URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2019, 14:58

Scriitorul Radu Sergiu Ruba lansează o nouă carte, la Muzeul "Iosif Vulcan"

Scriitorul Radu Sergiu Ruba lansează o nouă carte, la Muzeul 'Iosif Vulcan' foto: bookhub.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ajuns la cel de-al treilea volum, după "Demonul confesiunii" şi "O vară ce numai apune", poetul, eseistul şi traducătorul Radu Sergiu Ruba va lansa, marţi, la Oradea romanul "Guantanamo". Cartea a apărut la Editura Tracus Arte în anul 2018.

"Guantanamo este un roman al unui obsedant itinerariu recluzionar, unul care poate trece drept iluzie pură sau realitate brutală. Căci el poate fi plasat, cu egală îndreptăţire, în ambele registre. Scris într-un mod alert, devoalând tertipurile unor servicii secrete, interferenţele lor cu societatea, cu unele personaje desprinse din datele cotidianităţii, dar şi din subteranele fanteziei, demersul narativ captivează prin jocul imagistic, prin stilistica exprimării. Cartea abundă în surprinzătoare schimbări de registru psihologic, în descrierile de factură barocă ale unor detalii, în jocul contorsionat al personajelor, fiind scrisă cu vervă şi cu expresivitate.

Radu Sergiu Ruba este nu doar un poet şi eseist profund, un traducător avizat, ci şi un romancier de o mare forţă descriptivă. Amestecând ficţiunea cu unele elemente autobiografice, autorul ne propune radiografia societăţii posttotalitare în controversata ei evoluţie. Frazarea precisă şi umorul fin dau savoare cărţii, aceasta constituind o frescă psiho-socială a zilelor noastre, una în care căutarea dreptăţii rămâne, în continuare, o aventură perdantă", descrie volumul muzeograful, scriitorul şi eseistul Ioan F. Pop.

Născut în Satu Mare, Radu Sergiu Ruba şi-a pierdut total vederea la 11 ani. Totuşi, între 1974-1978, a studiat filologia franceză şi engleză la Universitatea din Bucureşti, iar apoi a lucrat ca profesor de limba franceză, de limba şi literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învaţământului şi ştiinţei, responsabil cu subsistemul educaţiei speciale pentru deficienţii de vedere. De asemenea, a fost preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Lansarea de carte va începe la ora 17, în clădirea Muzeului Memorial "Iosif Vulcan". Cartea va fi prezentată de Ioan F. Pop şi de către autor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON