URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Septembrie 2021, 19:25

Sărbătoare la ISU Crişana: Pompierii reîntorşi din Grecia au sărbătorit alături de colegi ziua Detaşamentului 1 (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost o zi de dublă sărbătoare pentru pompierii bihoreni. Miercuri s-au împlinit 85 de ani de la înfiinţarea Companiei de Pompieri Oradea, "bunica" Detaşamentului 1 de azi, ocazie cu care în Muzeul oraşului s-a deschis o expoziţie cu tablouri, afişe şi fotografii care reflectă activitatea militarilor orădeni din ultimele decenii.

În aceeaşi zi, s-au alăturat colegilor şi cei 17 pompieri bihoreni care au fost în misiune în Grecia, ţară care se confruntă cu incendii devastatoare de vegetaţie.

"Totul era ars în jurul meu"

Misiunea din Grecia a salvatorilor români a fost coordonată de prim-adjunctul inspectorului şef al ISU Crişana, lt. col. Csilik Alexandru, care le-a vorbit jurnaliştilor orădeni despre munca depusă de pompieri acolo.

"A fost o misiune dificilă, o misiune cu care noi până acum nu ne-am confruntat noi în România. Am fost impresionat chiar în prima zi, în momentul deplasării către baza de operaţii, mă uitam în stânga, în dreapta, totul era ars în jurul meu. Vedeam copaci arşi, locuinţe arse, un teren pârjolit de incendii, a fost primul contact al nostru cu o zonă în care trebuia să ne instalăm baza de operaţii", a declarat Csilik.

Pompierii bihoreni au mers să-i ajute pe omologii lor eleni, care au lucrat non-stop, de multe săptămâni, pentru a stinge focarele.

"Îmi rămâne în minte imaginea când un versant întreg este cuprins de flăcări, incendiul se propaga cu o viteză de nedescris, erau rafale de vânt pe care noi în România nu le putem simţi, locuinţele se aprindeau una după alta şi îmi era teamă pentru oamenii pe care îi aveam în coordonare, nu pentru mine. Am fost la faţa locului, am lucrat cu pompierii greci, polonezi, şi cred că am făcut tot ceea ce ne-a fost în putere", a mai spus Csilik.

Pompierii români au lucrat în două ture, de câte 12 ore cel puţin.

"La 7.30 ne întâlneam în baza de operaţii, ofiţerul elen ne stabilea misiunile, la ora 8 toţi plecau pe teren, cu misiuni de patrulare prin păduri, căutare de focare ascunse şi de a le lichida. Mâncarea o asiguram pe teren, le trimiteam la prânz mâncare şi apă, ca să fie hidrataţi şi să aibă putere pentru a lucra, iar în jur de ora 8 seara se întorceau în baza de operaţii şi trăgeam concluziile zilei", a precizat militarul. În ziua următoare, pompierii erau liberi, pentru a se odihni, în timp ce misiunile erau realizate de colegii lor din cealaltă tură.

Pompieri

File de istorie

În aceeaşi zi, comandantul ISU Crişana, col. Sorin Caba, a deschis, la al doilea etaj al Muzeului oraşului Oradea, expoziţia "Cronica prevenirii incendiilor şi a accidentelor de muncă, în imagini", cu fotografii, opere de grafică satirică realizată de plt. Alexandra Paina, care a reprodus imagini din diferite numere ale unei reviste de specialitate din domeniul prevenirii incendiilor din anii comunişti, timbre ori tablouri în relief.

"În 1 septembrie 1936 este ziua în care prima unitate de pompieri din Oradea a luat fiinţă şi astăzi sărbătorim 85 de ani de la acel moment. Am gândit această activitate ca o completare a omagiului adus înaintaşilor noştri şi ne-am gândit să fie ceva inedit, prin expunerea acestor lucrări", a declarat Caba, cu prilejul vernisajului.

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Gabriel Moisa, a declarat, la rândul său, că expoziţia organizată de ISU Crişana reprezintă o veritabilă sursă pentru un cercetător istoric. Expoziţia va rămâne deschisă publicului în toată luna septembrie.

La evenimentele festive de miercuri au luat parte şi foşti comandanţi ai ISU Crişana, precum Ioan Baş ori Adrian Pădurean.

În curtea Cetăţii, pompierii au făcut şi demonstraţii de intervenţii, însă vremea capricioasă a influenţat numărul spectatorilor.

(video: Paul Lelea)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON