URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2023, 08:03

Scumpă „moștenire”: Ce se întâmplă cu depozitele de deșeuri periculoase din Bihor, multe provenite din comunism (FOTO)

Scumpă „moștenire”: Ce se întâmplă cu depozitele de deșeuri periculoase din Bihor, multe provenite din comunism (FOTO) AMENDAȚI ȘI ATÂT. Pe Calea Borșului, fabrica de produse chimice Sinteza, înființată în 1905, are două batale pline cu reziduuri toxice, pe care ar trebui să le curețe. Pentru că nu o face, este amendată periodic de Garda de Mediu cu câte 50.000 lei, la fel ca toți ceilalți proprietari de depozite periculoase din Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Europeană vrea să penalizeze România cu o amendă de 33.000 euro pentru fiecare zi care trece fără ca toate cele 33 de depozite de deşeuri periculoase moştenite din comunism să fie închise şi curăţate. Bihorul este judeţul care are cele mai multe asemenea depozite, 9 în total, şi nicio soluţie.

La solicitarea BIHOREANULUI, Ministerul Mediului a anunţat că încearcă să exproprieze toate depozitele, aşa cum a făcut-o deja cu două dintre ele. Numai că, deşi sunt în grija statului român de doi ani, şi acestea sunt departe de a fi ecologizate, ceea ce face ca planul ministerului pentru celelalte să fie îndoielnic. 

Judecată europeană

Pe 15 februarie 2022, Comisia Europeană a deschis un proces împotriva României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, solicitând judecătorilor să constate că autorităţile de la Bucureşti nu au respectat obligaţiile europene şi nici sentinţa dintr-un proces încheiat în 2018, tot la CJUE, prin care s-a stabilit că 69 depozite de deşeuri din toată ţara trebuie închise cât mai repede.  

Între timp, lista s-a scurtat, cuprinzând 33 depozite, majoritatea rămase în urma activităţilor industriale din perioada comunistă. Dintre ele, 9 sunt în Bihor, judeţ care are cele mai multe asemenea "moşteniri".

Deșeuri Derna

Este vorba de două halde care au aparţinut fostei fabrici Alumina, două batale cu resturi chimice ale fabricii Sinteza, trei depozite cu reziduuri petroliere ale rafinăriei Petrolsub din Suplacu de Barcău şi alte două ale Petrol Derna (foto sus). Fiecare dintre acestea conţine mii de tone de substanţe toxice, care trebuie neutralizate, la fel ca terenurile pe care se află.

Operaţiunea, fireşte, este foarte costisitoare, ceea ce explică faptul că nimeni n-a vrut să-şi asume niciodată curăţarea lor. La Alumina, privatizarea s-a făcut fără trasarea sarcinilor de ecologizare, Petrolsub şi Petrol Derna au ajuns în faliment, iar Sinteza, singurul poluator care mai există şi în prezent, susţine de ani buni că lucrează la acest "proces foarte complex şi scump". Fără rezultat, însă...

Bat pasul pe loc

Pentru toate depozitele neecologizate, Comisia Europeană vrea acum să aplice ţării noastre penalităţi de 33.000 euro pe zi de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti până la conformare. "Cuantumul penalităţilor a fost determinat ţinând seama de gravitatea încălcării, durata acesteia, cât şi de necesitatea asigurării unui efect disuasiv al sancţiunilor", se arată în acţiunea CE.

Nu se ştie cât va mai dura procesul, dar e clar că România are nevoie de multă indulgenţă ca să scape de amenzi. În Bihor, la niciunul dintre cele 9 depozite n-au început lucrările de ecologizare!

În timp ce problema depăşeşte capacitatea autorităţilor locale sau judeţene, singurul progres pe care Guvernul l-a făcut a fost să transfere cele două depozite de la Suplacu de Barcău (foto jos) în administrarea Administraţiei Fondului de Mediu (AFM), care ar lua banii necesari lucrărilor de închidere şi de ecologizare de la Banca Europeană pentru Investiţii. Hotărârea de Guvern a fost dată în 2021, dar de-atunci nu s-a mai întâmplat nimic concret.

Deșeuri toxice Suplacu de Barcău

La solicitarea scrisă a BIHOREANULUI, Ministerul Mediului a explicat că situaţia trenează pentru că finanţatorul obligă AFM să preia nu doar depozitele cu reziduuri, ci şi amenajările conexe (un batal de sifonare şi digurile). Iar Guvernul încă nu şi-a făcut timp să-şi completeze propria Hotărâre...

Ecuaţie cu necunoscute

Celelalte 7 depozite sunt şi mai departe de ecologizare. Ministerul Mediului a transmis că fiecare dintre acestea "fac obiectul analizei diagnostic în vederea exproprierii pentru cauză de utilitate publică a terenului". 

Nu se ştie când a început analiza, la fel cum nu se ştie nici când se va încheia. Culmea este, însă, că în răspunsul scris transmis BIHOREANULUI, Ministerul recunoaşte că ea trebuia finalizată pe 5 decembrie 2022, ceea ce nu s-a întâmplat. De ce? Din nou, explicaţiile lipsesc. 

"După finalizarea procedurii de expropriere vor fi derulate cu celeritate lucrările de închidere", a transmis ministerul condus de UDMR-istul Tánczos Barna. Cu ce bani - altă necunoscută. Oricum, e greu de crezut că lucrările s-ar putea termina înainte de finalizarea procesului de la Curtea Europeană de Justiţie.

Aşa că n-ar fi exclus ca românii să afle că indolenţa autorităţilor, care au ignorat cu deceniile problema depozitelor de deşeuri toxice, îi va costa de două ori: o dată pentru plata amenzilor, iar apoi şi pentru inevitabilele ecologizări... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Se poate si altfel!
Ingropi problema. E (si) cazul de pe Onestilor unde a depozitat fosta Sinteza ce vrei si ce nu vrei! S-au construit blocuri, parcari, etc, blocurile s-au vandut si si-au luat toti banii. E pace si bucurie!
Postat 04 Martie 2023, 05:07 de pinonel
Asta se știe demult...
Încă de pe timpul lui Ceaușescu au fost creeate acele locuri de depozitare a ceea ce vedem în art., Dar mereu postăm art., întârziate cu zeci de ani...
Postat 03 Martie 2023, 08:28 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON