au fost semnate în ianuarie 2023, vor fi cuprinse în componenta "Valul Renovării" pe runda a doua a axei privind "Schema de granturi pentru eficienţă energetică şi rezilienţă în clădiri publice".

Întâi, clădirea Primăriei...

Din cele opt proiecte aprobate, şase vor avea termen de finalizare de 24 de luni.

Cele mai mari valori revin lucrărilor de reabilitare termică a clădirilor impozante, aşa cum este Primăria Oradea (39,3 milioane lei), Colegiul Naţional Emanuil Gojdu (37,7 milioane lei) şi Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi (27,9 milioane lei).

Sume importate urmează să fie alocate şi pentru reabilitarea Maternității - Staţionarul III din Calea Clujului al Spitalului Judeţean (25 milioane lei) şi a Şcolii Gimnaziale 16 (14,8 milioane lei).

Sume sensibil mai mici şi un termen de execuţie de doar 12 luni vor avea, în schimb, lucrările ce vor fi făcute la Bazinul Acoperit Crişul (9,9 milioane lei) şi Grădiniţa cu program prelungit 42 (4,3 milioane lei).

Deşeuri şi intermodal...

Pe de altă parte, în cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au mai aprobat rapid și fără comentarii majorarea proiectului privind modernizarea managementului integrat al deşeurilor din Oradea, la 25,8 milioane lei cu TVA.

Proiectul se referă la achiziţia, cu cofinanţare europeană, a unor insule ecologice supraterane cu cinci containere de 1,1 metri cubi pentru cele cinci fracţii de colectare a deşeurilor.

"Iniţial, Oradea a depus cerere de finanţare pentru 275 de insule. Ulterior, pentru că au mai rămas bani în proiect, am mai cerut finanțare și am mărit numărul lor la 375. La aceste 100 de insule, valoarea eligibilă a fost de 14.000 euro bucata, iar la celelalte era de 10.000 euro. Acum, valoarea eligibilă a fost majorată la toate, la 14.000 euro, așa că am făcut această modificare a valorii proiectului", a explicat primarul Florin Birta.

La fel, Consiliul Local a actualizat - la 73,2 milioane lei, cu TVA inclus - valoarea proiectului privind amenajarea terminalului intermodal din Episcopia Bihor.

Măsura a fost luată cu asumarea de la bugetul local a tuturor cheltuielilor neeligibile, estimate la 25,1 milioane lei, precum şi a contribuţiei de 2% din valoarea eligibilă a proiectului (962 milioane lei).

Aprobarea valorii corecte constituie etapa prealabilă demarării formalităţilor pentru implementarea proiectelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP aka mama Omida
Stim ca din banii noștri se dezvolta Oradea si se vede ca suntem mulțumiți, mai sunt 2-3 ca tine care urlă ca sau marit impozitele, da vezi tu amu nu toți suntem bogați ca tine cu impozit de 5500 rin plus 13% si inca un 7 ::::)))))) încearcă sa urli la Moscova.
Postat 14 Mai 2023, 11:46 de Sandu2100
Subventia p**ii
Gigacaloria in Oradea este subventionata guvernamental, bani cash catre PMO, din fondul de rezerva al guvernului. Plus TVA de 5% special pentru termoficari. Subventia asta abia reuseste sa compenseze pierderile >30% ale retelei de distributie. Subventia birta florin este putina apa de ploaie pentru lobotomizati, de 20-50 lei, in functie de libidoul primarului. Succes la urna...
Postat 13 Mai 2023, 18:15 de excalibur
Sa ne spalam pe creier
Planul național de redresare și reziliență (PNRR) al României cuprinde o agendă ambițioasă de reforme și investiții menite să atenueze efectele socioeconomice ale crizei provocate de pandemia de COVID-19. Costul total al planului se ridică la 29,2 miliarde EUR, sau 13,1 % din produsul intern brut (PIB) al țării în 2019.1 Această alocare, ce reprezintă 4 % din volumul total al Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), include întreaga alocare inițială de subvenții (14,2 miliarde EUR) și o parte considerabilă (14,9 miliarde EUR) din alocarea disponibilă a împrumutului. În iunie 2022, alocarea de subvenții destinate României a fost revizuită în sens descrescător cu 2,1 miliarde EUR, ajungând la 12,1 miliarde EUR (-14,9 %).2 Măsurile din plan vizează, de asemenea, să faciliteze tranziția verde și digitală a țării, precum și să se concentreze asupra tineretului prin consolidarea sectorului educației, un alt obiectiv major al PNRR-ului, cu o pondere de 12,4 % din alocarea totală din MRR. Planul urmează să fie pus în aplicare până în 2026. [ https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2022/733641/EPRS_BRI(2022)733641_RO.pdf ]
Postat 13 Mai 2023, 18:09 de excalibur
KP
Articolul nu pomeneste despre blocuri, ci despre cladiri publice. Dar daca tot ai deschis subiectul, ne lamuresti de unde concluzia ca oradeanul de la curte plateste "mare parte" din caldura celui de la bloc? Cat despre lamentarile tale ca altii nu sunt subventionati, sa-ti amintesc, despre programe gen Casa Verde sau despre voucherele grase la Rabla, pentru cei care isi cumpara masini electrice? Sau acelea nu sunt subventii? Sub o forma sau alta, o parte din taxele platite de fiecare dintre noi se duce in subventiile acordate altora.
Postat 13 Mai 2023, 17:55 de v0id
KP
1. Unde ai vazut tu ca "cel putin 90 de milioane sunt imprumuturi bancare" ? De mintit puteti minti care ce vreti pe aici. 2. PNRR este constituit prin finantari de la bugetul UE unde tarile mai bogate contribuie cu sume mai mari. Cu alte cuvinte tari ca si Germania, Franta, Spania, Italia, etc platesc pt beneficul si confortul tau.
Postat 13 Mai 2023, 16:16 de OrbanKula
Din 172 milioane ...
... cel puțin 90 milioane sunt împrumuturi bancare prevăzute prin PNRR. Iar programul în ansamblu se formează financiar din taxele și impozitele plătite de către contribuabilii tuturor țărilor UE. Inconștiența edililor face astfel ca tot orădeanul de la curte să plătească o mare parte din căldura consumată de cel care locuiește la bloc, adăugându-se și la subvenția publică pentru Gcal. Nu este normal așa ceva. Cel ce vrea izolarea termică a blocurilor să facă bine să scoată banii necesari, așa cum face și cel ce locuiește la casă și pe care nimeni nu-l subvenționează cu ceva. Din contră. Așadar ... fire-a-ți ai dreacului de bolșevici, cu Europa voastră de prăduitori cu tot.
Postat 13 Mai 2023, 09:24 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON