URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2022, 15:05

Primăriile din Bihor raționalizează furnizarea apei potabile, autoritățile județene caută soluții împotriva risipei și furturilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cauza secetei prelungite, mai multe primării de comune din diverse zone ale județului Bihor restrâng programul de furnizare a apei potabile, oprind-o pe timpul nopții.

În Oradea, susțin autoritățile, deocamdată nu se pune această problemă, însă la nivelul județului se caută soluții, inclusiv pentru stoparea risipei și a furtului de apă în scopul irigării grădinilor sau în ferme zootehnice.

Apa potabilă, pentru irigații

Încă de la finele săptămânii trecute, mai mulți edili anunțau că, pe fondul lipsei de precipitații, consumului ridicat și stării precare a instalațiilor și rețelelor de distribuire a apei, vor opri furnizarea acesteia în anumite intervale orare, de seara până dimineața.

Joi, de pildă, primarul comunei Sârbi, Gavril Herman, informa pe Facebook că „începând de azi, 23 iunie, între orele 23.00 și 5.00 va fi oprită apa în localitățile Sârbi și Fegernic, deoarece pompele nu reușesc să facă față consumului mare de apă. Am luat această decizie și pentru faptul că unii locuitori irigă terenurile agricole pe timp de noapte”.

În Pomezeu, primarul Ioan Șora și-a avertizat consătenii că dacă „uzi grădina din coloana de apă potabilă și ești depistat, se suspendă furnizarea”, iar în Lugașu de Jos edilul șef Sorban Levente a anunțat și el că pe timpul nopții comuna rămâne fără apă: „Apa potabilă nu este pentru udatul grădinilor! Se întrerupe furnizarea apei noaptea în intervalul orar 00-06”. Sorban spune și el că „utilizarea apei potabile pentru udatul grădinilor sau a spaţiilor verzi constituie contravenție și se sancționează”, precizând de asemenea că „de-a lungul timpului s-au depistat și cazuri în care unii utilizatori au apelat la o metodă necinstită, încercând să ocolească contorul pentru a nu înregistra consumul real de apă potabilă”, amintind că „o asemenea intervenție constituie infracțiune și se pedepsește conform legii”.

Probleme la instalații și rețele

Pe de altă parte, în unele comune, rețelele locale se dovedesc subdimensionate comparativ cu consumurile crescute.

În Holod, de exemplu, primarul Sandu Săsăran a anunțat că din cauza unei defecțiuni a trebuit golită total rețeaua de apă a comunei și bazinul rezervor, ceea ce a dus la pierderea a 0,5 milioane litri de apă de fiecare dată când s-a încercat reumplerea bazinului. Până la identificarea și rezolvarea problemei, livrarea apei este afectată în satele Forosig și Hodiș.

La Balc, Primăria condusă de Sorin Sabău încearcă să mențină continuitatea furnizării apei achiziționând încă un bazin de 300 mc pentru localitățile Balc și Săldăbagiu de Barcău, dar până atunci roagă localnicii „care irigă grădinile, gazonul, florile să încerce să o facă din propriile fântâni, deoarece forajele nu fac față să alimenteze cât se consumă din cauza temperaturilor ridicate”.

Nivel scăzut al apei în foraje

În aceste condiții, prefectul de Bihor a convocat joi o videoconferință cu primarii, la care au participat și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, Companiei de Apă Oradea și Administrației Bazinale de Apă Crișuri, pentru a discuta gestionarea eficientă a resurselor de apă și pe termen scurt, având în vedere codul roșu de caniculă în vigoare în această perioadă și modificările climatice în Câmpia de Vest.

Potrivit unui comunicat emis de Prefectură în urma reuniunii, șeful ABA Crișuri, Pásztor Sándor, a prezentat un raport privind nivelul mediu al forajelor la nivelul județului, precizând că nivelurile înregistrează valori negative față de anii anterior, de exemplu Diosig minus 40 cm, Sălard minus 50 cm, Salonta minus 20 cm, Oradea minus 180 cm, Livada de Bihor minus 200 cm, Tinca minus 60 cm. „Directorul ABA Crișuri a subliniat că, deși situația nu este gravă, se impune luarea de măsuri preventive de economisire a apei, pentru a evita o situație de criză, pe fondul prognozelor meteorologice de caniculă din următoarele două luni”.

Rezerve în caz de incendii

Pe de altă parte, inspectorul șef al ISU Crișana, generalul Sorin Caba, a reamintit că la începutul lunii mai, la nivelul județului Bihor a fost pus în aplicare un plan vizând cooperarea între Prefectură şi primării ce conține măsuri specifice pentru instituții, operatori economici și populație, vizând minimizarea riscurilor aferente condițiilor de caniculă.

Ca exemplu concret, primăriile care au propriile servicii locale de furnizare a apei au obligația de a asigura rezerve de apă inclusiv pentru folosirea în situații de urgență, pentru stingerea incendiilor.

Recomandări de bune practici

Prezent la videoconferința cu primarii, directorul CAO, Lucian Chindlea, a prezentat în sinteză un ghid de bune practici privind exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, elaborat la solicitarea prefectului.

Ghidul oferă primarilor soluții tehnice pe termen lung, în funcție de sursa de apă (de suprafață, de mică adâncime și de mare adâncime), care pot sta la baza următoarelor planuri de investiții privind gestionarea apei la nivelul fiecărei unități-administrativ teritoriale. Directorul CAO a subliniat că în această perioadă consumul de apă potabilă s-a dublat la nivelul județului și principala problemă o reprezintă necontorizarea, astfel că apa potabilă este folosită pentru irigarea grădinilor, ceea ce provoacă dezechilibre în sistemele de alimentare cu apă, proiectate și dimensionate pentru nevoi gospodărești, nu pentru irigații.

Vezi mai jos ghidul de bune practici transmis de Prefectură!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Directorul CAO a subliniat că în această perioadă consumul de apă potabilă s-a dublat la nivelul județului și PRINCIPALA problemă o reprezintă NECONTORIZAREA
Sa dea amenzi DURE pentru furtul de apa! DURE si Usturatoare! Din nou, in prefectura si primarie se vorbeste de rezerve de apa, iar ecologistii-extremisti lupta impotriva acumularilor de apa dulce, impotriva barajelor, lacurilor si bazinelor, ca vai Doamne, nu asa era pus digul ala de pamant acolo cand L-a creat Dumnezeu! PE de alta parte, decat "solutii" de limitare a serviciului din cauza ca populatia consuma peste 100% din cat poate produce/deservi compania de utilitati, mai bine sa isi regleze CUMPARATORII (cu hotii la puscarie, opriti blestematul furt, ca ne plangem ca natie ca ne fura politicienii, dar toti cetatenii "de jos" fura si ei amarata companie publica) consumul de unii singuri, vazand adevaratul COST/PRET al serviciului. Scumpiti apa pentru irigatii, pana cand marii producatori agricoli isi amenajeaza ei singuru un iaz, isi cumpara o pompa si un generator, si isi iriga terenurile din surse proprii, precum in occident. Un consum rezonabil ca pentru mancare, dus, facturat la un pret normal, un consum peste ...mii de litri pe luna, facturat la pret triplu. In lunile in care este apa din belsug, facturat la pret mai mic, iar in lunile de seceta in care te temi ca seaca barajul de la Fughiu, facturat la pret mai mare ca sa scada si lumea consumul. Daca nu poti oferi apa la toti, pe cat e cererea de mare, cresti pretul... si piata se regleaza, mai scade apoi putin si cererea. E economie, nu mare bataie de cap, si da, protejezi oamenii simpli acoperind necesarul pentru traiul de fiecare zi la un pret normal, doar pe marii consumatori ii descurajezi, in perioadele de insuficienta a resurselor.
Postat 01 Iulie 2022, 06:59 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON