URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2022, 20:06

S-a dublat consumul! Orădenii de pe dealurile oraşului reclamă că rămân în fiecare seară fără apă la robinete

S-a dublat consumul! Orădenii de pe dealurile oraşului reclamă că rămân în fiecare seară fără apă la robinete foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii de pe dealurile oraşului reclamă că, de două săptămâni, rămân în fiecare seară fără apă la robinete.

"Se opreşte în fiecare seară apa!"

Reclamanţii spun că se vor plânge Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor şi instanţei de judecată în cazul în care Compania de Apă Oradea nu va lua măsuri.

"De două săptămâni pe străzile Prunilor, Piersicilor şi altele din zonă se opreşte în fiecare seară apa. Fiecare întrerupere durează circa trei - patru ore, exact când vine lumea de la lucru şi ar face un duş, şi-ar pune hainele la spălat sau ar găti ceva", a declarat pentru BIHOREANUL Anamaria Făcăleţ, locuitoare a zonei.

Orădeanca spune că peste zi presiunea apei de la robinet este mult mai slabă decât ar trebui în mod normal. "Zilele trecute apa curgea atât de slab încât n-am mai pus hainele la spălat pentru că îmi era frică să nu îmi stric maşina", a spus orădeanca.

"Nu răspunde nimeni!"

Revoltaţi, oamenii au asaltat cu telefoane şi email-uri conducerea Companiei de Apă şi au depus plângeri prin aplicaţia Oradea City Report.

"Avem cod roşu de caniculă, dar apă nu avem! Vă rog să remediaţi problema şi să ne daţi un răspuns privind întreruperea repetată de apă în fiecare zi, seara, după-amiaza fără a fi înştiinţaţi de ele", s-a plâns joi, prin aplicaţia OCR, orădeanca Aniela Morariu.

Oamenii spun că nici măcar nu au cui cere lămuriri. "La telefonul companiei nu răspunde nimeni, astfel nu ştim când, de ce şi cât avem aceste întreruperi de apă nefiind înştiinţaţi în niciun mod", a transmis petenta.

Reclamanta a cerut conducerii companiei, în numele vecinilor, un răspuns cu privire la modul de rezolvare a problemei. "În caz contrar vom fi nevoiţi să acţionăm pe cale legală pentru obligaţia de a face", a avertizat Morariu.

Apă pentru irigat

Contactat de BIHOREANUL directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea, pune întreruperile dese de apă din zonele de deal pe seama consumului ridicat.

"Consumul de apă pe staţia care deserveşte străzile Piersicilor şi Caişilor, de exemplu, a crescut de la 20 metri cubi pe oră pe timp de iarnă, de mai bine de două ori, la 50 metri cubi pe oră în ultima perioadă. La astfel de consumuri, împinse la limita capacităţii, pompele decuplează din panoul electric ca să nu se ardă", a explicat, joi, pentru BIHOREANUL, directorul CAO, Lucian Chindlea.

Potrivit acestuia, consumul de apă a explodat pentru că, având în vedere seceta prelungită din ultima perioadă, mulţi orădeni care locuiesc în zona de deal îşi udă grădinile cu apă potabilă.

"Seara, când mai mulţi locuitori îşi udă grădinile simultan, pompele ajung la capacitate maximă şi se opresc. Sistemul de alimentare cu apă a oraşului nu este dimensionat pentru irigaţii, ci pentru consum casnic", a explicat Chindlea.

"Lucrăm la remedierea problemei"

Potrivit directorului, înlocuirea pompelor cu altele de o capacitate mai mare ar creşte consumul de energie electrică şi ar acoperi vârfuri de sarcină care apar doar câteva săptămâni pe an, fapt pentru care nu s-ar justifica.

"Lucrăm la remedierea problemei. Încercăm să alimentăm o parte dintre consumatori dintr-o altă staţie de pompare, astfel încât consumul pe aceasta să scadă. Sperăm ca începând din seara aceasta să nu mai avem probleme", declarat directorul.

Lucian Chindlea a spus că, în momentul de faţă, Oradea nu se confruntă cu o criză de apă care să implice raţionalizarea consumului.

După cum BIHOREANUL a mai scris oraşul se alimentează cu apă din Crişul Repede, iar debitele sunt, deocamdată, îndestulătoare pentru necesarul municipiului.

Pe de altă parte, din cauza secetei prelungite, mai multe primării de comune din diverse zone ale județului Bihor restrâng programul de furnizare a apei potabile, oprind-o pe timpul nopții.

În Oradea, susțin autoritățile, nu se pune deocamdată această problemă, însă la nivelul județului sunt necesare soluții pentru stoparea risipei și a furtului de apă, folosită pentru irigarea grădinilor sau în ferme zootehnice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Profitul ne obliga
[ https://www.listafirme.ro/compania-de-apa-oradea-sa-54760/ ]. Decit 10 908 314 lei in 2021, pentru actionari. Cine sunt actionarii? "În 01.03.2006 se înfiinţează S.C. Compania de Apă Oradea S.A. 2009 - Începând cu data de 01.07.2009, SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA devine operator regional, acţionariatul companiei se modifică prin acceptarea a 8 (opt) noi unităţi administrativ-teritoriale ca acţionari ai SC COMPANIA DE APĂ ORADEA SA. Noii acţionari sunt Consiliile Locale ale comunelor: Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sînmartin şi Sîntandrei." >Ce zic economistii?< "Această majorare de preţuri ne-a fost impusă în urma unui control al Curţii de Conturi care ne-a reproşat că redevenţa datorată Primăriei de către CAO pentru faptul că foloseşte instalaţiile şi bunurile oraşului a fost calculată greşit şi este prea mică. Probabil de aceea aveam şi cel mai mic preţ la apă ţară. Odată cu majorarea redevenţei, operatorul a cerut majorarea tarifelor pentru a putea acoperi diferenţa", a explicat pentru BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei, Eduard Florea." [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/servicii-mai-scumpe-compania-de-apa-oradea-scumpeste-din-iulie-apa-cu-08-iar-canalizarea-cu-146-164696.html ] Scump,da bun!
Postat 03 Iulie 2022, 20:40 de excalibur
Ne-am lamurit de ce l-a uns birtinezul sef pe chindlea:
Minte de ingheata apele, acum, la 38 de grade! La cat costa metrul cub de apa (evit sa spun potabila) iti permiti sa irigi doar culturi de canabis! Realitatea e ca nu s-au facut si nu se fac investitii in alimentarea cu apa si in canalizare, dar se aproba in draci (sarut mana, tanti arina!) ,,indesirea" prin construirea de blocuri in zone de case. Dintr-o data consumul de apa se dubleaza sau tripleaza. La fel si volumul dejectiilor. Birtinezul, baiat de la tara, nu intelege aceste ,,amanunte", el a ramas la scos apa cu ciutura si la privata din fundul ogrăzii.
Postat 02 Iulie 2022, 05:34 de pinonel
Erată
Consumul poate fi limitat...
Postat 01 Iulie 2022, 17:15 de Dinu29
Despre una alta
Trecem peste faptul că primăria și RER Vest solicită spălarea deșeurilor/gunoaielor produse in gospodării, ca să fie aruncate curate! O tâmpenie cum rar mai auzi și vezi. Consumul lapte fi limitat - vezi Iași, care a mărit prețul apei consumate, când se depășesc 5 mc/persoană/lună. Ce trece de 5 mc/persoană/lună alt preț, mai usturător. Să pună și în Oradea prețuri adecvate. Vrei să uzi grădina sau altceva? Plătește de 10-20 ori prețul unui mc de apă.
Postat 01 Iulie 2022, 17:14 de Dinu29
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Alo propaganda, nu-ți mai uda gradina cu apa de la robinet.
Postat 01 Iulie 2022, 09:50 de Sandu2100
Directorul CAO bate câmpii.
După capul lui, locuitorii unor zone ale orașului se spală pe cap de două ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Habarnismul a cucerit Oradea. Nu pricepe niciunul dintre măscăricii "puterii politice" locale, că în Oradea s-au construit în draci blocuri cu multe apartamente și unde se consumă apă ... în timp ce capacitățile de alimentare în rețelele este aceeași ca în urmă cu 15-20 de ani. Vorbesc în van de peste un deceniu, că "neterminații" au interese doar să iasă banul și nu să se asigure confortul urban normal și necesar. Cum să ajungă apa, ca debit și presiune pe unele străzi aflate la aproape aceeași cotă de altitudine precum rezervoarele-tamon ale CAO ... dacă tot centrul e aglomerat cu construcții noi de blocuri.
Postat 01 Iulie 2022, 08:49 de KP
articolul ridica probleme reale si echilibrate
Da, este si parte a solutiei la compania de apa, la pompe capabile pentru varfuri de consum, NU E OK sa nu ai apa chiar cand e Cod Rosu de canicula. Lipsa presiunii corespunzatoare sigur distruge masina de spalat, si chiar scade si calitatea apei! O intrerupere de 4 ore pentru o repornire de pompa e cam lunga... Apoi, iubim agricultura ca din tzarana am venit si rodul pamantului il mancam zilnic ca sa ramanem in viata. Insa agricultura e unul din cei mai mari (daca nu primul) consumator de apa dulce! Din pacate aici sunt multe probleme: de la sistem national de irigatii, canale si lacuri de acumulare (la care extremistii ecologisti se opun), pana la adaptarea invidicuala si locala a populatiei la societatea prezentului: irigatie cu picurator, MULT mai eficienta, captarea si utilizarea apei de ploaie (sunt sisteme pentru irigatii care se monteaza direct la burlan captand apa de pe acoperis) care e gratis nu ca si cea de la oras.. Si ca sa ajung si la masurile necesare pentru stabilitate, dar neplacute, nepopulare: primul rand, STOPATE FURTURILE de apa, amendati, nu cred ca sunt multi care cu drag isi iriga zilnic gazonul sau gradina si platesc fericiti consumul real. Iar pierderi de 20% din capacitate pe retea sunt uriase, inacceptabile si nesustenabile! apoi, precum la Uber sau la Electrica, dupa legile economice ale cererii si ofertei, tarif diferentiat in functie de capacitate: in perioadele de cerere ridicata (pe pompe sau pe capacitatea de exploatare din Cris) apa e mai scumpa, si atunci unii care vor sa mai economiseasca un leu, fac dus mai tarziu cu o ora, sau uda gazonul dimineata, sau chiar nu il mai uda deloc.. (nu vreau interzicerea irigatului, din lege, ci doar scumpirea serviciului pana la un pret la care compania isi acopera costurile si poate asigura serviciul fara intermitente si stopari)
Postat 01 Iulie 2022, 04:43 de unu
Udatul gradinii de la robinet
Ar trebui interzisă aceasta practică. Ne luptam cu seceta si unii uda grădinile cu apa de la robinet. Cateva tari au interzis acesta practică, și trimit dronele cu amenzi
Postat 30 Iunie 2022, 20:24 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON