URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2023, 19:33

Insule în loc de țarcuri: Primăria Oradea a atras 20 de milioane de lei, pentru țarcuri moderne în jurul blocurilor

Insule în loc de țarcuri: Primăria Oradea a atras 20 de milioane de lei, pentru țarcuri moderne în jurul blocurilor Așa arată insulele ecologice din orașul Brașov (sursa foto: Primăria municipiului Brașov / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În acest an, în jurul blocurilor din Oradea vor apărea 275 de insule supraterane închise, fiecare cu 5 containere pentru tot atâtea tipuri de deșeuri.

Primăria Oradea a anunțat, marți, că a obținut finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea și completarea sistemului local de gestionare a deșeurilor.

„Prin acest proiect, municipiul Oradea a optat pentru 275 de insule ecologice supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 mc pentru toate fracțiile - biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insulele vor fi așezate pe amplasamente gata pregătite pentru instalare și fiecare insulă va deservi la minimum 200 de locuitori, cu acces asigurat pe bază de cartelă electronică”, a transmis Primăria.

Asemenea insule ecologice există deja în orașul Brașov și sunt considerate o bună soluție pentru colectarea separată, deoarece au accesul controlat și asigură recipientele necesare pentru aruncarea deșeurilor în funcție de categoria lor.

„Este o soluție pentru atingerea țintelor de reciclare prevăzute de legislația europeană în vigoare și pentru a crește gradul de colectare selectivă a deșeurilor”, a precizat Primăria. Oradea trebuie să recicleze și să reutilizeze 50% din cantitatea totală de deșeuri până în 2025, conform normelor Uniunii Europene.

Noile containere vor fi amplasate în toate cartierele din oraș, dar fără a fi cunoscute deocamdată locațiile lor exacte. Totodată, vor fi protejate anti-vandalism.

Proiectul depus în PNRR are o valoare de 19,4 milioane lei, cu TVA, din care Primăria va asigura 5,8 milioane lei.

Serviciul de salubrizare din Oradea cuprinde 945 de puncte de colectare, din care 823 de incinte tip țarcuri metalice, 98 de incinte tip dulapuri, 11 platforme modulare pentru colectare selectivă (3 fracții) și 13 incinte subterane.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
excalibur ai dreptate,
Nemți ne controlează pe noi prin edili locali, jecmăneala e de ani buni nu de acum, dar trebui sprijinit investitorul străin că de altfel trebuie el să aducă aport din firma proprie. La atragerea de investitori dacă guvernanții noștri nu dau nimic subvenție, și edili locali nu îi sprijină la ce să vină aici, așa că mai bine aduc ”investitori” fără fonduri decât săstea terenurile goale fără să producă în favoarea lor.
Postat 09 Februarie 2023, 02:39 de Morometul
Primaria galactica
Primăria Oradea a atras 20 de milioane de lei, pentru ca firma partenera RER sa poata jecmani populatia orasului. 22lei/luna x 12 luni - 250lei/an. Citi mai suntem in Oradea? ...vreo 150.000 sa zicem, taxabili. 150.000x250=37.500.000 lei pe an bani cash. Si RER-ul, in intelepciunea lui, a dat profitul pe pierdere: [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Trebuie ajutati. La fel cum am ajutat OMV-ul, cu 50 bani pe litru. A iesit 10 miliarde profit. Important e sa fii prost, sa te supui si sa taci din gura. Si sa citesti bihoreanul...
Postat 08 Februarie 2023, 10:06 de excalibur
????????????
Desfijntati toate tarcurile, apoi triplati pretul si obligati pe toata lumea sa mearga personal la groapa de gunoi .Asa ar fi mai profitabil pentru voi
Postat 08 Februarie 2023, 09:23 de Petre93
cu acces asigurat pe bază de cartelă electronică
Mai e putin si va fi "prepaid" si aruncatul gunoiului. 22lei/luna. 4 insi, iaca suta...
Postat 08 Februarie 2023, 08:32 de excalibur
au judecat, si au ales solutia ieftina, cu mici beneficii incrementale
nu e ca au cheltuit sude de milioane de euro, tarcurile alea au fost alegerea cea mai ieftina, cu costuri minime, de poate 5 milioane lei in total. Mai grav era daca alegeau solutia cea mai scumpa, la costuri de 20 de ori mai mari, si apoi si aia se dovedea un esec. Asa, cand ai pus un carton temporar in geam, pana ai bani de geam nou, nu plangi dupa cartonul ala. Si eu sunt de parere cu OradeaMeaSiTa ca ar fi loc de inca una-doua statii de sortare in zona metropolitana, si inca una-doua in judet.
Postat 07 Februarie 2023, 21:24 de unu
o fi bine ?
Vom vedea efectele in timp. Parerea mea este ca cea mai buna solutie ar fi investitia intr-o statie (sau mai multe) de sortare performanta si colectarea in cat mai putine fractii: sticla, alte reciclabile, rezidual si biodegradabile. Colectarea este si va fi dificila si in alte tari si cu atat mai mult la noi, pana ne vom forma cultura reciclarii.
Postat 07 Februarie 2023, 21:08 de oradea_mea_si_a_ta
Iar?
Iar?? Acum 3 ani erau tarcurile actuale cele mai bune din Univers. Acum iar trebuie alte tarcuri noi, si apoi ne laudam iar ca am tocat nu stiu cate milioane pe noi tarcuri. Peste 5 ani iar facem altele , mai colorate si mai scumpe si iar ne laudam cu asta la toate posturile TV. Dar lumea nu vede ca PMO nu judeca cand face ceva, ea face doar sa poata justifica tocarea banilor fara nici un beneficiu.
Postat 07 Februarie 2023, 19:38 de adi13
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON