URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2015, 18:05

Sănătatea cu ajutorul plantelor, dezbătută la Cefa (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Specialişti din toată ţara s-au strâns, sâmbătă, la Centrul de Informare a comunei  Cefa, unde s-a desfăşurat Simpozionul "Actualităţi în fitoterapie".

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea, de Colegiul Farmaciştilor şi de Primăria Cefa şi a reunit personalităţi marcante ale lumii medicale, ca de pildă Ovidiu Buciscanu şi Camelia Fleşeriu, care le-au vorbit celor prezenţi despre "Metode alternative de tratare a depresiei". În total, au fost prezentate 12 lucrări ştiinţifice, susţinute de doctori şi farmacişti, terapia cu plante în tratamentul bolilor cardiovasculare sau medicamentele contrafăcute fiind câteva dintre temele abordate de participanţi.

În deschiderea eveinimentului, primarul Dumitru Bărnău a oferit titlul de Cetăţean de onoare al comunei doctorului Kiraly Otto, care din 1959 până în 1991 a fost medic la Cefa, în prezent el fiind stabilit la Budapesta, unde lucrează şi la cei 83 de ani împliniţi. Medicul este şi azi apreciat pentru realizările deosebite în lumea medicală şi recompensat cu numeroase diplome şi medalii, atât în România cât şi în Ungaria.

Potrivit primarului Bărnău, În cei 33 de muncă neîntreruptă în comuna Cefa, dr. Kiraly a înfiinţat un cabinet de medicină generală şi pediatrie, un cabinet de stomatologie, un laborator de stomatologie şi cabinet de analize medicale. A avut parte de 82 de asistări la naşteri la Dispensarul Cefa.

Ca fapt divers, în urmă cu mulţi ani medicul Kiraly era cunoscut şi pentru pasiunile sale privind studierea bolilor şi tratării acestora la animale, în special la peşti, Cefa având de altfel tradiţie în creşterea şi comercializarea peştilor. În vremea comunismului, directorul Staţiunii de reproducere artificiale din Băile Felix i-a solicitat ajutorul pentru eliminarea varicelei care cuprinsese toţi peştii, de ordinul miilor. Oamenii care au lucrat acolo au prins pe rând toţi peştii, iar medicul i-a "vaccinat" pe fiecare în parte, reuşind să salveze majoritatea exemplarelor.

La festivitatea de sâmbătă, printre personalităţile prezente s-a numărat şi senatorul dr Valeriu Boeriu, unul dintre ucenicii sărbătoritului, deputatul Sorin Roman, dar şi fii ai satului precum Cornel Durgheu şamd.


Lucrările prezentate în cadrul simpozionului au fost:

- Cercetări fitochimice asupra efectului antioxidant al speciilor Coffea – farmacist Eva Patai

- Studii etnobotanice şi fitochimice ale produselor vegetale recoltate din localitatea Turul Lung – farmacist Monika Toth

- Studii etnobotanice şi fitochimice ale produselor vegetale recoltate în Transilvania – dr. Nora Papp

- Metode alternative de tratare a depresiei – dr. Ovidiu Buciscanu şi dr. Camelia Fleseriu

- Rezveratrolul – antioxidantul cu acţiune benefică multiplă asupra organismului uman – as. Univ. dr. farmacist Katalin Fodor

- Studii farmacobotanice asupra diferitelor populaţii de Equisetum arense L. Si – dr.farm. Pallag Anamaria

- Medicamente contrafăcute – dr. farm. Florin Bănică

- Fitoterapia aplicată în tratamentul afecţiunilor cardiovasculare – dr. farm. Sebastian Nemeth

- Oligoelemente – beneficii vs. toxicitate – dr. farm. Eleonora Marian

- Manager vs. leader în farmacie – prof dr. farm. Simona Bungău.

- Studii cu privire la utilizarea unor surse vegetale neconvenţionale pentru obţinerea suplimentelor nutritive -  prof.dr.farm. Laura Vicaş

- Fitoterapia sistemului hepato-biliar – prof.dr. Tibor Nemeth,

- Spiritul locului în conştiinţa omului - prof dr Cornel Durgheu

În urma simpozionului, cei prezenţi au propus ca în comuna Cefa să se înfiinţeze un "centru de asociaţie de fitoterapie şi homeopatie", în colaborare cu Facultatea de Medicină din Pecs, Ungaria.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON